ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Οι “άχρηστοι του ΣΥΡΙΖΑ” και ο διπλασιασμός των πόρων για το Β. Αιγαίο

 

Ισως από πολλούς και πολλές να πέρασε απαρατήρητη η αναφορά του Γ. Πάλλη, στην συνέντευξη τύπου που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ την Δευτέρα, στους λόγους που οδήγησαν στον διπλασιασμό των ευρωπαϊκών πόρων για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027 του επιχειρησιακού προγράμματος της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. 

Οπως είναι πλέον γνωστά αυτοί από 325 εκατομμύρια ευρώ που είναι την παρούσα προγραμματική περίοδο 2014-2020, αυξάνονται στο ποσό των 660 εκατομμυρίων ευρώ!

Ο Γ. Πάλλης, είπε ότι, αυτός ο διπλασιασμός,  δεν έχει να κάνει με “το προσφυγικό” και τις, όποιες, επιπτώσεις του στις τοπικές κοινωνίες των νησιών. Αντίθετα, είναι αποτέλεσμα σκληρής, πολύχρονης και επίμονης διαπραγματευσης του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με τις Βρυξέλλες, ένα “προσωπικό στοίχημα” δηλαδή του Αναπλ. Υπουργού, Αλ, Χαρίτση, που είχε επιτυχία.

Πράγματι, όσοι και όσες γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η κατανομή των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων (γιατί περί αυτού πρόκειται) στις διάφορες περιφέρειες, ξέρουν πολλοί καλά, ότι οι υπηρεσίες της Ε.Ε. παίρνουν υπόψη τους, κυρίως, στοιχεία του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της κάθε περιφέρειας.

Με βάση τα δεδομένα που έχουμε πλέον σήμερα μπροστά μας, για τα αποτελέσματα των μνημονίων και των πολιτικών διαχείρισης της κρίσης που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβέρνησης στις τοπικές οικονομίες, πρέπει να γνωρίζουμε ότι, ενώ π.χ.  στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας και Κρήτης το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ξεπερνούσε την περίοδο 2008-2010 το 82% του μέσου όρου της Ε.Ε.-28,  με βάση τα στοιχεία του 2012-2014 έχει υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 75% του μέσου κοινοτικού όρου.

Από την άλλη, στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου έχει υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 60% του μέσου κοινοτικού όρου!

Αυτά είναι τα πολύ συγκεκριμένα δεδομένα, με βάση τα οποία εργάστηκαν και διαπραγματεύτηκαν με τις υπηρεσίες της Ε,Ε τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης .

Στην δική μας περίπτωση αυτό μεταφράστηκε στην ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης, που οδήγησε στον διπλασιασμό των πόρων, δηλαδή του τοπικού ΠΕΠ!

Καθόλου άσχημα δηλαδή δεν τα πήγαν  “οι άχρηστοι του ΣΥΡΙΖΑ” έτσι δεν είναι;