ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Άφαντος ο καταζητούμενος Σώρρας – Καλεί σε ξεσηκωμό με βίντεο στο You Tube

Ο καταζητούμενος Αρτέμης Σώρρας αναφέρει πως δεν πρόκειται να παραδοθεί, καλεί σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα ενώ επιτίθεται στην δικαιοσύνη απειλώντας με μαζικές μηνύσεις.

Στο παραληρηματικό βίντεο ο Σώρρας μιλώντας σε τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό του «ενημερώνει» τους «συναγωνιστές του συνέλληνες» πως η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου έχει σκοπό να τον «εκτελέσει δικαστικά» και πως δεν παραδίνεται γιατί είναι «αυτόχθων Έλληνας ιθαγενής».

Φωνάζοντας και απειλώντας, καλεί  σε «ένωση όλων των πολεμιστών»,  κάνει λόγο για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του λέγοντας πως  δεν θα φύγει από τη χώρα και πως θα κάτσει να πολεμήσει «μέχρι το τέλος», ενώ ζητά «ξεσήκωμα» κάνοντας λόγο για «αυτόχθονες Έλληνες» και άλλα φαιδρά, γνωστά άλλωστε από την ρητορική της οργάνωσης  της οποίας είναι επικεφαλής, η οποία πρόσφατα απασχόλησε την δικαιοσύνη, ως «ρητορική μίσους», με αφορμή όσα είπε σε συνέντευξή του για τους Παραολυμπιονίκες.

«Εάν με βάλουν φυλακή να γίνει συγκέντρωση μπροστά από τη Βουλή με τα πανό σας για τα 600 δις που είναι γνήσια και δικά σας. Αυτοί παραποιούν κάθε χαρτί και κάθε νόμο. Να αποδείξω τι; Τα αποδεδειγμένα;» αναφέρει στο βίντεο ενώ σε άλλο σημείο, λέει « Να καταλάβουν κάποιοι πως είσαστε πολλοί» και «Λιώστε τους στις μηνύσεις και στα δικόγραφα. Ήρθαν όλα τα φρικιά και λένε ότι να ‘ναι. Σας μεταβίβασα τη δύναμη που έχω ως κράτος» λέει και ολοκληρώνει με το επαναστατικό «μέχρι το τέλος» και «το κεφάλι ψηλά» ακόμα και στον θάνατο.

Ο Σώρρας και η υπεξαίρεση

Την Παρασκευή το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών καταδίκασε τον Αρτέμη Σώρρα και την σύζυγο του σε 8 χρόνια κάθειρξης, χωρίς αναστολή, για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος. Παράλληλα στον Σώρρα, επικεφαλής της οργάνωσης «Ελλήνων Συνέλευσις» επιβλήθηκε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για 5 έτη.

Ο Αρτέμης Σώρρας και η σύζυγός του δεν ήταν παρόντες στην δίκη, αλλά μέσω του συνηγόρου τους, ζήτησαν αναβολή από το δικαστήριο. Όμως το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα, διότι ήδη είχαν πάρει στο παρελθόν τρεις αναβολές για την ίδια υπόθεση και εκδίκασε την υπόθεση.

Η καταδίκη του ζεύγους Σώρρα επήλθε έπειτα απο  τη μήνυση που είχε υποβληθεί σε βάρος τους από πρώην συνεργάτη τους, για κλοπή 100.000 ευρώ την περίοδο που συνεργάζονταν στην επιχείρηση με τους παιδότοπους. Σύμφωνα με τον Φώτη Λεπίδα, πρώην συνεργάτη δικηγόρο και κουμπάρο του Σώρρα,  υπήρχε και ενα  αυτοκίνητο πολυτελείας, το οποίο πήραν και στην συνέχεια το πούλησαν τρεις φορές με εξουσιοδοτήσεις, χωρίς να αποδώσουν τα χρήματα. Όπως κατήγγειλε ο Φώτης Λεπίδας, ο Α. Σώρρας του είχε δώσει ληγμένα δηνάρια από το Κουβέιτ.

Παράλληλα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε ζητήσει εξηγήσεις από τον Σώρρα και 7 ακόμα στενούς συνεργάτες του καλώντας τους ως ύποπτους τέλεσης κακουργηματικών πράξεων για τ’ αδικήματα της απάτης, της διεύθυνσης, σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και για σειρά άλλων αδικημάτων όπως διέγερση πολιτών σε βιαιοπραγίες και διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Αρτέμης Σώρρας μέσω της ΜΚΟ «Ελλήνων Συνελεύσις» που έχει δημιουργήσει παρείχε στους υποστηρικτές του εξουσιοδοτήσεις «διαγραφής χρεών», με τις οποίες προσέρχονταν σε εφορίες ή ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να διευθετήσουν τα χρέη τους προς αυτές. Πίσω απ’ όλο αυτό υπήρχε η ρητορική Σώρρα για την περιβόητη «Τράπεζα της Ανατολής» και τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια, διαχειριστής των οποίων ήταν φυσικά ο ίδιος και από αυτά θα ξεπληρώνονταν τα χρέη των ιδιωτών.

Τι κι αν νομικοί και εφοριακοί εξηγησαν και εξηγούν πως τα «εξώδικα Σώρρα» δεν έχουν καμία νομική ισχύ, αναφέροντας νόμους και λεπτομέρειες, τι κι αν εξήγησαν πως οι προσαυξήσεις των χρεών τρέχουν και πως μ’ αυτό θα έρθουν αντιμέτωποι οι ίδιοι οι οφειλέτες και κανένας Σώρρας, τα συγκεκριμένα έντυπα συνέχιζαν να «αποπληρώνουν» τα χρέη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται μελλοντικά για τους καταθέτες των συγκεκριμένων εγγράφων.

Το «φαινόμενο Σώρρας»  εν συντομία

Ήταν 2011 όταν το «φαινόμενο Σώρρας» έκανε την εμφάνιση του με την οικονομική κρίση να έχει ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα. Ο καταδικασθείς και καταζητούμενος-πλέον- Αρτέμης Σώρρας  εμφανίστηκε ως «κάτοχος» 600 δισ. από μετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής». Η συγκεκριμένη τράπεζα που έπαψε να υπάρχει από  το 1932 οπότε υπεγράφη σύμβαση συγχώνευσης μέσω εξαγοράς της από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (η σύμβαση  εγκρίθηκε με την υπουργική απόφαση 72186/5-11-1932). Τον Απρίλιο του 2013 το Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από αίτημα που υπέβαλαν οι ελληνικές Αρχές στις 29 Μαρτίου 2013, απάντησε ότι τα χρεόγραφά που κατέχει ο Αρτέμης Σώρρας δεν είναι έγκυρα και ότι σε κάθε περίπτωση η διακίνησή τους θα πρέπει να κινητοποιήσει  τις αρχές.

Η Πολιτεία όμως αδιαφόρησε και ο Σώρρας συνέχισε ανενόχλητος την δράση του ως «σωτήρας του Έθνους»  ενώ άρχισε να υπόσχεται τρισεκατομμύρια στους «συνέλληνες αυτόχθονες», να ενισχύει την ρητορική του μίσους και τον ρατσισμό, με θύματα τους Παραολυμπιονίκες που τους αποκάλεσε «ύβρη» για τον θεσμό των Ολυμπιακών αγώνων, ενώ την ίδια ώρα οι ομιλίες του, που έπαιρναν την μορφή τελετών και όρκων, λάμβαναν χώρα ακόμα και σε αρχαιολογικούς χώρους.

Τα δημοσιεύματα στον Τύπο άπειρα. Επισήμως ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πως γίνεται ο Σώρρας να μπαίνει μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους μαζί με 200-300 άτομα και να πραγματοποιεί ομιλίες, αν και πως δόθηκε η σχετική άδεια ή αν δεν δόθηκε  γιατί δεν ενεργοποιήθηκε αυτόφωρη διαδικασία. Ούτε έδρασε κανείς Εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως για όσα λέγονται στις  ομιλίες του, που φτάνουν στα όρια –αν και πολλές φορές  τα ξεπερνούν-σοβαρών ποινικών αδικημάτων.

Αρκεί κανείς να δει τα δημοσιεύματα στον Τύπο ή να παρακολουθήσει ομιλίες και συνεντευξεις του, για να καταλάβει. Ερώτημα ωστόσο παραμένει πως ο «γραφικός» Σώρρας έφτασε στο σημείο να διατηρεί  184 γραφεία σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό στήνοντας μια φάμπρικα εκμετάλλευσης που στηρίζεται στα οικονομικά προβλήματα των πολιτών, ελέω της κρίσης,  βγάζοντας κοροϊδευτικά την  γλώσσα του προς τους θεσμούς, αλλά  και το ίδιο το κράτος.

Ήδη η κλήση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, έπειτα και από τα δημοσιεύματα που έστειλε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένια Δημητρίου ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Κοντονής, εξηγούν πολλά από τα αδικήματα για τα οποία είναι ύποπτοι ο Σώρρας και οι πρωτεργάτες του.

Γραφικός ή  γραφικά επικίνδυνος;

Η επικίνδυνη  γραφικότητα κάποιων που παίζουν ακόμα και με το ίδιο το πολίτευμα, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική ανασφάλεια και την αφέλεια -πολλές φορές- των πολιτών που ασφυκτιούν, δεν έχει σταθεί ικανή να συγκινήσει εγκαίρως τις αρμόδιες αρχές, πριν ένα τέτοιο φαινόμενο καταφέρει να  λάβει μεγάλη έκταση, παρ” όλο που οι ενδείξεις είναι ισχυρές.

Μόνο που η γραφικότητα, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, έχει την τάση να μεταμφιέζεται, να μεταλλάσσεται, ξεκινώντας πολλές φορές «ανορθόγραφα» κρύβοντας τους πραγματικούς σκοπούς και στόχους αρχικά, μέχρι να ριζώσει και ν’ αποκαλύψει το πραγματικό της πρόσωπο, αλλά και τις  ιδέες απ’ τις οποίες εμφορείται.

Το έγκλημα πάντα θα αναζητά τον τρόπο να εδραιωθεί, χωρίς να  νοιάζεται ποιόν δρόμο θ’ ακολουθήσει για να φτάσει στον σκοπό του. Το ερώτημα είναι γιατί ο δρόμος παραμένει ανοικτός, πολλές φορές στο όνομα της κάποιας «γραφικότητας», χωρίς να γίνεται προσπάθεια να ανακοπεί η πορεία του εγκαίρως, πριν φτάσει αυτό να διαχυθεί και να  δηλητηριάσει μέρος της κοινωνίας, «νομιμοποιούμενο» από την αδιάφορη αντιμετώπιση των αρχών. Αν τελικά καταφέρει να κερδίσει «ζωτικό χώρο» είναι πιθανόν οι «σταυρωτές» της κοινωνίας να διεκδικήσουν τον ρόλο του «σωτήρα» της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες, την κοινωνία, ακόμα και την ίδια την δημοκρατία.