ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial Πρώτο Θέμα Τόπος

“Hungary Helps?” Σίγουρα όχι.

Το θέατρο του παραλόγου εκτυλίσσεται στη Λέσβο για μία ακόμη φορά με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη εκπροσώπων της Ουγγρικής κυβέρνησης 

Μπορεί η Ουγγαρία να έχει τα σύνορά της κλειστά για τους πρόσφυγες, και να αρνείται εδώ και καιρό να παρέχει βοήθεια στα ακριτικά νησιά μας.

Μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επέβαλε κυρώσεις  σε βάρος της Ουγγαρίας, κρίνοντας ότι η χώρα «παραβιάζει κατάφωρα» θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.

Μπορεί το Συμβούλιο της Ευρώπης να καταγγέλλει σε έκθεσή του κρούσματα κακομεταχείρισης και βιαιότητας σε  βάρος προσφύγων που επαναπροωθούνται από την Ουγγαρία στη Σερβία.

Μπορεί ντροπιαστικές εικόνες ούγγρων δημοσιογράφων που κλωτσούν μετανάστες να έχουν κάνει τον γύρω του κόσμου.

Μπορεί η Ουγγαρία να ΜΗΝ στήριξε το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία που είχε ζητηθεί πριν έναν χρόνο από την Ελλάδα, όπλα που πήγαιναν στη Συρία και τις χώρες απ’ όπου έρχονται οι πρόσφυγες.

Μπορεί η Ουγγαρία να είναι η γέφυρα της Τουρκίας με την Ευρώπη όπως δήλωσε ο Ορμπάν τον Οκτώβριο του 2019.

Μπορεί η Ουγγαρία να έχει ακροδεξιά εθνικιστική κυβέρνηση, αποτελώντας μία μαύρη κηλίδα στο κέντρο της Ευρωπαϊκής ηπείρου, στη Λέσβο όμως όλα αυτά είναι ασήμαντα μπροστά στις είκοσι οκτώ ολόκληρες χιλιάδες! (28.000!) ευρώ, που έδωσε η ουγγρική κυβέρνηση για να επισκευαστούν τα ξωκλήσια της αγροτικής περιφέρειας της Μόριας, ως ένδειξη  αλληλεγγύης.

Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης, τον περιφερειάρχη κ.Κώστα Μουτζούρη, τον Δήμαρχο κ. Στρατή Κύτελη, η αντιπροσωπεία της ουγγρικής κυβέρνησης θα παραβρεθεί στον αγιασμό θυρανοιξίων στο κεντρικό παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου  Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβου!

Η βοήθεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Hungary Helps” και, όπως ανακοινώνεται από το γραφείο του Ούγγρου Πρωθυπουργού, η Κυβέρνηση προχωρά σε αυτή την κίνηση στο πνεύμα “της υπεράσπισης της θρησκευτικής ελευθερίας και του Χριστιανικού πολιτισμού”.

Με πρωτοβουλία της ελληνικής παροικίας της Ουγγαρίας, που  επικοινώνησε με το Γραφείο του Πρωθυπουργού για να ζητήσει βοήθεια για την αποκατάσταση των παρεκκλησίων, η ουγγρική κυβέρνηση έβγαλε την εξής ανακοίνωση:  «Η Ουγγαρία υπερασπίζεται σταθερά την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας και του χριστιανικού πολιτισμού. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ληφθεί βοήθεια όπου υπάρχει πρόβλημα, αντί να φέρουμε προβλήματα εδώ », συνέχισε η ανακοίνωση. 

Αναρωτιόμαστε αν η Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης ή κάποιος από τους συμμετέχοντες θα μιλήσει αύριο για την πραγματική Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη και την υποχρέωση της Ουγγαρίας να δεχτεί πρόσφυγες ή αν θα περιοριστούν σε ευχαριστίες και μετάνοιες,  για την ΕΛΕΗΜΟΣΎΝΗ που δόθηκε αντί να απαιτήσουν την εφαρμογή των ευρωπαϊκών και διεθνών κανόνων…