ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

To “2060” ή για την “περίοδο 2017 – 2060”;

Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup αφορά την λήψη μιας σειράς από βραχυπρόθεσμα, δηλαδή άμεσα, μέτρα, που θα έχουν σαν στόχο  την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αυτή είναι η πρώτη φάση της διαδικασίας διευθέτησης του ελληνικού χρέους, που έχει ήδη αρχίσει, με βάση προηγούμενη απόφαση του Eurogroup,  θα αποτελείται από τρεις φάσεις: Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του χρέους, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος (υπό την προϋπόθεση την πλήρους εφαρμογής του προγράμματος) και τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.

Τι όμως αποφάσισε το Eurogroup; Μήπως η απόφασή του ήταν, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα προέλθει σαν αποτέλεσμα αυτών των πρώτων μέτρων , να γίνει το… 2060, όπως έχουν αρχίζει να ισχυρίζονται μερικοί, στην προσπάθειά τους να αποδημήσουν αυτή την απόφαση;

Αν φύγουμε λίγο από τις τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν, αυτό που αποφάσισε στην ουσία το eurogroup είναι ότι για την επόμενη περίοδο, που εκτείνεται από το 2017 – 2060, θα εφαρμοστεί μια διαδικασία που θα έχει σαν αποτέλεσμα, από την μια, τη σημαντική μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ – για όλη την περίοδο – όσο και τις Ακαθάριστες Χρηματοδοτικές Ανάγκες -για όλη την περίοδο – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ESM. Το eurogroup, δηλαδή, ΔΕΝ αποφάσισε, για το 2060, αλλά για όλη την περίοδο, από το 2017 – 2060!

Είναι γνωστό ότι το δημόσιο χρέος, όπως και κάθε χρέος άλλωστε, εκτείνεται στον χρόνο. Το συνολικό τελικό ποσό αποτελείται από το χρεολύσιο και το επιτόκιο,  εξαρτάται άμεσα από τον χρόνο αποπληρωμής του και αποπληρώνεται σε ετήσιες δόσεις.

Ο κάθε ένας και η κάθε μια καταλαβαίνει ότι το τελικό ύψος ενός χρέους (π.χ.) 100 ευρώ θα είναι διαφορετικό εάν έχει επιτόκιο (π.χ.) 2% και διάρκεια αποπληρωμής (π.χ.) 20 χρόνια, από το άν έχει επιτόκια (π.χ) 3% και διάρκεια αποπληρωμής (π.χ.) 20 χρόνια. Θα είναι επίσης διαφορετικές οι ετήσιες δόσεις που κάποιος πληρώνει για την εξυπηρέτησή του.

Αν κάποιος αλλάξει κάποια (ή όλες) από τις επιμέρους παραμέτρους του συγκεκριμένου χρέους, οι θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις θα επηρεάσουν τη συνολική εικόνα του χρέους για όλη τη διάρκεια που αυτό θα υπάρχει και όχι μόνο τη λήξη του! 

Σε αυτό το σημείο πρέπει να έχουμε υπόψη μας και μια άλλη διάσταση. Ο “λόγος ΑΕΠ προς χρέος”, που είναι ένας από τους βασικούς δείκτες της “βιωσιμότητας του χρέους”, για μια περίοδο (π.χ.) 30 χρόνων, δηλαδή για τα επόμενα 30 χρόνια, όταν υπολογίζεται σήμερα, αυτό γίνεται με  μια τεχνική που ονομάζεται “ανάλυση παρούσας αξίας”.

Με βάση αυτή την τεχνική, “μελλοντικές αξίες ανάγονται στο σήμερα” κάτι που βοηθάει τους οικονομολόγους να μπορούν να αξιολογούν, σήμερα, τις μελλοντικές αποδόσεις (π.χ) μιας επένδυσης ή στην συγκεκριμένη περίπτωση, την “βιωσιμότητα του χρέους” με βάση διάφορα σενάρια, προκειμένου, “σήμερα”, να πάρουν τις αποφάσεις τους (επενδυτικές ή άλλες)

Αρα, είναι κουτό κάποιος να ισχυρίζεται ότι με βάση την απόφαση του Eurogroup, “το …2060, θα μειωθεί το χρέος”. Αντίθετα, αυτή η μείωση είναι σωρευτική, αφορά όλη την περίοδο μέχρι το 2060 και είναι σημαντική γιατί αναγόμενη σε παρούσες αξίες, “σήμερα” θα έχει μια σημαντική θετική επίπτωση στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους!

Από εκεί και πέρα (και προφανώς) είναι αναγκαίο να υπάρξουν οι απαραίτητες συζητήσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται από τους δανειστές, προκειμένου να γίνει η, μερική ή συνολική, διευθέτηση του χρέους, με βασικότερο το θέμα των πλεονασμάτων αλλά και των λεγόμενων “διαρθρωτικών αλλαγών” που ζητάνε.

Αυτό είναι σωστό και πρέπει να γίνει, αλλά τουλάχιστον ας γίνει με “καθαρό πεδίο” και όχι με ότι κουταμάρα ή άγνοια έχει κάποιος/α στο μυαλό του!