ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Αλλάζει το τοπίο της υγείας στη Λέσβο.

νεονοσο1234

Σημαντικά βήματα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, έπειτα από πολλά χρόνια, στον χώρο της υγείας στον νησί μας, με αποτέλεσμα σιγά-σιγά η συνολική εικόνα να αλλάζει προς το καλύτερο.

Μόνο το τελευταίο διάστημα (από τα Χριστούγεννα και μετά) το τοπικό σύστημα υγείας της Λέσβου (νοσοκομείο, ΠΕΔΥ, Κέντρα υγείας,  αγροτικά ιατρεία και ΕΚΑΒ) έχει ενισχυθεί με, συνολικά, 56 εργαζόμενους.

Αναλυτικότερα, έχουν γίνει οι παρακάτω προσλήψεις προσωπικού σε μονάδες υγείας της Λέσβου:

14 νέοι αγροτικοί γιατροί «υπόχρεοι για έναρξη ή συνέχιση εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου» και «ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου με θητεία» σε διάφορα αγροτικά ιατρεία του νομού Λέσβου.

4 νέες θέσεις τακτικού προσωπικού για το Βοστάνειο. Οι θέσεις αυτές αποτελούν τμήμα της συνολικής προκήρυξης των 985 μόνιμων νοσηλευτών, παραϊατρικού και υγειονομικού προσωπικού που για πρώτη φορά προκηρύχθηκαν στο ΕΣΥ μετά από 6 χρόνια.

Διασώστες και πληρώματα ΕΚΑΒ: Στη Λέσβο προσελήφθησαν πέντε μόνιμοι διασώστες ενώ τοποθετήθηκαν δέκα συμβασιούχοι 8μηνης θητείας, ανεβάζοντας για πρώτη φορά σε 50 άτομα το προσωπικό της υπηρεσίας στο νησί.

23 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων (ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό) στο Βοστάνειο, το ΠΕΔΥ και  το περιφερειακό Ιατρίο Συκαμιάς, στα πλαίσια της στήριξης των νησιών που δέχονται πιέσεις από την προσφυγική κρίση.

Να θυμίσουμε επίσης ότι στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2015,  το Υπουργείο Υγείας, επιχορήγησε το Βοστάνειο με 2 εκατ. ευρώ, προκειμένου να λειτουργήσει χωρίς προσκόμματα αλλά και να εξυπηρετήσει τους προμηθευτές του που είχε για καιρό απλήρωτους, αλλά και ότι το ΠΕΔΥ της Μυτιλήνης, είναι το μόνο από τα ΠΕΔΥ της Ελλάδας που λειτουργεί σε 24ώρη βάση.

Επιπλέον, να σημειώσουμε, ότι επίκειται η προκήρυξη για  585 θέσεις λοιπού επικουρικού προσωπικού, όπου θα περιλαμβάνονται 13 θέσεις για το νοσοκομείο μας, καθώς επίσης τα αποτελέσματα της προκήρυξης για την πλήρωση θέσεων στις ΜΕΘ, όπου για το Βοστάνειο προβλέπονται 6 νοσηλευτές και 2 γιατροί. Στόχος του υπουργείο είναι να καλυφθούν όλες οι κλίνες ΜΕΘ.

Αξίζει τέλος να σημειωθούν δύο επίσης σημαντικά θέματα που λύνονται με το νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» (δηλαδή το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης) που εισάγεται από σήμερα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές:

Εκτός από το ότι ρυθμίζεται το θέμα της υγειονομικής κάλυψης όλων των ανασφαλίστων συμπολιτών μας, κάτι που βεβαίως δεν αφορά μόνο τη Λέσβο, εισάγεται και ειδική ρύθμιση με την οποία και λύνεται το θέμα του επιδόματος των αγροτικών γιατρών το οποίο χορηγεί η περιφέρεια Β. Αιγαίου που όμως, στην περίπτωση της Λέσβου δεν μπορούσε να ενεργοποιηθεί, εξ’ αιτίας  γραφειοκρατικών δυσκολιών.

Να πούμε τέλος ότι αν και είναι γεγονός, ότι, σε μεγάλο βαθμό, οι παραπάνω εξελίξεις οφείλονται και στις πιέσεις που δέχεται το νησί μας από το προσφυγικό, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και το τοπικό σύστημα υγείας, οι σχεδιασμοί του  Υπουργείου υγείας είναι τέτοιοι που να καλύπτουν ταυτόχρονα και τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.