ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Το «προσφυγικό» είναι η πραγματικότητα

 

lesbos-1

Η πρόσφατη ανακοίνωση της «Συντονιστικής Επιτροπή Φορέων Επαγγελματιών, και Δημοτών Μήθυμνας (Μολύβου) και Πέτρας»  ουσιαστικά επαναφέρει, για όσους και όσες παρακολουθούν τα πράγματα, μια συζήτηση που είχε ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν άρχισαν να έρχονται μαζικά στο νησί τα πρώτα κύματα των προσφύγων. Από αυτή την άποψη η όποια καλή ή κακή»συμπεριφορά» ορισμένων εθελοντών και αλληλέγγυων είναι μόνο η αφορμή.

Εξηγούμαστε:

Το «προσφυγικό» έχει αλλάξει την καθημερινότητα της πλειοψηφίας των κατοίκων της ανατολικής πλευράς του νησιού, για την ακρίβεια έχει φτιάξει μια άλλη «κανονικότητα» και οι ανησυχίες των επαγγελματιών αλλά και κατοίκων των τουριστικών περιοχών του νησιού για τις «επιπτώσεις στον τουρισμό» είναι κατανοητές. Δύσκολα όμως  θα μπορούσε να συμφωνήσει κάποιος μαζί τους για τον τρόπο αντιμετώπισή τους.

Προφανώς  όταν κάνει κάποιος σχέδια, δεν αισθάνεται καλά να τα βλέπει να κινδυνεύουν να γκρεμιστούν. Το «προσφυγικό» επηρέασε τα όποια σχέδια τους για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά είναι σαν να λέμε ότι «η πραγματικότητα επηρέασε τα σχέδια τους». Γιατί το «προσφυγικό» είναι η πραγματικότητα.

Αλλά ένα σχέδιο είναι ρεαλιστικό όταν πατάει και προσαρμόζεται στην πραγματικότητα, το αντίθετο οδηγεί σε σίγουρη αποτυχία και μερικές φορές και σε παραλογισμούς. Όπως καλή ώρα οι απαγορεύσεις που ζητά η επιτροπή.

Είναι σίγουρο ότι η περίοδος που ζούμε θα σημαδέψει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, για τα καλά, το νησί μας  και κλείνει τα μάτια όποιος νομίζει ότι μπορεί να σχεδιάσει το αύριο, χωρίς να την πάρει υπόψη του, ο κάθε καλός σχεδιαστής ξεκινάει πάντα από τους «κινδύνους και τις ευκαιρίες». Ο στόχος του είναι να περιορίσει τους κινδύνους και να ενδυναμώσει τις ευκαιρίες.

Και τα καλό είναι ότι αυτή η ίδια η πραγματικότητα, μαζί με τα όποια αρνητικά της, έχει διαμορφώσει πολλές ευκαιρίες, πολλά θετικά, με πρώτο και κύριο την εικόνα που έχει δημιουργήσει για το νησί μας σε όλο τον κόσμο.

Μια εικόνα που στη συγκρότηση της έχει συμβάλει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αλλά πάντως συνειδητά, η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής μας κοινωνίας και αυτή η εικόνα είναι μια «επένδυση» που η ίδια αυτή πλειοψηφία έχει κάνει.

Τι από τα δύο κάνουν οι «επαγγελματίες και οι φορείς» της περιοχής;  Τίποτα από τα δύο, αφήνουν τους δικούς τους φόβους να τους κυριεύσουν και κλωτσάνε τις ευκαιρίες. Όμως, πρέπει να το γνωρίζουν ότι η ζωή προχωράει «δίχως να κοιτάει τις δικές τους μελαγχολίες»…

ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ