ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Ακου να σου πω “πατριώτη”….

Να λοιπόν “πατριώτη” πως έχει η υπόθεση, πως σε βλέπουμε δηλαδή.  Δεν είσαι κατ΄ανάγκη “ακροδεξιός ή φασίστας” αν δεν τα ξέρεις όλα αυτά. Θύμα είσαι, αλλά αυτό είναι εύκολο να το αποφύγεις. Άνοιξε τα μάτια σου, άνοιξε το μυαλό σου, διάβασε και μάθε.

…Εσένα που λες “αν, το ότι είμαι πατριώτης και αγαπάω την πατρίδα μου και τη σημαία, αυτό με κάνει ακροδεξιό και φασίστα, ε τότε είμαι ακροδεξιός και φασίστας”.  Άκου να σου πω λοιπόν πατριώτη πως σε βλέπουν οι “άλλοι”, εμείς οι “εθνομηδενιστές”, τα “μιάσματα” και οι “προδότες”. Έτσι δεν μας λες;

Θα σου φανεί ίσως περίεργο, αλλά δεν σε βλέπουμε, κατ’ ανάγκη σαν ακροδεξιό ή φασίστα. Δεν με πιστεύεις έ; Να το πάρουμε από την αρχή;

Ο πατριωτισμός λοιπόν “πατριώτη”  δεν έχει να κάνει με το πόσες φόρες το λες και πόσο δυνατό το φωνάζεις. Ούτε αν “ανατριχιάζεις όταν βλέπεις τη σημαία”. Ο πατριωτισμός του κάθε ενός και της κάθε μίας αποδεικνύεται  στην πράξη, όταν και όπου χρειαστεί.

Ισως να μην το ξέρεις, αλλά μάθε ότι υπήρξαν πολλοί στο παρελθόν που σαν και εσένα, φώναζαν για τον “πατριωτισμό” τους.  Ίσως, όχι με τον τρόπο που το λες εσύ σήμερα, αλλά το ίδιο πράγμα ευνοούσαν. Δυστυχώς όμως για σένα όλοι αυτοί που πριν από σένα λέγανε τα παχιά λόγια την κρίσιμη στιγμή αποδείχτηκαν προδότες του λαού τους.

Αυτό έγινε με την μικρασιατική καταστροφή. Τότε μιλούσαν για τη “μεγάλη Ελλάδα” και ότι θα “πάρουμε την κόκκινη μηλιά”. Δεν το έχεις ακούσει ε; Την κρίσιμη στιγμή όμως παράτησαν τους ελληνικούς πληθυσμούς της Μικρασίας μόνους τους. Ούτε και αυτό το ξέρεις;

Τον “πατριωτισμό” τους τον πληρώσαμε με 1.5 εκατομμύριο πρόσφυγες. Αν ρωτήσεις τους παππούδες σου που ήλθαν από απέναντι, θα σου το πούνε. Ρώτα τους.

Το ίδιο έγινε και μετά στην κατοχή. Ψάξε να βρεις ποιοι υπέγραψαν τη συνθηκολόγηση με τους ναζιστές και τους φασίστες. Ψάξε να βρεις ποιοι φτιάξανε τις κυβερνήσεις των συνεργατών. Ψάξε να βρεις ποιοι ήταν αυτοί που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς, μπήκαν στα τάγματα ασφαλείας. Πατριώτες λέγανε ότι ήταν. “Ράληδες, ταγματαλήτες, μπουραντάδες, Γερμανοί” τραγουδούσε τότε ο λαός μας. Ολοι αυτοί κυκλοφορουσαν με την σημαία και το εθνόσημο και έλεγαν μεγάλους λόγους για την πατρίδα. Αυτή την πατρίδα που την ίδια στιγμή πουλούσαν.

Αλλά και μετά. Άνοιξε τα μάτια σου και διάβασε τον φάκελο της Κύπρου. Πάλι “πατριώτες” θα συναντήσεις. Αυτοί κάνανε την προδοσία.

Αρα λοιπόν φίλε μου, το να ορκίζεσαι κάθε μέρα στη σημαία και να ανατριχιάζεις όταν βλέπεις παρελάσεις δεν είναι αυτό που σε κάνει πατριώτη. Στις δύσκολες στιγμές όταν ο τόπος το χρειάστηκε οι απλοί  καθημερινοί άνθρωποι της δουλειάς πήραν πάνω τους την υπόθεση. Μπορεί να μην είχαν “δακρύσει” μπροστά στη σημαία. Μπορεί στην εποχή τους να τους λέγανε και αυτούς “εθνομηδενιστές”. Αλλά ρώτα τους παππούδες σου. Ποιοι ήταν στο ΕΑΜ;. Ποιος απελευθέρωσαν το 44 το νησί; Θα σου πούνε, ακόμα το θυμούνται.

Ακου λοιπόν “πατριώτη”.

Οι μεγάλες σημαίες και τα μεγάλα λογία δεν σε κάνουν πατριώτη. Μπορεί εσύ να μην το κάνεις, άλλα αρκετοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν αυτά τα μεγάλα λόγια για να κρύψουν τις λαμογιές τους. Κοίτα γύρω σου. “Πατριώτες”λένε ότι είναι όλοι αυτοί που τόσα χρονιά έκλεβαν τα ταμεία που έπαιρναν τις μίζες που χρεοκόπησαν τον τόπο και μετά ζητήσανε από σένα να πληρώσεις. “Πατριώτες” λένε ότι είναι όλοι αυτοί που  δεν θέλουν να αυξηθεί ο μισθός σου και ακόμα και τώρα φοροδιαφευγούν.  Όλες τους τις παρανομίες τις έκρυβαν και τις κρύβουν στο όνομα του πατριωτισμού και πίσω από μεγάλες σημαίες.

Να λοιπόν “πατριώτη” πως έχει η υπόθεση, πως σε βλέπουμε δηλαδή.  Δεν είσαι κατ΄ανάγκη “ακροδεξιός ή φασίστας” αν δεν τα ξέρεις όλα αυτά. Θύμα είσαι, αλλά αυτό είναι εύκολο να το αποφύγεις. Άνοιξε τα μάτια σου, άνοιξε το μυαλό σου, διάβασε και μάθε.

Αν όμως επιμένεις στην άγνοιά σου, τότε γίνεσαι ένα συνειδητό θύμα. Ότι πρέπει δηλαδή για τους ακροδεξιούς και τους φασίστες που αναζητάνε θύματα σαν και σένα για να κάνουν τη δουλειά τους.

Άκου λοιπόν πατριώτη.

Όταν χρειάστηκε. στα δύσκολα δηλαδή, πολλοί πριν από σένα που έλεγαν τα ίδια παχιά λόγια, ποδοπάτησαν και τη σημαία και πρόδωσαν και τον τόπο. Στην ειρήνη χρησιμοποίησαν τα πατριωτικά λόγια για να σε κλέβουν. Μένει να αποδειχτεί τι θα κάνεις εσύ, τότε στα δυσκολία, τότε είναι που θα φανεί και ο πατριωτισμός ο δικός σου.

Ομως, δεν τελειώσαμε. Υπάρχει και κάτι άλλο. Ξέρεις πότε είσαι ακροδεξιός; Αν, παρότι ξέρεις την ιστορία, εσύ επιμένεις. Αν αυτό που εσύ ονομάζεις “πατριωτισμός” δεν είναι τίποτα άλλο παρά μίσος για τον άλλο. Για τον οποίον άλλο. Τον ξένο, τον πρόσφυγα, τον κομμουνιστή, την “αδελφή”, τον αδύνατο. Αυτό είναι που σε κάνει ακροδεξιό και όχι ο δήθεν “πατριωτισμός” σου.

Και να ξέρεις και κάτι ακόμα: Φασίστα σε κάνουν όλα τα παραπάνω και επιπλέον αν θεωρείς ότι εσύ είσαι ο ανώτερος από όλους τους άλλους, ότι ανήκεις σε κάποια ανώτερη φυλή, ότι είσαι αυτός που πρέπει να εξουσιάζεις και όλοι οι άλλοι πρέπει να είναι από κάτω σου.

Αν  είσαι ακροδεξιός και φασίστας, δεν είσαι “πατριώτης”. Δεν το λες όμως γιατί ψάχνεις να βρεις θύματα και να τα μετατρέψεις σε συνειδητούς οπαδούς σου, για να κάνεις τη δουλειά που ξέρεις, Αυτή τη “δουλειά σου” την πληρώσαμε με εκατομμύρια νεκρούς και τώρα δεν θα σε αφήσουμε να το ξανακάνεις.