ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Το νέο ασφαλιστικό, τα “μπλοκάκια” και τα επίδικα μιας “συζήτησης”

Σχετικά με τα “μπλοκάκια” λοιπόν που τόσος λόγος και σπέκουλα, γίνεται, με αφορμή το νέο ασφαλιστικό.

Καταρχήν να συμφωνήσουμε, ότι όποιος/α πληρώνεται με “απόδειξη παροχής” δεν ανήκει στην κατηγορία …”μπλοκάκι”. Υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι είναι αυτοαπασχολούμενοι, αυτό είναι επιλογή τους και ως τέτοιοι αμείβονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν με απόδειξη (ή τιμολόγιο) παροχής υπηρεσιών. Αυτοί είναι γιατροί, δικηγόροι, οικονομολόγοι, υδραυλικοί, μέντιουμ κλπ..κλπ και υπάρχουν γύρω μας.

Αυτές οι κατηγορίες των αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών, με το νέο σύστημα, θα πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ως ποσοστό (26.95%) στο εισόδημα που δηλώνουν στην φορολογική τους δήλωση.

Ομως, για κάποιο λόγο που δεν είναι φανερός με την πρώτη ματιά, όλες αυτές οι κατηγορίες των αυτοαπασχολουμένων, στην “συζήτηση” που γίνεται τις τελευταίες ημέρες, μπλέκονται με τα λεγόμενα “μπλοκάκια”, δηλαδή με εκείνους τους εργαζόμενους, που αν και ουσιαστικά είναι μισθωτοί, αναγκάζονται από τον εργοδότη τους να πληρώνονται με “ΑΠΥ”.

Αυτοί οι τελευταίοι, είναι μια κατηγορία, που γεννήθηκε κυρίως στα χρόνια της “ανάπτυξης” και σήμερα κυριαρχεί σε πολλούς επιστημονικούς και όχι μόνο κλάδους. Ο εργοδότης, για να γλυτώσει από την όποια εργατική νομοθεσία, τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά πολλές φορές και για να μπορέσει να περάσει περισσότερα έξοδα στην επιχείρησή του, υποχρεώνει τον εργαζόμενο να βγάλει το “μπλοκάκι” και τον κάνει με το ζόρι από μισθωτό, “συνεργάτη” στην επιχείρηση του. Ενώ δηλαδή έχουμε μια εξαρτημένη σχέση εργασίας, αυτή εμφανίζεται σαν “ανεξάρτητη”.

Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, το νέο ασφαλιστικό προβλέπει καθαρά, ότι ο εργοδότης θα πρέπει να καταβάλλει τα 2/3 των εισφορών των ασφαλισμένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών (ενώ το υπόλοιπο 1/3 θα το καταβάλλει ο εργαζόμενος, όπως ακριβώς συμβαίνει και στους μισθωτούς). Συγκεκριμένα στο άρθρο 38 ορίζεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές κατανέμονται κατά 6,67% σε βάρος των ασφαλισμένων και κατά 13,33% σε βάρος των εργοδοτών. Εξομοιώνει δηλαδή τα “μπλοκάκια” με τους μισθωτούς και καλά κάνει γιατί έτσι είναι και έτσι πρέπει να γίνεται!

Αρα λοιπόν, η όλη συζήτηση για τις δήθεν “τρομερές επιπτώσεις” που θα έχει το νέο ασφαλιστικό στα “μπλοκάκια” δεν έχει ουσιαστικά καμιά βάση, γιατί μόνο θετικές θα είναι αυτές! Ομως γιατί γίνεται;

Ο πρώτος λόγος είναι εμφανής: Πίσω από την συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό και τα “μπλοκάκια” επιχειρείται η αποδόμηση στη συνείδηση της κοινωνίας του νέου συστήματος που  εμφανίζεται ως “καταστροφικό” για μια κατηγορία εργαζομένων, που κατά κοινή ομολογία είναι από τις πλέον ανυπεράσπιστες της αγοράς εργασίας.

Ομως η εξομοίωση όλων όσων αμείβονται με ΑΠΥ, με …”μπλοκάκια” δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να εξομοιώνει τον εργοδότη (π.χ. τον μεγαλολογιστή ή τον μεγαλοδικήγορο ή τον μεγαλοδημοσιογράφο) που αμείβεται για τς υπηρεσίες που προσφέρει με “μπλοκάκι”, με τον εργαζόμενο του, τον οποίο αυτός ο μεγαλο..οτιδήποτε τον πληρώνει με ..”μπλοκάκι”!

Από ότι φαίνεται όμως, υπάρχει και ένας άλλος λόγος, λιγότερο εμφανής: Μέσα από όλη αυτή την συζήτηση, που προωθείται και από διάφορα μεγαλογραφεία, επιχειρείται να περάσει και ένα μήνυμα προς τους εργαζόμενους με …”μπλοκάκι”: Μη τολμήσετε! Μη τολμήσετε να διεκδικήσετε την εξομοίωση σας με μισθωτούς.

Σε αυτή τη δεύτερη βέβαια περίπτωση, ο λόγος είναι στο συνδικαλιστικό κίνημα και στο κατά πόσο θα βάλει σαν στόχο να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και αυτής της κατηγορίας εργαζομένων…