ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial Πρώτο Θέμα

21η Απρίλη 2020: Επετειακή πρόταση απαγόρευσης συγκεντρώσεων στην πλατεία Σαπφούς

Σκέφτηκε ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού: «Δεν μπορεί να τρέμει το φυλοκαρδι του κάθε Συλλόγου και του καθε πολιτη αν θα κάνει μια δράση γιατί μπορεί να συναντήσει στα καλά καθούμενα ενα συλλαλητήριο.»Κύριε Τσακίρη, τα συλλαλητήρια δεν γίνονται στα καλά καθούμενα.

Όμως, κάποιες φορές ο συμβολισμός είναι η ουσία των πραγμάτων.

21η Απριλίου 2020, ανήμερα της επετείου κατάλυσης της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας, διάλεξε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης, κύριος Παναγιώτης Τσακίρης με την με αριθμό πρωτοκόλλου 11113/21-4-2020 εισήγηση του προς το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Μυτιλήνης, να  ζητήσει να εκδοθεί «πράξη κανονιστικού περιεχομένου» για τον εξοβελισμό «πολιτικών και συνδικαλιστικών συναθροίσεων» από την Πλατεία Σαπφούς, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Όλα αυτά τα χρόνια οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι διαδηλώσεις στην Πλατεία Σαπφούς, δεν δημιούργησαν προβλήματα στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Άλλωστε οι κινητοποιήσεις του κόσμου, των πολιτών, είναι μέρος της κοινωνικής ζωής της Μυτιλήνης. Δεν είναι κάτι ξεχωριστό. Δεν είναι εκτός της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τον κύριο Τσακίρη για δύο μήνες του καλοκαιριού, Ιούλιο και Αύγουστο,  η πολιτική ζωή θα παγώσει και δεν θα χρειάζεται να υπάρχουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ή διαδηλώσεις για τα διάφορα θέματα που θα προκύπτουν. Και αν προκύπτουν κάπου θα τις «θάβουμε». Όλοι θα είναι ευτυχισμένοι και θα ψάλλουν τον ακάθιστο ύμνο προς  το Λεσβιακό καλοκαίρι και τον αντιδήμαρχο πολιτισμού.

Αν δηλαδή η κυβέρνηση, η τόσο προσφιλής προς την Δημοτική αρχή του κυρίου Κύτελη και του κυρίου Τσακίρη, μας έστελνε τα ΜΑΤ να μας «περιποιηθούν», αντί για τον Φεβρουάριο, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, εμείς δεν θα είχαμε το δικαίωμα, σύμφωνα με την εισήγηση του κυρίου Τσακίρη, να συγκεντρωθούμε και να διαδηλώσουμε στην Πλατεία Σαπφούς.

Το Σύνταγμα της Ελλάδας στο άρθρο 11, το οποίο ως νομικός έπρεπε να γνωρίζει ο κύριος Τσακίρης, κατοχυρώνει το Δικαίωμα του συνέρχεσθαι :

«Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα. Μόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η αστυνομία. Οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει.»

Ας μας πει ο κύριος Τσακίρης τίνος η ασφάλεια κινδυνεύει, ή ποια είναι η σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, ώστε να απαγορευτούν οι συγκεντρώσεις στην πλατεία Σαπφούς.

Ένα πράγμα να ξέρει ο κύριος Τσακίρης. Είτε ψηφιστεί η εισήγηση του από την τοπική κοινότητα Μυτιλήνης, είτε όχι, εάν προκύψουν γεγονότα ώστε να οργανωθούν διαδηλώσεις, συλλαλητήρια, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Πλατεία Σαπφούς, δεν πρόκειται να ζητήσουμε την άδεια του για να πραγματοποιηθούν.

Είναι γνωστή και κατανοητή η απέχθεια της δεξιάς προς τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών. Ο κύριος Τσακίρης ονειρεύεται «μια όμορφη και χαρούμενη εικόνα της πόλης»…«και ο κοσμάκης να απολαύσει τη βόλτα του.»

Όλα αυτά μετά την κρίση του κορονοϊού, που ο «κοσμάκης» βλέπει κατάφατσα  την ανεργία να τον απειλεί ,την εκ περιτροπής εργασία να έχει φτάσει, τους υποκατώτατους πετσοκομμένους μισθούς να επανέρχονται.

Κύριε Τσακίρη, κύριε Κύτελη, κύριοι της ΝΔ: Η Πλατεία Σαπφούς ήταν και θα παραμείνει, ο σφυγμός και η αναπνοή της Μυτιλήνης, το σύμβολο  αγώνων και διαμαρτυρίας του Λεσβιακού λαού, είτε σας αρέσει, είτε δεν σας αρέσει.

Εξηγιόμαστε για να καταλαβαινόμαστε…