ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Το «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Β. Αιγαίου»

notia-rodos1_0

Το «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Β. Αιγαίου» είναι ένα αίτημα χρόνων των κατοίκων και των φορέων των νησιών μας. Με την χθεσινή απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, αυτό το αίτημα γίνεται πραγματικότητα.

Το «Ειδικό Αναπτυξιακό«, για το οποίο η φιλοδοξία είναι να σχεδιαστεί με την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των φορέων, έτσι ώστε αυτές να είναι που θα θέσουν τις προτεραιότητες του, έρχεται να προστεθεί στους ήδη προγραμματισμένους πόρους από το ΕΣΠΑ αλλά και από τα άλλα προγράμματα που θα διοχετευτούν στην περιφέρειά μας.

Το γεγονός ότι θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δίνει ένα πολύ μεγάλο βαθμό ευελιξίας στον σχεδιασμό και την ιεράρχηση των έργων που θα ενταχθούν σε αυτό, ενώ η ιδιαιτερότητα του θα είναι ότι, αυτά τα έργα, θα προσανατολιστούν αποκλειστικά σε παρεμβάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών μας.

Η συμβολή του στη μείωση της τοπικής ανεργίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αναμένεται να είναι σημαντική, αφού μιλάμε για ένα πλέγμα δράσεων που θα έχουν σαν στόχο να ενισχύσουν τις δραστηριότητες των κατοίκων των νησιών μας στον αγροτοδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής , αλλά και που θα ανοίξουν νέους τομείς, όπως είναι ο ενεργειακός τομέας.

Το «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Β. Αιγαίου» φιλοδοξεί να είναι το «κάδρο» μέσα στο οποίο κάθε κάτοικος των νησιών μας, ειδικότερα όσοι και όσες σήμερα είναι «εκτός» θα μπορούν να δουν τον εαυτό τους, θα υλοποιηθεί για αυτούς και με τη δική τους συμβολή. Άλλωστε σήμερα, σιγά – σιγά σχηματίζεται το απαραίτητο περιβάλλον έτσι ώστε να μπουν δυναμικά στο παιχνίδι της ανάπτυξης νέες δυνάμεις, αυτές  που μέχρι σήμερα δεν είχαν προνομιακή σχέση με την αγορά.

Και αυτό ακριβώς είναι το κλειδί της επιτυχίας ή της αποτυχίας του: Με ποιο τρόπο δηλαδή, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που σήμερα είναι «εκτός» και αισθάνονται τις δυνατότητες, τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους να απαξιώνονται θα μπορέσουν να ενταχθούν σε ένα κίνημα «νέας ανάπτυξης», μιας ανάπτυξης που δεν θα δουλεύει για τους λίγους, αλλά για τους πολλούς;

Η ανάπτυξη τοπικών δομών σε επίπεδο χωριού, γειτονιάς και πόλης, που θα ενημερώνουν, θα βοηθάνε και θα στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες να γίνουν οι φορείς αυτής της «νέας ανάπτυξης», η ένταξη σε αυτές τις δομές των εμπειριών που η κοινωνία μας με την αυτενέργεια της έχει αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, η διαφάνεια και ο κοινωνικός έλεγχος τους, ο δημοκρατικός και ανοιχτός προγραμματισμός της δράσης τους, με άλλα λόγια η πλατεία συμμετοχή του «κόσμου των από κάτω» σε αυτή την νέα αναπτυξιακή διαδικασία, είναι οι παράγοντες εκείνοι που μπορούν να παίξουν τον καθοριστικό ρόλο.

Το «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Β. Αιγαίου«, ένα αίτημα χρόνων που γίνεται πραγματικότητα, είναι μια τεράστια ευκαιρία για τα νησιά μας. Στο χέρι μας είναι, τα αποτελέσματά του να είναι προς όφελος της πλειοψηφίας των κατοίκων τους!