ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

O φασίστας ως “άσωτος υιός”

Με  την δήλωση του Α. Γεωργίαδη, αλλά και άλλων στελεχών της, η ΝΔ “διαβάζει” την κουτσαβάκικη επίθεση του Κασιδιάρη στον Ν. Δένδια, ούτε λίγο ούτε πολύ ως μια “συμφωνία” ανάμεσα στους φασίστες και τον ΣΥΡΙΖΑ και ως “απόπειρα αποπροσανατολισμού από τη συζήτηση για τα μέτρα και τις πρόνοιες της συμφωνίας που συζητώνται στη Βουλή“. “Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ” διαβάζουμε “έκανε λόγο, μιλώντας στον Σκάι, για «κρυφή συμμαχία» Χρυσής Αυγής, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ”!.

Δεν μας εκπλήσσει αυτή η τοποθέτηση. Ο αστισμός δεν αντιλαμβάνεται τον φασισμό, εν’ προκειμένω τους χρυσαυγήτες, ως “ξένο σώμα” αλλά ως “παρέκκλιση” από την δική του αντίληψη για τα πράγματα, δηλαδή τη δική του ιδεολογία. Περισσότερο βλέπουν τους φασίστες ως “παρασυρμένα παιδιά”, μέλη όμως του δικού τους ακροατηρίου και ως τέτοια τους αντιμετωπίζουν και θεωρούν ότι μπορούν να τους χειριστούν.

Αυτό δεν τους επιτρέπει να δουν την τραμπούκικη συμπεριφορά τους ως μια αυτόνομη διαδικασία που έχει σαν στόχο να επιβάλει με την βία την παρουσία τους και την νομιμοποίηση τους ως τέτοιους, δηλαδή ως τραμπούκους, στη συνείδηση της κοινωνίας. Και για αυτό δεν την καταδικάζουν και δεν αποστασιοποιούνται από αυτήν ως τέτοια που είναι!
Από την άλλη, βέβαια, αν έστω και συγκυριακά και στον βαθμό που αυτή η τραμπούκικη συμπεριφορά μπορεί να δέσει και με το αφήγημά τους, “των δύο άκρων”, τους είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμη.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση την επίθεση Κασιδιάρη στον Δένδια, την ανάγουν, επικοινωνιακά, σε “συμπαιγνία” “προκειμένου να αποπροσανατολιστεί ο κόσμος”, σύγκλιση δηλαδή “των άκρων σε έναν κοινό σκοπό”. Ομως, με αυτόν τον τρόπο δίνουν, ταυτόχρονα, άλλοθι στους φασίστες.

Γιατί, αν ο λόγος της ΝΔ, έχει σαν στόχο να εξομοιώσει, στην συνείδηση της κοινωνίας, τον ΣΥΡΙΖΑ, με τους χρυσαυγήτες,  αυτό που επιτυγχάνει είναι να μετατρέπει τους τελευταίους, όχι σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μια πληγή στο σώμα της κοινωνίας, αλλά ως “ενεργούμενα” και άρα ‘χειραγωγούμενους”, σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αύριο, οποιοδήποτε άλλου.

Άλλωστε, ο φασίστας ως “άσωτος υιός”, μπορεί να κάνει και καμιά μαλακία παραπάνω, το πάν είναι να “φταίει πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ”.