ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial Πρώτο Θέμα

Προσφυγικός καταυλισμός Μόριας: Μπουγάδα, φαλάφελ και δυο ευρώ το κούρεμα

φωτο ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Από βδομάδα σε βδομάδα ο προσφυγικός καταυλισμός της Μόριας αλλάζει. Σπίτια καινούρια εμφανίζονται και σπίτια εξαφανίζονται.

Εκείνο, όμως, που μένει σταθερό είναι το παζάρι του καταυλισμού στον ανηφορικό δρόμο πίσω από το ΚΥΤ. Μανάβικα, μπακάλικα, καλλυντικά , ρούχα, παπούτσια, πάγκοι με μικρά ηλεκτρικά εξαρτήματα και συσκευές,(πρίζες, καλώδια, διακόπτες), σαντουιτσάδικα, σουβλατζίδικα με σουβλάκια  κοτόπουλο, μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα, φαλάφελ, πατάτες τηγανιτές, πίτες. Μυρωδιές ανατολίτικων μπαχαρικών ανακατεμένες με τη δυσοσμία της έλλειψης αποχετευτικού συστήματος.

 

φωτο ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ
φωτο ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ
φωτο ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ
φωτο ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Μια νέα πόλη και μια νέα τάξη εμπόρων γεννιούνται σε μια ανατολίτικη ακαταστασία αντίθετη με τον δυτικό ορθολογισμό. Μπορεί οι επαγγελματίες της Μόριας να είναι ‘’παράνομοι’’, έχουν όμως συμβόλαιο με τη ζωή. Παρά τις δυσκολίες, δεν το βάζουν κάτω, παίρνουν τα ρίσκα τους για το εμπόρευμά τους, στήνουν τους πάγκους τους και κάθε πρωί πηγαίνουν στη δουλειά. Με πείσμα. Αυτή είναι η αισιόδοξη πλευρά.

φωτο ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Υπάρχει όμως και η σκοτεινή Μόρια: διακίνηση ναρκωτικών, παραίτηση, χρήστες, βαποράκια, εξαναγκασμός στην παρανομία. Μία χαμένη γενιά. Το κοράνι απαγορεύει το αλκοόλ, όχι όμως τις ουσίες… Κι οι ουσίες από κάπου έρχονται στη Μόρια. Κάποιοι τις διοχετεύουν στην αγορά των απελπισμένων και κερδίζουν πολλά…

 

Πιο πέρα γυναίκες πλένουν σε πολύχρωμες κούπες τα ρούχα της οικογένειας και εκεί γύρω τα παιδιά τους παίζουν. Εικόνες της Ελλάδας του ’50, του ‘60 ή εικόνες από το μέλλον; Η προσφυγιά κι η αναχώρηση είναι πάντα δίπλα στους ανθρώπους.

φωτο ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Σάββατο πρωί και τα κουρεία δούλευαν στο φουλ. Η νεολαία του καταυλισμού της Μόριας πιστή στο ίδιο παγκόσμιο κουρευτικό στυλ, μέρος μιας ομοιόμορφης παγκόσμιας νεανικής παρέας, γεμίζει τα αυτοσχέδια κουρεία. Με 2 ή 3 ευρώ, πανομοιότυπα σχέδια στα κεφάλια των νεαρών προσφύγων, όπως και στα κεφάλια της νεολαίας των δυτικών μητροπόλεων και της πατρίδα μας. Νεαροί κουρείς με κουρευτικές μηχανές, ψαλίδια και απαράμιλλη τεχνική και όρεξη.

 

φωτο ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ
φωτο ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ
φωτο ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ
φωτο ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ
φωτο ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περιορισμός μετακινήσεων ξανά για τους κατοίκους του καταυλισμού. Η καραντίνα συνεχίζεται… Όσο μπορείς να ελέγξεις πάνω από 15.000 ανθρώπους.

Πρόσφατες αναχωρήσεις με άδοξο τέλος. Τα άσχημα νέα μαθεύτηκαν γρήγορα από την πλατεία Βικτωρίας και το Κλειδί Σερρών. Απελπισία ξανά. Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Εδώ δίπλα μας. Μην πει κανείς πως δεν γνώριζε…

φωτο ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Αυτός είναι ο προσφυγικός καταυλισμός σήμερα. Κανείς όμως δεν ξέρει πώς θα είναι την ερχόμενη εβδομάδα.