ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial Πρώτο Θέμα

Υγειονομικά ανοχύρωτη η Μόρια

 

Κρούσμα κορωνοϊού στη Μόρια. Κάποια στιγμή θα γινόταν. Ήταν θέμα χρόνου. Σομαλός 40 ετών νεφροπαθής, είναι ο ασθενής. Πήρε άσυλο πήγε στην Αθήνα και επειδή η κυβέρνηση δεν προνόησε για κάποιο πρόγραμμα  ένταξης, αναγκάστηκε λόγω ανέχειας να επιστρέψει (σύμφωνα με πληροφορίες στις 16/8) πίσω στην Μόρια όπου τουλάχιστον θα είχε μια σκηνή να κοιμηθεί και ένα πιάτο φαί. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, αν κόλλησε τον ιό στην Αθήνα ή μέσα στο ελαιώνα ή πού αλλού.

Ας μας απαντήσει όμως ο κύριος Μηταράκης που καμαρώνει ότι σταμάτησε – ξέρουμε πώς- την είσοδο προσφύγων στην Λέσβο,  τι έχει κάνει για να θωρακίσει το ΚΥΤ της Μόριας από τον  κορωνοϊό;  Όλοι περιμέναμε και φοβόμασταν για το πρώτο κρούσμα. Εκείνος δεν το περίμενε;

Δεν έκανε τίποτα. Το Κ.Υ που εγκαινιάστηκε από το Υπουργείο Μετανάστευσης στις 20 Αυγούστου παραμένει κλειστό αφού δεν έχει στελεχωθεί , ενώ έκλεισε και το ιατρείο covid της περιφέρειας αφού έληξαν οι συμβάσεις των γιατρών και δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία επαναπρόσληψής τους. Έκλεισε και η δομή νοσηλείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Υγειονομικά ανοχύρωτος ο προσφυγικός καταυλισμός της Μόριας. Όπως αφέθηκαν στο έλεος του περασμένου χειμώνα, έτσι αφέθηκαν και στο έλεος της επιδημίας.

Πλήρης κοροϊδία. Πλήρης αδιαφορία.

Ξέρουμε  ότι  για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες η κυβέρνηση της ΝΔ είναι απολύτως  εχθρική. Όμως για τους ντόπιους κατοίκους δεν νοιάζονται;  Ή τους εκδικούνται επειδή έδιωξαν τα ΜΑΤ που τα έστειλαν να μας δείρουν;  Ήδη το υπουργείο μετά το κρούσμα   COVID-19 άρχισε πάλι να ψελλίζει για την αναγκαιότητα κλειστών κέντρων. Αυτό τους νοιάζει κι όχι η υγεία των ανθρώπων (ντόπιων και προσφύγων).

Το πρώτο κρούσμα ήρθε. Ελπίζουμε να είναι και το τελευταίο. Θα ιχνηλατήσουν τις επαφές λένε όσοι δεν γνωρίζουν τον καταυλισμό. Γιατί όσοι τον γνωρίζουν ξέρουν ότι αυτό είναι αδύνατο.

Για οτιδήποτε συμβεί στον τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας από δω και πέρα, ας έχουμε υπ’οψιν  ότι δεν φταίει ο ανυπάκουος λεσβιακός λαός, αλλά οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός, Νότης Μηταράκης υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής. Και βέβαια  όλοι οι ντόπιοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης που ανέχτηκαν την κοροϊδία και για μικροπολιτικούς λόγους δεν αντέδρασαν.

Μέχρι τώρα βασιστήκαμε στην καλή μας τύχη. Η καλή  τύχη όμως κάποτε τελειώνει και τώρα …τρεχάτε γειτόνοι!