ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Αναφορά στη βουλή του Γ.Πάλλη για αμμοληψία από την παραλία Χρούσου

Αναφορά στη βουλή σχετικά με το περιστατικό αμμοληψίας από την παραλία Χρούσου Μεσοτόπου της Λέσβου, περιοχής ενταγμένης στο δίκτυο Natura 2000, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης, μαζί με την καταγγελία του καταγγελία του Συλλόγου Προστασίας και Εξωραϊσμού Περιβάλλοντος των Απανταχού Χρουσιανών «Ο ΧΡΟΥΣΟΣ» και τρεις σχετικές φωτογραφίες.

Συγκεκριμένα, στην αναφορά ο κ. Πάλλης τονίζει: «Το μεσημέρι στης 2ας Ιουλίου 2018, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων και λουομένων στην παραλία Χρούσου Μεσοτόπου Ν. Λέσβου, μηχανήματα έργου του Δήμου Λέσβου αφαίρεσαν και μετέφεραν στη γειτονική παραλία Ταβαρίου, 12 φορτηγά άμμου.

Η ανωτέρω επέμβαση έλαβε χώρα σε ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, εντός της ζώνης αιγιαλού – παραλίας, που υπάγεται στην προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Φύση 2000 «Νοτιοδυτική Χερσόνησος, Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου (GR4110010) και διέπεται από την περιβαλλοντική νομοθεσία [Ν. 1650/1986 (160Α΄), Ν. 3937/2011 (60Α΄)] και τη νομοθεσία περί αιγιαλού και παραλίας (Ν. 2971/2001).

 

Επιπρόσθετα, πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο η παρέμβαση να αφορά και στον μικρό νησιωτικό παράκτιο υγρότοπο «Εκβολή Χρούσου» (Υ411LES027), ο οποίος προστατεύεται ειδικά με το ΠΔ 229/ΑΑΠΘ/2012. Άγνωστο παραμένει το κατά πόσο όλα τα ανωτέρω διενεργήθηκαν βάσει εγκρίσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Επίσης, θα ήταν σκόπιμο να διευκρινιστούν οι ενέργειες, στις οποίες προέβη το Α.Τ. Άντισσας (έλεγχος, διακοπή εργασιών, αυτόφωρη διαδικασία).»