ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Το αναπτυξιακό μας έλλειμα

elima

Τα πράγματα πάνε κάπως έτσι:

Ότι και να έχει ζητήσει από την κυβέρνηση η Περιφέρεια ή ο  Δήμος, που αφορούν οικονομικές ενισχύσεις, το έχουν πάρει. Ακόμα και ότι δεν έχουν ζητήσει …

Να μιλήσουμε για το λιμάνι στο Σίγρι; Το κολυμβητήριο; Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης; Τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις , πάνω από 11 δις τα τελευταία δυο χρόνια για την περιφέρεια; Το «ειδικό αναπτυξιακό»; Την έκτακτη ενίσχυση των κτηνοτρόφων; Τον διπλασιασμό των πόρων για τα μικρά νησιά; Τις ενισχύσεις σε προσωπικό στα νοσοκομεία; Ο κατάλογος είναι μακρύς.

Από τη μια αυτό δείχνει, ότι αυτή η κυβέρνηση, για μια σειρά από λόγους  και όχι μόνο έξω αιτίας του προσφυγικού δείχνει μια ιδιαίτερη προσοχή για τα νησιά του Β. Αιγαίου και τη Λέσβο. Άλλα ταυτόχρονα δείχνει και κάτι άλλο: Την παντελή έλλειψη ετοιμότητας, σχεδιασμού αλλά και …φαντασίας, από τους «τοπικούς μας άρχοντες».

Αυτά τα δυο χρόνια, κάτω από άλλες προϋποθέσεις θα ήταν ικανά να πείσουν, τόσο την Περιφέρεια, όσο και τον Δήμο,  να εκπονήσουν ένα συνεκτικό σχέδιο για την ανάπτυξη των νησιών μας.  Για την ανεργία, για τον αγροτοδιατροφικό τομέα, για τις μικρές επιχειρήσεις, για την καινοτομία. Για όλα αυτά δηλαδή που αποτελούν τις βάσεις της ανάπτυξης.

Είναι σίγουρο ότι αν είχαν ένα τέτοιο σχέδιο θα έβρισκε τη στήριξη της κυβέρνησης. Αλλά ποιος ασχολείται με αυτά;

Ποια υπηρεσία στην περιφέρεια σχεδιάζει και παρακολουθεί, στα σοβαρά, τη ανάπτυξη; Υπάρχει κάτι τέτοιο; Ανάλογα: ποιος μηχανισμός, ποια υπηρεσία στον δήμο κάνει την αντίστοιχη δουλειά;  Ποιες είναι οι προτεραιότητες της περιφέρειας ή του δήμου για την ανεργία; Για τον αγροτοδιατροφικού τομέα; …Να μην μιλήσουμε για άλλους τομείς.

Αν λοιπόν ψάχνουμε να βρούμε το «τοπικό αναπτυξιακό μας έλλειμμα», είναι αυτό ακριβώς. Έχουμε να κάνουμε με δομές και με μηχανισμούς που το μόνο που έχουν μάθει, είναι να εξαγγέλλουν «μεγάλα έργα» «δρόμους», «λιμάνια»  και ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς. Και ξεχνάνε ή κάνουν ότι ξεχνάνε, ότι αυτές οι υποδομές για να έχουν αποτέλεσμα θα πρέπει να υποστηρίζονται και να μπορούν να αξιοποιηθούν, άμεσα, από τις τοπικές μας κοινωνίες. Πολλά και διαφορετικά σχέδια για το πως οι τοπικές κοινωνίες θα αξιοποιήσουν τις όποιες υποδομές, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα.

Εδω υπάρχει ένα τεράστιο κενό. Σε ένα μόνο βαθμό, αυτό το κενό μπορούν να το καλύψουν οι πρωτοβουλίες των ίδιων των πολιτών. Που μέσα από τις συλλογικότητες τους σχεδιάζουν, συζητούν, προγραμματίζουν. Αυτά δηλαδή που θα έπρεπε να κάνει η Περιφέρεια και ο Δήμος . Αλλά αυτό δεν φτάνει. Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες και πρέπει κάποια στιγμή να τις πάρουν!