ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial Πρώτο Θέμα

ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Παρακολουθήσαμε την παρέμβαση του πρωθυπουργού κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την διάρκεια μαθήματος με την διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, γυμνασίου της πόλης μας.

Είναι κατανοητό ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να παρουσιάσει το καινούριο αυτό εγχείρημα, σαν να είναι απόλυτα λειτουργικό και επιτυχημένο. Δεν είναι έτσι. Δεν θα μπορούσε μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να είναι έτσι. Ούτε οι τεχνικές υποδομές ήταν επαρκείς, ούτε οι εκπαιδευτικοί ήταν προετοιμασμένοι για τον συγκεκριμένο τρόπο διδασκαλίας, ούτε όλοι οι μαθητές είχαν τα τεχνικά μέσα για να ανταποκριθούν σ’ αυτή την εκπαιδευτική διαδικασία.

Κατανοούμε την προσπάθεια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να δημιουργήσουν μια ειδυλλιακή εικόνα λειτουργίας του κράτους στον τομέα της παιδείας. Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και στον τομέα της υγείας, στον τομέα της οικονομίας και γενικότερα σε κάθε πτυχή της κυβερνητικής λειτουργίας.

Είδαμε το δεκαέξι λεπτών βίντεο. Ο πρωθυπουργός άνετος, προσηνής, φιλικός, συνομίλησε με την εκπαιδευτικό και τα παιδιά της τάξης. Αναφέρθηκε στο καινούριο σύστημα της τηλεκπαίδευσης, στην πανδημία, στις συνέπειες της, στους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία των πολιτών. Ειδικά στους κινδύνους για την υγεία των παππούδων και των γιαγιάδων  τους.

Ακούγοντας όλα αυτά τα ωραία λόγια και τις συμβουλές, ήρθε στο νου μας ή Μόρια. Η επιμονή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, να κρατήσουν έγκλειστους, κάτω από άθλιες υγειονομικά συνθήκες, είκοσι  χιλιάδες πρόσφυγες. Παρά τις εκκλήσεις διεθνών οργανισμών υγείας για την αποσυμφόρηση. Παρά τις καθυστερημένες, ίσως και υποκριτικές, εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τίποτα δεν έγινε.

Είναι λοιπόν εντελώς υποκριτική η στάση του κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη, που συμβούλευε τους μαθητές για τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται για την δημόσια υγεία, όταν την ίδια στιγμή δίπλα στα σπίτια τους υπάρχει με ευθύνη της κυβέρνησης  η επιβαρυμένη υγειονομικά Μόρια.

Κι όπως παρακολουθήσαμε  τον πρωθυπουργό να συνομιλεί  με τους μαθητές της πόλης μας, σκεφτήκαμε ότι ο ίδιος άνθρωπος πριν περίπου δύο μήνες, διέταξε τα ΜΑΤ να εισβάλουν στο νησί μας. Προκειμένου με το ζόρι και την βία, να επιβάλουν την κλειστή δομή-φυλακή για τους πρόσφυγες. Πριν δύο μήνες τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους γονείς των μαθητών και  στους παππούδες τους, για να δημιουργήσουν με το έτσι θέλω, αυτό που σύσσωμη η τοπική κοινωνία απέρριπτε.

Είναι  λοιπόν χρήσιμη για την κυβέρνηση, η  τηλεκπαίδευση και η επικοινωνιακή της εκμετάλλευση εκ μέρους του πρωθυπουργού, όμως να ξέρει ότι δεν απευθύνεται στην χώρα των λωτοφάγων. Των ανθρώπων χωρίς μνήμη.

Η Λέσβος βίωσε και βιώνει συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Η προπαγάνδα, η επικοινωνιακή χειραγώγηση, τα «γλυκά» και «ευγενικά» λόγια, πίσω τους κρύβουν τα ΜΑΤ και την κατάσταση στην Μόρια.

Αυτό δεν το ξεχνάμε.