ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Fake news εναντίον κριτικής σκέψης

Οι θεωρητικοί των ΜΜΕ έχουν επισημάνει από πολύ παλιά ότι οι άνθρωποι αντιδρούν στις ειδήσεις όχι όταν μαθαίνουν κάτι καινούργιο από αυτές αλλά όταν, μέσα από αυτές, επιβεβαιώνουν ήδη εδραιωμένες πεποιθήσεις.

Τα fake news αναπαράγονται ακριβώς επειδή επιβεβαιώνουν εδραιωμένες πεποιθήσεις. Κατά κανόνα χτυπάνε πάντα τους ανθρώπους στο συναίσθημα, παίζοντας με τον φόβο, τον θυμό, την απέχθεια, τα πολιτισμικά στερεότυπα. Από τη στιγμή που προκαλούν τη συναισθηματική αντίδραση, το ίδιο το περιεχόμενό τους, όσο εξωφρενικό και αν είναι, δεν δημιουργεί την ανάγκη επιβεβαίωσης ή διασταύρωσης. Διαδίδονται στον δημόσιο χώρο, όπως η φωτιά σε ξερά χόρτα, καταφέρνοντας, όχι σπάνια, να μπουν στην ύλη των παραδοσιακών ΜΜΕ, έντυπων ή ηλεκτρονικών, άλλοτε εξ αιτίας πλάνης, άλλοτε συνειδητά και κακόβουλα.

Υπάρχουν όλων των ειδών fake news. Μια πρόσφατη έρευνα του ΜΙΤ έδειξε ότι αυτά που έχουν πολιτικό περιεχόμενο εξαπλώνονται με ταχύτητα σχεδόν τριπλάσια, από αυτά που αφορούν άλλα θέματα, όπως η τρομοκρατία, η οικονομία, η επιστήμη κ.λπ. Πιο σημαντική είναι η διαπίστωση της έρευνας, ότι τα fake news εξαπλώνονται έξι φορές πιο γρήγορα από μια κανονική είδηση.

Κάθε περίοδος της μαζικής επικοινωνίας έχει και τις στρεβλώσεις της. Ο κιτρινισμός γεννήθηκε μαζί με την εφημερίδα. Η ενημέρωση – σκουπίδι, ήρθε με την ιδιωτική τηλεόραση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας φέρνουν αντιμέτωπους με τα fake news.

Ας κρατήσουμε τη σημείωση ότι όλες αυτές οι στρεβλώσεις, είχαν πάντοτε λαϊκιστικό χαρακτήρα, γι” αυτό η Ακροδεξιά τις λατρεύει και τη λατρεύουν. Ο τρόπος να τις αντιμετωπίζουμε παραμένει πάντοτε ο ίδιος: είναι η αταλάντευτη υπεράσπιση της κριτικής σκέψης.