ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

«Τελειώνουν» τους μικρούς παραγωγούς;…όχι ακριβώς, αλλά τι σημασία έχει;

αγροτης

Με πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο, καλή καθημερινή τοπική εφημερίδα, μας ενημερώνει ότι «τελειώνουν τους μικρούς παραγωγούς». Διαβάζοντας όμως το κείμενο του άρθρου, ειλικρινά δεν καταλάβαμε …πώς ακριβώς θα γίνει αυτό.

Το προφανές είναι ότι ο τίτλος, αναφέρεται στην πρόθεση της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε ο αρμόδιος  υπουργός για ξεκαθάρισμα του μητρώου αγροτών, κάτι που αν δεν κάνουμε λάθος, είναι πάγιο αίτημα του αγροτικού κινήματος εδώ και χρόνια.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει απλά, να συμφωνήσουμε, ποίοι είναι αγρότες και ποίοι όχι. π.χ. να συμφωνήσουμε, εάν π.χ. ένας γιατρός ή οποιοσδήποτε άλλος που τυχαίνει να έχει και κτήματα, είναι αγρότης ή όχι. Οπως είπε ο υπουργός: «οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα έχουν ειδική μεταχείριση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κι άφησε να εννοηθεί ότι θα τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης στη φορολόγηση και την ασφάλιση.»

Είναι αλήθεια οτι υπάρχουν σκέψεις (π.χ.) κάποιος που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και παίρνει επιδοτήσεις, σε αυτή την περίπτωση να μην δικαιούται το αφορολόγητο των 12.000 που υπάρχει σήμερα, κάτι που και πάλι, δεν ακούγεται παράλογο.

Με βάση αυτά που είπε ο υπουργός, η πρόταση της κυβέρνησης είναι «να θεωρούνται ως αγρότες όσοι έχουν εισόδημα άνω του 50% από γεωργικές δραστηριότητες».  Να το συζητήσουμε αυτό το ποσοστό; να το συζητήσουμε εκατό φορές και θα λέγαμε ότι ειδικά για τα νησιά, όπου ο αγροτικός κλήρος είναι μικρός, αυτό το ποσοστό θα πρέπει να είναι μικρότερο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Ακόμα προϋπόθεση για να είναι κάποιος αγρότης, θα είναι να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, με οποιαδήποτε μορφή και αν έχει αυτός στο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα, όπως έχει επίσης ανακοινωθεί, για τον καθορισμό της ιδιότητας του αγρότη, θα λαμβάνεται υπόψη και το ποσοστό του εργάσιμου χρόνου που κάθε έτος κάποιος/α ασχολείται με αγροτικές εργασίες. Αυτό προφανώς γιατί εκτός από αυτούς που έχουν γη, στον αγροτικό χώρο, δραστηριοποιούνται και αγροτοεργάτες, υπάρχει πολυδραστηριότητα κλπ. Πως και πόσο θα είναι αυτό το ποσοστό να το δούμε και να το συζητήσουμε άλλες εκατό φορές.

Αρα, γιατί ένας μικρός παραγωγός να βγει από το μητρώο αγροτών και άρα να «τελειώσει» ως αγρότης; Όσο και να το ψάξαμε και με βάση το μέσο εισόδημα που δηλώνει σήμερα ο αγροτικός μας κόσμος (δηλαδή γύρω στα 5.000 ευρώ) πάλι δεν μπορούμε να βρούμε άκρη.

Τελικά, τι από τα παραπάνω συνιστά «τελείωμα» των μικρών παραγωγών; Οσο και να διαβάσαμε το σχετικό άρθρο, δεν βρήκαμε τίποτα, μα τίποτα απολύτως που να το τεκμηριώνει, πέρα από την αναφορά ότι: «το ΚΚΕ δήλωσε πλήρως αντίθετο με αυτό το μέτρο και μάλιστα τόνισε ότι αυτό θα είναι καταστροφικό για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν κι άλλες εργασίες για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους«.

Αλλά, τι το συζητάμε; Τι σημασία έχουν όλα τα άλλα, από τη στιγμή που αυτό λέει το ΚΚΕ;