ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Αλ. Τσίπρας: Οριστική ρήξη με το παλιό για μια άλλη Ελλάδα

tsiprastaw

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τέκνο της ανάγκης και της οργής είχα πει κάποτε, σήμερα θα πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και δεν θα γίνει μια φωτοβολίδα της Ιστορίας γιατί είναι η μεγάλη λαϊκή και προοδευτική παράταξη που εκπροσωπεί τον κόσμο της εργασίας, είναι ο λαϊκός κόσμος που αγωνίζεται τίμια», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ανοικτή πολιτική συγκέντρωση του κόμματος στο Τάε Κβο Ντο, με αφορμή τον έναν χρόνο διακυβέρνησης της Αριστεράς.

Τόνισε πως γνωρίζει ότι σε κάθε βήμα «θα βρίσκουμε τη διαπλοκή και τη δεξιά που θα παραχαράσσει την ιστορία, τις θέσεις, τις προθέσεις μας, θέλουν να κλείσουμε τις ντουλάπες με τους σκελετούς, το ξέρουμε γι” αυτό προχωράμε αταλάντευτοι». Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι το 2016 θα είναι η χρονια της οριστικής ρήξης με το παλιό, το έτος μηδέν, της αρχής του τέλους αυτής της πολυετούς σκληρής επιτροπείας για τον τόπο.

Ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος με τους αγρότες

Με αυτό το δίπολο να διατρέχει το πνεύμα μεγάλου μέρους της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε εκτενείς συγκρίσεις της τωρινής συμφωνίας με εκείνη που προτεινόταν πριν από το δημοψήφισμα, αλλά και με τα δύο πρώτα μνημόνια, καθώς επίσης και των δεσμεύσεων που θα εφάρμοζε η κυβέρνηση Σαμαρά εάν δεν εκλεγόταν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ή τι θα γινόταν με μια κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. «Είναι τουλάχιστον θράσος να ακούει κανείς σήμερα τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για τον ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν χρέωσε τη χώρα με τη διαπραγμάτευση του», είπε.

Κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει ευθέως ποια είναι η πρόταση του για το ασφαλιστικό «που λεηλάτησαν 40 χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις» και να επιλέξει εάν θα είναι με τις κινητοποιήσεις των αγροτών ή με το ΔΝΤ και ποια είναι η πρόταση του για τους αγρότες που «αυτοί φτωοποίησαν». Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες, διαχωρίζοντας εκείνους που εκπροσωπούν τις αυθεντικές αγωνίες του αγροτικού κόσμου από κάποιους αγροτοσυνδικαλιστές που κάνουν τώρα τους επαναστάτες ενώ είχαν δώσει αγώνα για την καμπάνια του «Ναι», όπως και ορισμένοι εκ των συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ.

Δριμεία κριτική σε Κυρ. Μητσοτάκη και για τους μετακλητούς υπαλλήλους

Ο πρωθυπουργός απάντησε σε αιτιάσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία όχι για να αλλάξει τα πράγματα αλλά για για να βολέψει τους δικούς του ανθρώπους και μίλησε για «κίτρινες φυλλάδες» που «κανιβαλίζουν ανθρώπους με ιστορία αγώνων και προσφορά». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πρώτη πράξη της κυβέρνησης ήταν η μείωση του αριθμού των μετακλητών κατά 25% και σήμερα η κυβέρνηση έχει 630 προσωρινούς υπαλλήλους, στενούς συνεργάτες (σ.σ. εξήγησε ότι κριτήριο είναι η εμπιστοσύνη») στα υπουργεία όταν η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε 1.200 μετακλητούς. «Αυτό είναι το κομματικό κράτος που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ», σχολίασε σκωτπικά, για να προσθέσει ότι «έχουν το θράσος κάποιοι να μιλούν για ρουσφέτι και οικογενειοκρατία. Ποιος; Τα κόμματα που έχουν κάνει την οικογένεια κράτος».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διόρισε μόνο τις απολυμένες καθαρίστριες και τους σχολικούς φύλακες και διερωτήθηκε εάν οι επιθέσεις από ΜΜΕ που στηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη, όπως είπε, γίνονται για να αποσείσουν το βάρος της οικογενειοκρατίας με φτηνούς αντιπερισπασμούς. «Κακώς σκέφτοναι ενοχικά. Εμείς δεν θα κατηγορήσουμε ποτέ τον κ. Μητσοτάκη για την οικογένεια του, θα τον πολεμάμε για τις ιδέες και τις πράξεις του», κατηγορώντας τον ότι σε μια νύχτα, γνωρίζοντας ότι ερχόταν αλλαγή πολιτικού σκηνικού, καθαίρεσε διευθυντές στο δημόσιο και διορίζοντας άλλους στη θέση τους.

Σύντομος απολογισμός

Προχωρώντας σε σύντομο απολογισμό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση έδωσε δείγματα γραφής με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, την κατάργηση του χαρατσιού των 5 ευρώ για τα νοσοκομεία, τις 100 δόσεις, το σπάσιμο του λουκέτου της ΕΡΤ, την ψήφισης του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, τη μάχη για τη φοροδιαφυγή, με τις λίστες να μην έχουν μπεις σε συρτάρια αλλά να αξιοποιούνται.

Τόνισε ότι παρά την ελάχιστη προβολή τους από τα ΜΜΕ, εμφανίζονται θετικά σημάδια στην οικονομία και κάλεσε να σταματήσει η καταστροφολογία. Προανήγγειλε μια νομοθετική ρύθμιση που αφορά στον αναπτυξιακό νόμο και μια για έναν νέο αναλογικό νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση σε διάλογο.

Κάνοντας απολογισμό για εξελίξεις-σταθμούς σε αυτόν τον χρόνο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει και πως το ιστορικό αποτύπωμα της τριπλής ετημυγορίας δεν μπορεί να αγνοηθεί, ότι η Ευρώπη σήμερα δεν είναι η ίδια και ότι η σπορά που έριξε ο ΣΥΡΙΖΑ γονιμοποιείται στον ευρωπαϊκό Νότο.

Σε μια αναφορά που μοιάζει με έμμεση απάντηση προς την αναφορά του κ. Σόιμπλε από το Νταβός, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «είμαστε υπερήφανοι που δώσαμε τις μάχες, που συγκρουστήκαμε με ένα συντηρητικό κατεστημένο στην Ευρώπη που επιμένει με δογματική επιμονή σε αποτυχημένες συνταγές λιτότητας και μας λέει ότι δεν φταίνε οι συνταγές αλλά αυτοί που δεν τις εφαρμόζουν καλά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ