ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial Πρώτο Θέμα

Τα ΜΑΤ ηττήθηκαν στη Λέσβο. Ένας χρόνος μετά…

 

Ένας χρόνος πέρασε από το ξημέρωμα της 25ης Φεβρουαρίου του 2020. Όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη  έστειλε επτά διμοιρίες ΜΑΤ στη Λέσβο και επτά στη Χίο. Προκειμένου οι κάτοικοι να δεχτούν  με τη βία την δημιουργία των κλειστών στρατοπέδων- φυλακών προσφύγων-μεταναστών.

Τα γεγονότα τα θυμόμαστε όλοι. ‘Όπως και τη κατάληξη τους: Η άτακτη, άρον-άρον  υποχώρηση και αποχώρηση των ΜΑΤ. Το βράδυ της 27ης Φεβρουαρίου 2020 δόθηκε εντολή τα ΜΑΤ να αποσυρθούν. Αφού επί δύο ημέρες έκαναν επίδειξη αλητείας και τραμπουκισμών, αφού ξεσηκώθηκε ο κόσμος στη Λέσβο και τη Χίο, τελικά τα ΜΑΤ αποσύρθηκαν.

Μια εισβολή που συσκοτίστηκε και υποβαθμίστηκε από τα εξαγορασμένα από την κυβέρνηση ΜΜΕ. Ευτυχώς οι ελεύθερες φωνές του διαδικτύου,* από την πρώτη στιγμή έγιναν η πηγή της ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών για αυτό το όνειδος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η εκδίωξη των ΜΑΤ από τη Λέσβο και τη Χίο, ήταν η πρώτη σημαντική ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αν και λίγο αργότερα  επισκιάστηκε επικοινωνιακά από τα γεγονότα στον Έβρο.

Η εισβολή των ΜΑΤ δημιούργησε ένα μαζικό κίνημα αντίδρασης, με τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις στην Πλατεία Σαπφούς και την πορεία προς το υπουργείο Αιγαίου. Απόντες από όλη αυτή την αντίδραση του λαού της Λέσβου ήταν ο Βουλευτής της ΝΔ κύριος Χαράλαμπος  Αθανασίου και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κύριος Στρατής Κύτελης.

Ανέδειξε όμως και ένα ισχυρό ακροδεξιό ρεύμα, το οποίο το εξέφρασε ο Περιφερειάρχης κύριος Κωνσταντίνος Μουτζούρης. Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες οι ακροδεξιές ομάδες δημιούργησαν τα επαίσχυντα γεγονότα  στο Λιμανάκι της Θερμής, την διχάλα στη Μόρια, ενώ είχαμε και επιθέσεις σε εργαζόμενους σε ΜΚΟ, αλλά και σε πολίτες.

Ένα χρόνο μετά εν μέσω πανδημίας, η αμετανόητη κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να προσπαθεί να επιβάλει στους κατοίκους της Λέσβου ένα νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην περιοχή της Βάστριας. Οι κάτοικοι της Λέσβου δεν πρόκειται να το δεχτούμε.

Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπ’ όψιν της τη βούληση των πολιτών της Λέσβου. Το παράτυπο – μεθοδευμένο ψήφισμα των δεκαέξι δημοτικών συμβούλων Μυτιλήνης υπέρ της δομής  στην Βάστρια, δεν δεσμεύει παρά μόνο εκείνους που το υπέγραψαν και τον κύριο Κύτελη. Κανέναν άλλον.

Τα ΜΑΤ δεν λύνουν τα προβλήματα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά με αιχμή τα ΜΑΤ για να επιβάλει τις πολιτικές της. Το βλέπουμε συνεχώς να συμβαίνει. Το είδαμε τις τελευταίες μέρες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ένα χρόνο πριν διώξαμε τα ΜΑΤ κακήν κακώς. Μην διανοηθούν ξανά με  βία να προσπαθήσουν να επιβάλουν το νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Βάστρια. Τα ΜΑΤ και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν έχουν θέση στη Λέσβο!  

 


*Τα ΜΠΛΟΚΙΑ από την πρώτη στιγμή της εισβολής των ΜΑΤ έως την εκδίωξη τους ήταν παρόντα.

Με μια σειρά άρθρα ενημέρωναν τους πολίτες, σπάζοντας την σιωπή και την παραπληροφόρηση.

Παραθέτουμε αυτά τα άρθρα, που αποτελούν το χρονικό των τριών ημερών που συντάραξαν τη Λέσβο.

 

https://mplokia.gr/edito/%ce%b8%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%af%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%ba%ce%b9-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%89/

 

https://mplokia.gr/edito/%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%af%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%af%ce%b4%ce%b1/

 

https://mplokia.gr/edito/%ce%b7-%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b1-%ce%be%ce%b5%cf%87%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%ac%ce%bc%ce%b9-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bf%cf%81%ce%b3%ce%ae/

 

https://mplokia.gr/edito/%ce%b3%ce%ba%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%cf%8c%cf%83%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%b9-%ce%b8%ce%b1-%cf%83%ce%b1%cf%82-%ce%b3%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bc/

 

https://mplokia.gr/edito/%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%84-%ce%b7%cf%84%cf%84%ce%ae%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b1%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bb%ce%ad%cf%83%ce%b2%ce%bf/