ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Τέσσερις παρατηρήσεις για την συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό

Η διαπίστωση μου απέναντι στις τοποθετήσεις όσων από πατριωτική διάθεση πολιτών κάνουν κριτική στη ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ  -με όλο τον σεβασμό – είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία αντιδρά μόνο συναισθηματικά, δεν έχει διαβάσει την συμφωνία –δεν γνωρίζει την  Συνθήκη Βουκουρεστίου (1913) που προσυπέγραψε η χώρα μας = και μοίρασε την Μακεδονία σε 3 χώρες-, ούτε και τι μεσολάβησε από το 1992 μέχρι σήμερα.

Πρέπει να ξέρουν όμως  πως: α) η αμφισβήτηση των διεθνών συμφωνιών ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ αμφισβητεί «ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ» β) η επίλυση μόνο με το εθνικό αίσθημα των ζητημάτων εθνικής ασφάλειας οδηγεί σε τραγωδίες όπως της  Μικράς Ασίας & της Κύπρου. 

Μπορώ να δεχτώ τις διαφωνίες  από τα αριστερά (το ΚΚΕ είναι «υπεράνω κριτικής»)  για την ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ  ότι με αυτήν διευκολύνονται τα ΝΑΤΟικά σχέδια. Δεν μπορώ  όμως να καταλάβω γιατί η Ελλάδα  ως χώρα δεν πρέπει  να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και τις ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις* ώστε  να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα  και μάλιστα με τρόπο που ξεδοντιάζει  τον ελληνικό εθνικισμό. (*Η Τουρκία έχει σταθεί απέναντι στην συμφωνία γιατί δυσχεραίνει την ανάπτυξη του ισλαμικού τόξου στα βαλκάνια.)

Θα μπορούσε κανείς να δεχθεί  πως η κριτική -ότι δεν έγιναν αρκετές προσπάθειες από την κυβέρνηση – για εθνική συνεννόηση είναι σωστή αλλά:

Αυτό θα ήταν αληθές & απαραίτητο αν η κυβέρνηση ήθελα να κινηθεί πέραν της εθνικής γραμμής. Εδώ όχι μόνο κινήθηκε εντός αυτής, αλλά με την συμφωνία πέτυχε το 120% αυτών που διεκδικούσαμε.

Εδώ έχουμε μια αντιπολίτευση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-ΚΚΕ που είναι διατεθειμένη να  πουλήσει  και την μάνα της προκειμένου  να πέσει η Κυβέρνηση. Απόδειξη ότι και τα  3 παραπάνω κόμματα  έκαναν τούμπα στις θέσεις τους για το θέμα.

Αν μέχρι σήμερα η κριτική και οι επιφυλάξεις σχετικά με τις ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ  από κόμματα, διεθνολόγους, συνταγματολόγους, διπλωμάτες κ.α. ήταν επιβεβλημένες από σήμερα και μετά το μόνο που προσφέρουν είναι  επιχειρήματα στους εθνικιστές της Βόρειας Μακεδονίας.

Αυτό που χρειάζεται είναι η συνεννόηση & συστράτευση σε μια ενιαία γραμμή   που θα διευκολύνει την επωφελή  εφαρμογή της συμφωνίας  για την χώρα μας.