ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Η “ανίκανη” κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Το “μότο” της αντιπολίτευσης και των διαπλεκόμενων φιλικών της ΜΜΕ, είναι ότι η “κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια άχρηστη και ανίκανη κυβέρνηση“.  Οι “χρήσιμοι και οι ικανοί” βεβαίως, είναι αυτοί.

Είναι όμως έτσι;

Σήμερα, Δευτέρα, εγκαινιάζεται η διασύνδεση 4 νησιών των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Αυτή είναι η πρώτη φάση και περιλαμβάνει τα νησιά Σύρο, Μύκονο, Πάρο και Νάξο. Το έργο κόστους 245 εκατ. ευρώ, μειώνει το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών κατά 80 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η δεύτερη φάση που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Νάξου και την αναβάθμιση των διασυνδέσεων με ‘Ανδρο και Τήνο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019 ενώ το 2020 προγραμματίζεται η τρίτη φάση που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου καλωδίου διασύνδεσης του Λαυρίου με τη Σύρο, έργο που με απόφαση του ΑΔΜΗΕ επισπεύσθηκε κατά δύο χρόνια.

Την ίδια χρονιά (2020) προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία η πρώτη, «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου – Χανίων και θα ακολουθήσει η δεύτερη (Ηράκλειο – Αττική), που εξετάζεται σε συνδυασμό με την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο (EuroAsia Interconnector), ενώ στο στάδιο της εξέτασης βρίσκονται οι διασυνδέσεις νησιών του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου, Δωδεκανήσων κλπ.

Το έργο αυτό, της διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο, έχει μελετηθεί και σχεδιαστεί εδώ και δεκαετίας. Ηδη από την δεκαετία του 70, μεγάλα τμήματα του θεωρούνταν “ώριμα προς υλοποίηση”. Ομως, ποτέ μέχρι τώρα δεν έγιναν: Ανικανότητα; Συμφέροντα; Ωχαδελφισμός της κεντρικής εξουσίας; Ολα μαζί και ενδεχομένως και πολλά άλλα.

“Η άχρηστη και ανίκανη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”, μέσα σε τρία μόλις χρόνια, υλοποιεί ένα έργο, που αυτοί, “οι χρήσιμοι και ικανοί” δεν έκαναν για δεκαετίες. Μάλλον το μέτρο της “ικανότητας” τους έχει να κάνει με τις μίζες που έπαιρναν και μέχρι πρότινος μέναν ατιμώρητοι.