ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Ακόμα μεγαλύτερη η αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες!

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 3344499

Όλοι και όλες γνωρίζουμε οτι η κατάσταση στο νησί, όσον αφορά το προσφυγικό έχει ομαλοποιηθεί. Έστω και με καθυστέρηση, έστω και με πρόβλημματα, η διαχείριση των εισροών, παρά το γεγονός οτι οι σχετικοί αριθμοί δεν έχουν μειωθεί, είναι σε αρκετά καλό σημείο.

Οι πρόσφυγες έρχονται, τις περισσότερες φορές τα σκάφη του λιμενικού και της φρόντεξ τους παραλαμβάνουν από τη στιγμή που θα μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, μεταφέρονται από το λιμάνι ή από άλλες περιοχές στη Μόρια, καταγράφονται, ξεκουράζονται και κατεβαίνουν  στο λιμάνι για να πάρουν το πλοίο προκειμένου να συνεχίσουν το δρόμο τους.

Οι υποδομές υποδοχής, φιλοξενίας και καταγραφής που υπάρχουν σήμερα στο νησί, στην Μόρια, στον Καρά Τεπέ, αλλά και σε άλλα σημεία (Μανταμάδο, Συκάμια, Εφταλού) μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλές χιλιάδες πρόσφυγες , με όρους αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς.

Την ίδια στιγμή, η αλληλέγγυα στάση της πλειοψηφίας των κατοίκων του νησιού απέναντι στους πρόσφυγες, δεν έχει κοπάσει. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες νέων παραδειγμάτων αυτής της αλληλεγγύης που δείχνουν οι συμπολίτες μας. Αυτή άλλωστε η στάση όλων μας, είναι που έκανε το νησί μας παράδειγμα και σημείο αναφοράς αλληλεγγύας στάσης,  όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο.

Το κλείσιμο των συνόρων και τα εμπόδια που βάζουν συνεχώς συντηρητικές κυβερνήσεις της Ευρώπης στην πορεία των προσφύγων, δεν αναμένεται ότι θα επηρεάσουν την κανονικότητα  της διαχείρισης του προσφυγικού στο νησί μας.

Από άποψη υποδομών φιλοξενίας, η τωρινή κατάσταση με τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν, όπως όλοι θυμόμαστε, μόνο στην πόλη είχαν εγκλωβιστεί, χωρίς να μπορούν να πάνε πουθενά, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Ακόμα όμως και στην ακραία περίπτωση που, προκειμένου να μπορέσει η χώρα μας να αποκρούσει τους εκβιασμούς του κλεισίματος των συνόρων, εκτιμηθεί οτι θα πρέπει να παραταθεί για μερικές επιπλέον ημέρες η παραμονή ενός αριθμού προσφύγων στο νησί μας, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση οι όποιες επιπτώσεις στις τοπικές μας κοινωνίες θα είναι ουσιαστικά αμελητέες.

Το σίγουρο όμως είναι ότι, σε αυτή την ακραία περίπτωση, οι Λέσβιοι θα δείξουν  ακόμα περισσότερο την αλληλεγγύη τους. Γιατί σε τελική ανάλυση, γνωρίζουν, ότι δεν υπάρχει πιο ανθρώπινη πράξη από το να στηρίξουν, με όρους αξιοπρέπειας τους συνανθρώπους τους «που τους εμποδίζουν να βαδίζουν», που τους εμποδίζουν να φτάσουν στον προορισμό τους!