ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial Πρώτο Θέμα

Κυβερνητικό πρόγραμμα, άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις των 50 πρώτων ημερών της προοδευτικής κυβέρνησης, ψηφοδέλτια και το «χρίσμα» για τους κεντρικούς δήμους της χώρας περιλαμβάνει το «μενού» της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Στην Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζουν ότι θα επιμείνουν στην προγραμματική αντιπαράθεση, παρά τους αντιπερισπασμούς της κυβέρνησης. Στόχος; Η ανάδειξη ενός συνολικού πλέγματος παρεμβάσεων και αλλαγών που απαντούν στα μείζονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Άλλωστε, τα δύο «χτυπήματα» του Αλέξη Τσίπρα με την παρουσίαση της πρότασης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης και η νέα Διαύγεια στις δημόσιες συμβάσεις μόνο τυχαία δεν είναι. Το μήνυμα, πάντως, στάλθηκε και από τον Πύργο, με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να ξεκαθαρίζει πως το δίλημμα των εκλογών «δεν είναι απλά ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ., είναι αλλαγή ή Μητσοτάκης».

Ουσιαστικά, σήμερα η λεγόμενη «πορεία προς τον λαό» αποκτά νέα χαρακτηριστικά, με πηγές του κόμματος να επισημαίνουν ότι το αίτημα για «Δικαιοσύνη παντού» συμπυκνώνεται στο τετράπτυχο «αύξηση μισθών – μείωση τιμών – ρύθμιση χρεών – αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος». Μάλιστα, τα τρία πρώτα απαντούν στα μεγαλύτερα προβλήματα των πολιτών και αφορούν την οικονομία, την καθημερινότητά τους και φυσικά την τσέπη τους. Σημειωτέον ότι τα εν λόγω ζητήματα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, στην εκλογική προτίμηση των πολιτών. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι προγραμματικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχουν βασικούς αποδέκτες τους εργαζόμενους, τη μεσαία τάξη, τους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους συνταξιούχους. Αυτή είναι η νέα «κοινωνική συμμαχία», στην οποία θα «στηριχθεί η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση».

Το πρόγραμμα των 50 ημερών

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα των 50 πρώτων ημερών της προοδευτικής κυβέρνησης επικεντρώνεται στα φλέγοντα ζητήματα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, περιλαμβάνοντας άμεσα μέτρα για την ανακούφιση της κοινωνίας, των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυση των εισοδημάτων. Στόχος, λοιπόν, είναι να ψηφιστούν από την επόμενη Βουλή άμεσα μέτρα, τα οποία θα «παρέμβουν» στο πεδίο διαμόρφωσης των τιμών. Τέτοια μέτρα είναι η μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, με την εφαρμογή ενός υπερμειωμένου συντελεστή 6%, καθώς και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα με βάση τα κατώτερα επιτρεπτά όρια που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, θα υπάρξει άμεση παρέμβαση στην αγορά ενέργειας με πλαφόν στις τιμές προκειμένου να «ανασάνουν» νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, ενώ θα υλοποιηθεί και ένα γενναίο σχέδιο φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και των διυλιστηρίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα υλοποιήσει ακόμη τη δέσμευσή του για την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και κατά 10% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Η πρώτη παρέμβαση της προοδευτικής κυβέρνησης αφορά το πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έως ότου εφαρμοστεί εντός τριμήνου το συνολικό σχέδιο που παρουσίασε προ ημερών για τη ρύθμιση οφειλών ο Αλ. Τσίπρας. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έθεσε ως δίλημμα των εκλογών τη «ρύθμιση δανείων ή αναδιανομή περιουσίας από τη μεσαία τάξη στα χέρια των λίγων». Θα προβλεφθεί, επίσης, η άμεση δυνατότητα ρύθμισης χρεών με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας, ενώ θα προβλέπεται η δυνατότητα 120 δόσεων για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Επίσης, θα προβλεφθεί και η δυνατότητα ένταξης στο «σχήμα» όσων απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μείγμα πολιτικής που αυξάνει εισοδήματα και μειώνει τιμές και έμμεσους φόρους.

Ακόμη, προβλέπεται η θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους. Μεταξύ άλλων, το συνολικό κυβερνητικό πρόγραμμα προβλέπει την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, κάτι που έχει εξαγγείλει ήδη ο Αλ. Τσίπρας, αλλά και την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, με έμφαση στη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ και στήριξη της δημόσιας και δωρεάν Εκπαίδευσης. Σχεδιάζεται δε ένας νέος εργασιακός «χάρτης», με επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ανασυγκρότηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και κατάργηση των αντεργατικών νόμων Βρούτση-Χατζηδάκη. Παράλληλα, προβλέπεται η στήριξη των συνταξιούχων με τη θεσμοθέτηση της 13ης σύνταξης και την απόδοση των αναδρομικών. Κρίσιμος κρίκος στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη διακυβέρνηση της χώρας και την υλοποίηση του προοδευτικού προγράμματός του είναι ένας δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα.

Αμφίπλευρη διεύρυνση και ανανέωση

Την Κυριακή αναμένεται να ανακοινωθεί και το υπόλοιπο 25% των ψηφοδελτίων, ενώ το ψηφοδέλτιο Επικρατείας βρίσκεται υπό την «επίβλεψη» του ίδιου του Αλ. Τσίπρα. Υπενθυμίζεται ότι τα ψηφοδέλτια αποτελούνται κατά 50% από γυναίκες και, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα χαρακτηριστικά που έχουν το σύνολο των προσώπων που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια «επισφραγίζουν την ανανέωση και την αμφίπλευρη διεύρυνση». Την Πέμπτη το βράδυ ο Αλ. Τσίπρας καλωσόρισε τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα στα ψηφοδέλτια του κόμματος, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε ακόμη με τον ηθοποιό Μάριο Αθανασίου, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Αττικής, όπως και με τις νεότερες υποψήφιες, τη Διάνα Βουτυράκου, ιδρύτρια της Unique Mind και πρωταθλήτρια στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής του 2018, και τη Μυρτώ Κοροβέση, νέα δικηγόρο. Θα είναι υποψήφιες στη Δυτική και στην Ανατολική Αττική αντίστοιχα. Σήμερα αναμένεται να εγκριθούν και οι υποψηφιότητες των δημάρχων για τους μεγάλους δήμους ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του φθινοπώρου. Μεταξύ αυτών, θα ανακοινωθούν ενδεχομένως της Αθήνας, του Πειραιά, της Πάτρας και της Λάρισας