ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Επικαιρότητα

Απαγόρευσαν στον συνήγορο του Παπαγγελόπουλου να κάνει δηλώσεις στο περιστύλιο της Βουλής

Αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η ενέργεια του Προεδρείου της Βουλής να απαγορεύσει στον Δημήτρη Τσοβόλα να κάνει δηλώσεις στο περιστύλιο της Βουλής για την υπόθεση της Novartis.

Το κλίμα ενόψει της απογευματινής συνεδρίασης της Προανακριτικής φορτίζεται επικίνδυνα, στη σκιά των αποκαλύψεων για την υπόθεση αλλά και της πρόθεσης της πλευράς Παπαγγελόπουλου να ζητήσει την εξαίρεση τριών μελών της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, με αιτιολογία αντίστοιχη αυτής που χρησιμοποιήθηκε για την εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Για το λόγο αυτό οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες ζήτησαν το μεσημέρι από τον Δ. Τσοβόλα, δικηγόρο του Δ. Παπαγγελόπουλου,  να προβεί σε μια δήλωση στο περιστύλιο της Βουλής για το επικείμενο αίτημα.

Όμως την ώρα που προσήλθε, άνθρωπος από την ασφάλεια της Βουλής, προσέγγισε το γνωστό δικηγόρο και πρώην αρχηγό κόμματος/υπουργό, λέγοντας ότι απαγορεύεται να γίνουν δηλώσεις με εντολή του Προεδρείου της Βουλής. Ο Δ. Τσοβόλας αποχώρησε ενώ το πρωτόγνωρο περιστατικό έχει ήδη προδιαγράψει το κλίμα που αναμένεται να επικρατήσει στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρακτικές φίμωσης δεν θα συγκαλύψουν την αλήθεια

Με αφορμή το συμβάν, κοινοβουλετικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν:

«Συνεχίζοντας τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας για μία ακόμη φορά τον Πρόεδρο της Βουλής εφαρμόζει αδιανόητα αυταρχικές πρακτικές, όπως να απαγορεύσει στον Δ. Τσοβόλα, συνήγορο υπεράσπισης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου, που ερευνάται από ειδική επιτροπή της βουλής, να προβεί σε δηλώσεις σε ΜΜΕ στο Περιστύλιο.

Συγκεκριμένα, όταν ο κ. Τσοβόλας ανταποκρινόμενος στο αίτημα των Μέσων να τους ενημερώσει τον πλησίασε άνδρας από την ασφάλεια του Κοινοβουλίου και του απαγόρευσε τις δηλώσεις κατ εντολήν του Προέδρου της Βουλής. Το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε ήταν ότι απαγορεύεται σε μη πολιτικά πρόσωπα να κάνουν δηλώσεις στο Περιστύλιο, ενεργοποιώντας για πρώτη φορά τη σχετική διάταξη. 

Η ενεργοποίηση αυτή εφαρμόζεται σε έναν από τους πρωταγωνιστές μίας κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας η οποία έχει ήδη παρουσιάσει θεσμικές ρωγμές και αντισυνταγματικές πρακτικές από την πλειοψηφία. Για να μην υπάρξει δε καμία αμφιβολία για την μεθόδευση αμέσως μετά το επεισόδιο προέβη σε δηλώσεις ο κ. Πλεύρης μεταφέροντας τις θέσεις της πλειοψηφίας.

Οι πρακτικές φίμωσης από την πλειοψηφία δεν πρόκειται να καταφέρουν την συγκάλυψη της αλήθειας.».