ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Με σφραγίδα Μητσοτάκη. Οι “φορείς” ακολουθούν την “γραμμή” της Ν.Δ

Τη σφραγίδα της Ν.Δ. έχει η απόφαση των λεγόμενων “επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων” για “κινητοποιήσεις” κατά την διάρκεια του διήμερου συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που θα γίνει στην Μυτιλήνη στις 2 και 3 Μαΐου.

Η απόφαση πάρθηκε εχτές το απόγευμα, μόλις μία μέρα μετά την εσπευσμένη επίσκεψη του κλιμακίου των βουλευτών της Ν.Δ στο νησί μας, κατά την οποία είχαν συναντήσεις και με βασικούς εκπροσώπους των λεγόμενων “φορέων”, που στην μεγάλη τους πλειοψηφία πρόσκεινται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι γνωστό άλλωστε, ότι η Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή της οργάνωσης των περιφερειακών συνεδρίων, προσπάθησε να τα σαμποτάρει, “εκ των έσω”, πιέζοντας τους περιφερειάρχες που αυτή επηρεάζει να απόσχουν από τις σχετικές διαδικασίες, από την στιγμή που είναι γνωστό ότι τα συνέδρια συνδιοργανώνεται από την κυβέρνηση και τις Περιφέρειες.

Αυτή της η προσπάθεια προσέκρουσε σε σφοδρές αντιδράσεις (είναι χαρακτηριστική η στάση του κ. Μπακογιάννη, περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος όχι μόνο …παράκουσε τις εντολές Μητσοτάκη, αλλά συμμετείχε ενεργά στο συνέδριο που έγινε στην περιφέρειά του.

Σε τοπικό επίπεδο,  η Ν.Δ. εκμεταλευόμενη τη συγκυρία της όξυνσης του “προσφυγικού” αλλά και των αλλαγών που ενδέχεται να υπάρξουν σχετικά με το μειωμένο καθεστώς του ΦΠΑ και έχοντας σημαντικά ερείσματα στους λεγόμενους “παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς”, μόλις ανακοινώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, αλλά και μία μέρα μετά τα σοβαρά γεγονότα με τις επιθέσεις των ακροδεξιών στους πρόσφυγες της πλ. Σαπφούς, έστειλε κλιμάκιο βουλευτών της, προκειμένου να πιέσουν στην κατεύθυνση κινητοποιήσεων.

Αν και το κλιμάκιο, το οποίο συναντήθηκε τόσο με την περιφερειάρχη, όσο και με βασικούς εκπροσώπους των φορέων, στο ένα από τα δύο βασικά επίδικα της περιόδου, δηλαδή το ΦΠΑ, δεν ικανοποίησε τους συνομιλητές του, από την στιγμή που η επίσημη θέση της Ν.Δ για το θέμα, έτσι όπως παρουσιάστηκε στην συνέντευξη τύπου, ουσιαστικά τεκμηριώνει την κυβερνητική στάση, απαίτησε από τους συνομιλητές του να “στηρίξουν στην γραμμή του κόμματος”.

Αν και από ότι όλα δείχνουν, η περιφερειάρχης Χ. Καλογήρου, φαίνεται να διαφοροποιείται από αυτή τη γραμμή, τελικά βρήκαν “ανοιχτές πόρτες” στους λεγόμενους ¨”φορείς”. Ετσι, ενώ μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, οι βασικοί εξ’ αυτών, προετοιμαζόντουσαν ενεργά για την συμμετοχή τους στο συνέδριο, φαίνεται ότι τελικά κάνοντας “δεύτερες σκέψεις” συντάχθηκαν τελικά “με την γραμμή του κόμματος” και εχτές το μεσημέρι σε συνάντησή τους, αποφάσισαν να απόσχουν από το συνέδριο και “κινητοποιήσεις” την ημέρα που θα βρίσκεται εδώ ο Αλ. Τσίπρας