ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Τα «βρώμικα μυαλά» της τοπικής ΔΑΚΕ

Σε ένα πράγμα έχουν δίκιο οι, της τοπικής ΔΑΚΕ, που αποφάσισαν, αφού έχουν την πλειοψηφία στην τοπική ΕΛΜΕ να «συστήσουν» στους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιούν τον όρο «λαθρομετανάστες»: Είναι αρκετοί εκείνοι οι συμπολίτες μας, που στον καθημερινό τους λόγο τον χρησιμοποιούν. Σε αυτό, οι της ΔΑΚΕ, έχουν δίκιο.

Ομως, οι της ΔΑΚΕ, κάνουν συνειδητά δύο σημαντικές αυθαιρεσίες.

Η πρώτη αυθαιρεσία είναι, ότι δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται, ότι η πλειοψηφία των πολιτών, όταν χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη, δεν την φορτίζει με  ρατσιστικό μίσος και με διάθεση υποτίμησης των προσφύγων και μεταναστών. Αρκετοί απλοί άνθρωποι της Λέσβου, μπορεί να χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη, ταυτόχρονα όμως κρατούν ανοιχτή την αγκαλιά τους στον ξένο, στον πρόσφυγα.

Η δεύτερη αυθαιρεσία που κάνει η ΔΑΚΕ, είναι ότι κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται ότι ακριβώς σε αυτή την περίπτωση, ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι στον αντίποδα του «τι λέει ο κόσμος». Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν έχει σαν στόχο να αναπαράγει στην συνείδηση των πολιτών, εν” προκειμένω των μαθητών, στερεότυπα που είναι φορτισμένα με διαχωρισμούς ανάμεσα στους ανθρώπους. Στερεότυπα που αυτομάτως κατατάσσουν τον πρόσφυγα και τον μετανάστη στους «κακούς» και ενισχύουν έναν συγκεκριμένο ξενοφοβικό λόγο. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, σήμερα και στο νησί μας, όταν είναι γνωστό ότι στην βάση αυτών των διαχωρισμών και των στερεοτύπων επιχειρείται από γνωστούς ακραίους κύκλους, η συγκρότησης της πολιτικής τους παρουσίας.

Είναι γνωστό ότι «δεν υπάρχουν βρώμικες λέξεις, παρά μόνο βρώμικα μυαλά«. Εν” προκειμένω οι της ΔΑΚΕ, επιδιώκουν να βρωμίσουν με τις δικές τους, «βρώμικες αντιλήψεις», την καθαρή συνείδηση των απλών ανθρώπων που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν και κάνουν το καθήκον τους απέναντι στον συνάνθρωπο. Εχουν την πλειοψηφία στο Δ.Σ. των καθηγητών και νομίζουν ότι μπορούν να το κάνουν.

Στο χέρι όμως της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών του νησιού μας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, είναι να μην τους περάσει.