ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Η “εισήγηση” του κ. Μάρδα

μεταναστες12345

Φανταζόμαστε ότι τον κ. Μάρδα, τον επέλεξε ο Α. Τσίπρας για στέλεχος της κυβέρνησης, όχι ως αριστερό, αλλά ως “τεχνοκράτη”. Επίσης φανταζόμαστε ότι και ο ίδιος αντιλαμβάνεται, ότι το γεγονός της επιλογής του για τη θέση που σήμερα κατέχει δεν υποδηλώνει αδυναμία του Αλ. Τσίπρα, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, να βρουν κάποιον άλλο/η, εξίσου άξιο “τεχνοκράτη”, πλην όμως αριστερό/η. Τουλάχιστον, ως έξυπνος άνθρωπος που δείχνει να είναι, πρέπει αυτό να το αντιλαμβάνεται.

Ο κ. Μάρδας φανέρωσε εισήγησή του σε εκπομπή στον Σκάι: “«θα καταγράψουμε το οικονομικό προφίλ των μεταναστών (και των προσφύγων) -και- εάν υπάρχουν κάποιοι εξ’ αυτών που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στη χώρα από 250.000 ευρώ θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση παραμονής». Αυτή θα είναι εισήγησή του στους “αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό”.

Η “εισήγηση” αυτή του κ. Μάρδα, όχι μόνο δεν έχει σχέση με την αριστερά (κάτι που άλλωστε είναι απολύτως φυσικό, μιας και ο ίδιος δεν προέρχεται από αυτήν) επιπλέον πάσχει και από άλλες  πλευρές:

Πάσχει κατ’ αρχήν “τεχνοκρατικά”: Η διαδικασία “μετανάστευσης των επιχειρήσεων και επιχειρηματιών” στην οποία αναφέρεται η σχετική διάταξη που θέλει να κάνει χρήση, είναι εντελώς διαφορετική από την διαδικασία που χρησιμοποιούν οι μετανάστες από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, προκειμένου να περάσουν στην Ευρώπη. Τουλάχιστον εμείς, δεν έχουμε δει κανέναν από όσους/ες περνάει με τις βάρκες τους το Αιγαίο, αφού πριν έχουν διασχίσει βουνά και λαγκάδια, να μοιάζει με κάποιον που “θα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει πάνω από 250,000 ευρώ στη χώρα”.

Πάσχει όμως και ηθικά: Όσον αφορά τους πρόσφυγες, οι κανόνες της ηθικής, αλλά και οι διεθνείς συνθήκες επιτάσσουν να έχουν όλοι και όλες την ίδια αντιμετώπιση, ανεξάρτητα από το αν είναι “πλούσιοι ή φτωχοί”.

Θα λέγαμε επιπλέον, ότι παρ’ όλα αυτά και για την ηθική της αριστεράς, οι φτωχοί πρόσφυγες πρέπει (ακριβώς γιατί είναι φτωχοί) να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση από τους πλούσιους πρόσφυγες.

Να κάνει λοιπόν την εισήγησή του ο κ. Μάρδας. Είμαστε σίγουροι ότι “οι αρμόδιοι υπουργοί και ο πρωθυπουργός” θα την καταχωνιάσουν στα χαμηλότερα ερμάρια των γραφείων τους…