ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Ανυπόστατες και ύποπτες φήμες για δομή φιλοξενίας στο βόρειο τμήμα του νησιού

Ανυπόστατες φήμες για δομή, στο βόρειο τμήμα του νησιού

 

“Ανυπόστατες, χωρίς καμιά βάση αλλά και ύποπτες για την χρονική στιγμή”, χαρακτηρίζουν κύκλοι του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με τους οποίους επικοινώνησαν τα ΜΠΛΟΚΙΑ, τις φήμες που από εχτές έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στο βόρειο τμήμα του νησιού και ειδικότερα στις περιοχές της Πέτρας και Μολύβου, αλλά αναπαράγονται και στα κοινωνικά δίκτυα, σχετικά με το ενδεχόμενο χρήσης στρατοπέδου της περιοχής για την φιλοξενία προσφύγων.

Ο στόχος του Υπουργείου είναι η αποσυμφόρηση του νησιού και όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα ο Υπουργός, αυτή είναι η κατεύθυνση πάνω στην οποία δουλεύουμε“, σχολίασαν οι κύκλοι του Υπουργείου.

Δ. Βίτσας: ο αριθμός των αιτούντων άσυλο να είναι αντίστοιχος με τις δυνατότητες των Κέντρων Φιλοξενίας

«Το σχέδιο μας για την αναγκαία αποσυμπίεση των νησιών είναι μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου να φτάσουμε σε ένα σημείο ώστε ο πληθυσμός των αιτούντων άσυλο να είναι αντίστοιχος με τις δυνατότητες φιλοξενίας στα κέντρα υποδοχής» είπε ο Δ. Βϊτσας , απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Δημήτρη Κρεμαστινού σχετικά με τις αυξανόμενες μεταναστευτικές

O Δ. Βίτσας υπογράμμισε ότι«τα προβλήματα είναι υπαρκτά και πρέπει να αποτελέσουν στοιχεία ενός ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στις δημοκρατικές δυνάμεις. Οι αντιδράσεις που υπήρξαν στη Λέσβο είναι θεμιτές. Πρέπει να συζητήσουμε. Δεν πρόκειται όμως να συνδιαλλαγώ με φασιστικές ομάδες που θέλουν να πατήσουν πάνω σε ένα υπαρκτό πρόβλημα», είπε, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.

Οπως είπε ο Δ. Βίτσας, οι συνολικές μεταναστευτικές ροές στη χώρα το τελευταίο τετράμηνο έχουν οκταπλασιαστεί και είναι αυξημένες κατά 60%. Λέσβος Σάμος Χίος είναι κατά σειρά τα νησιά που αντιμετωπίζουν μεγάλα οξυμένα προβλήματα, και τόνισε ότι για να λυθούν χρειάζεται ισορροπία ώστε να έχουμε και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και βελτίωση της ζωής των κατοίκων.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα στηρίζει ένα κοινό σύστημα εξέτασης ασύλου και επιστροφών, ενώ μαζί με άλλες 4 χώρες υποδοχής, κατέθεσαν 13 κοινές θέσεις ενόψει της συζήτησης του Δουβλίνου 4.

«Υπάρχει πίεση ώστε η ουσία της κοινής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας να έχει έμπρακτα αποτελέσματα. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πρέπει να λύσουμε, όπως στο να χτυπηθούν οι διακινητές εγκληματίες αλλά και η Τουρκία να έχει μεγαλύτερη ευθύνη ως προς τις μεταναστευτικές ροές. Βρισκόμαστε σε συνεννοήσεις τόσο με την ΕΕ και τους αρμόδιους ευρωπαίους επιτρόπους όσο και με την τουρκική πλευρά με την οποία ανοίξαμε ένα δίαυλο επικοινωνίας», κατέληξε ο κ. Βίτσας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)