ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial Πρώτο Θέμα

Ταφόπλακα για την Λέσβο η “Ελεγχόμενη Δομή Νήσων” στη Βάστρια

 

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης  και οι σύμβουλοί του (πλην του κ. Κουνέλλη), είπαν το «μεγάλο Ναι» στην δημιουργία του νέου ΚΥΤ στην περιοχή της Βάστριας. Με αστερίσκους ή χωρίς δεν έχει σημασία, αφού όλοι γνωρίζουμε πως ό,τι γίνεται δεν ξεγίνεται. (Τι θα κάνουν δηλαδή αν τελικά παραβιαστούν «οι αστερίσκοι» τους; Θα άρουν τη συναίνεσή τους κατόπιν εορτής; )

Όσα τόσο καιρό καταγγέλλουμε αποδείχτηκαν αληθινά: Όλα τα σούξου μούξου με τον κύριο Μηταράκη, οι κλειστές συσκέψεις, οι μουλωχτές συναντήσεις, γινόταν προκειμένου να μεθοδευτεί το ξεπούλημα της θέλησης του Λεσβιακού λαού που ήταν ξεκάθαρη: Κανένα νέο ΚΥΤ στη Λέσβο.

 Ο κύριος Κύτελης και η παράταξη του, υπογράφουν με την κυβέρνηση της ΝΔ και την Ευρωπαϊκή Ένωση την «εγκατάσταση Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής Νήσων στον Δήμο Μυτιλήνης της Π.Ε Λέσβου.» Υπογράφουν την μόνιμη παρουσία στην Λέσβο ενός κλειστού ΚΥΤ-φυλακής. Αποδέχονται τον ρόλο της Λέσβου ως μόνιμου στρατοπέδου συγκέντρωσης προσφύγων.

Μήπως μπορεί να μας εξηγήσει ο κύριος Κύτελης ή κάποιος από τους δημοτικούς του συμβούλους που συμφωνεί με τη δημιουργία της νέας δομής τι σημαίνει η φράση «εγκατάσταση Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής Νήσων»; Μήπως ένα κεντρικό ΚΥΤ στη Λέσβο   που θα δέχεται τους πρόσφυγες από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου; Θα καταγράφονται στα άλλα νησιά και θα μεταφέρονται για μόνιμη και για αόριστη χρονική διάρκεια εγκατάσταση ή πιο σωστά για μόνιμο εγκλεισμό στο νέο ΚΥΤ στη Βάστρια; Και τονίζουμε το μόνιμη, καθώς δεν έχουν υπογραφεί ακόμα οι διακρατικές συμφωνίες επιστροφής όσων δεν δικαιούνται άσυλο στην ΕΕ.

Ο κύριος Κύτελης αν και γνωρίζει, αγνοεί επιδεικτικά ότι ο λαός της Λέσβου δεν αποδέχεται τις μουλωχτές συμφωνίες του. Ήδη οι γύρω κοινότητες  Κώμη, Πηγή, Ν.Κυδωνίες, η κοινότητα Μανταμάδου, το δίκτυο κοινοτήτων Λέσβου, ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Κώστας Κουνέλλης που έχει εκλεγεί με την δημοτική παράταξη του, είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στην δημιουργία του νέου ΚΥΤ.  

Η δημοτική αρχή του κυρίου Κύτελη με την ελαφρότητα και τον καιροσκοπισμό που τη διακρίνει, θεωρώντας ότι στο νέο ΚΥΤ θα ελέγξει μαζί με τον κύριο Χαράλαμπο Αθανασίου και τους διορισμούς εργαζομένων, άρα θα έχει ίδιον όφελος, αποδέχεται και υπογράφει την μονιμότητα της Λέσβου ως φυλακής προσφύγων.

Αν μιλήσουμε και για την ανάπτυξη του τόπου μας και την τουριστική προβολή του, δεν νομίζουμε ότι ένα νησί φυλακή είναι ελκυστικός τόπος επενδύσεων και προορισμού τουριστών. Ούτε ότι προϊόντα ενός τόπου που αποδέχεται τη βία, τη στέρηση ελευθερίας και την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν μέλλον στα ράφια των καταστημάτων εκτός νομού. Η απόφαση αυτή αποτελεί ταφόπλακα στην ανάπτυξη του νησιού.  

Μόλις  χτες είδαμε τα αποτελέσματα της αστυνομοκρατίας στον τόπο μας. Έδειραν δύο πρόσφυγες που γύριζαν με σακούλες με ψώνια από  γειτονικό σούπερ μάρκετ. Φανταστείτε τι θα γίνεται στο απομονωμένο κλειστό ΚΥΤ στη Βάστρια, εκεί που δεν θα έχει πρόσβαση κανείς.  

Δυστυχώς από την πλευρά του κυρίου Κύτελη το παιχνίδι ήταν στημένο κι από πριν ξεπουλημένο. Όμως άλλες οι βουλές του κυρίου Κύτελη και άλλες οι βουλές του Λεσβιακού λαού…