ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Αποδελτίωση τύπου (Τετάρτη 30/11)

A Man Reads A Newspaper

Πολλά και διάφορα σήμερα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας…

Όπως φαίνεται κι από τα πρωτοσέλιδα, πρώτο θέμα της ημέρας είναι τα όσα είπε ο επίτροπος Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ σχετικά με την αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνίας των τεχνικών κλιμακίων μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας ώστε να προχωρήσει και το θέμα του χρέους. Ως «ψυχρολουσία» ερμηνεύουν τις δηλώσεις Νέα και Ελ. Τύπος, πιο ουδέτερα παρουσιάζεται (με τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που συνεπάγεται) στην ΕφΣυν και τις οικονομικές εφημερίδες (Ημερησία και Ναυτεμπορική).

Λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχουν, και εντοπίζονται εδώ:

«Χαραμάδα» συμφωνίας για τα εργασιακά μετά τη συνάντηση Μοσκοβισί – Αχτσιόγλου

«Ο Ευρωπαίος επίτροπος συμμερίστηκε τις απόψεις της ελληνικής πλευράς, τονίζοντας πως η Επιτροπή στηρίζει πλήρως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να τεθεί σε καθεστώς εξαίρεσης» διεμήνυαν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας. […] Στη χθεσινή συνάντηση η υπουργός Εργασίας «οχυρώθηκε» πίσω από τους Ευρωπαϊκούς Χάρτες, τις Διεθνείς Συνθήκες του ILO και το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, για να υποστηρίξει πως η χώρα δεν μπορεί να βρίσκεται σε καθεστώς εξαίρεσης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. […] «Χρειάζεται ευελιξία αλλά και διαπραγματευτική ισχύς από πλευράς των εργαζομένων» ήταν ο χθεσινός χρησμός Μοσκοβισί.

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Αναζητεί συναίνεση ενόψει εκλογών

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας[…] πρέπει να βρει τον συμβιβασμό μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών όσο το δυνατόν ταχύτερα, καθώς στις επερχόμενες εθνικές εκλογές της Ολλανδίας τον Μάρτιο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως είναι πολύ πιθανό πρώτο κόμμα να αναδειχθεί αυτό του Χέιρτ Βίλντερς, δηλαδή του ακροδεξιού κόμματος της Ολλανδίας. Γι’ αυτό, ο κ. Ντάισελμπλουμ θα προσπαθήσει για συμφωνία όσον αφορά την αξιολόγηση, έτσι ώστε το ελληνικό θέμα να μην είναι στην επικαιρότητα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Χθες φάνηκε αισιόδοξος ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το Εurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, προκειμένου να γίνει και η συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Κερέ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέταρτο μνημόνιο

Ανοικτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup μέσα στο Δεκέμβριο εάν δεν υπάρξει συμφωνία στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του σώματος, στις 5 Δεκεμβρίου άφησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, εκτιμώντας ωστόσο πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέταρτο πρόγραμμα στήριξης.

Μια συνολική εικόνα της κατάστασης, όπου περιγράφονται πιο αναλυτικά οι εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ των θέσεων του ΔΝΤ και των γερμανικών αρνήσεων (ισορροπίες που, όπως προειδοποίησε προχθές ο Τσακαλώτος, μπορεί να μας βρουν και πάλι στο χειρότερο δυνατό σενάριο), μας δίνει το κεντρικό της Καθημερινής:

Δοκιμάζονται οι «κόκκινες γραμμές» των θεσμών

Στο παρά πέντε του κρίσιμου Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας για τη δεύτερη αξιολόγηση, για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δοκιμάζουν ο ένας τις «κόκκινες γραμμές» του άλλου, με την Αθήνα να φοβάται ότι θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό ενός συμβιβασμού μεταξύ των θεσμών, ο οποίος μπορεί να φθάσει έως και τα 3,6 δισ. ευρώ.

Τέλος, εδώ υπάρχει ρεπορτάζ που ενημερώνεται αυτόματα και αφορά εξελίξεις και δηλώσεις για τις διαπραγματεύσεις.

Δεύτερο θέμα η Τουρκία, με μια πολλαπλότητα οπτικών –από την προκλητικότητα Ερντογάν ως τις σχέσεις με την ΕΕ που ενδεχομένως την προκαλούν.

Ο Ερντογάν δυναμιτίζει το κλίμα

Σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα κατά της Ελλάδας και της Κύπρου προχώρησαν χθες με εμπρηστικές δηλώσεις τους ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Μιλώντας στην 7η συνάντηση κορυφής Βοσπόρου για τη διεθνή οικονομική συνεργασία, ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε την Κύπρο ότι «χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της Ε.Ε. με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο. Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία, εκεί υπάρχει και μια “ΤΔΒΚ”». Και συμπλήρωσε: «Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου. Στον Βορρά υπάρχει η τουρκική δημοκρατία. Αυτό να το βλέπετε. Είναι αγένεια. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».

Νέα σκληρή επίθεση Ερντογάν κατά Ε.Ε.

«Με την γεωγραφική θέση που κατέχει η Τουρκία είναι κομμάτι διάφορων συνεταιρισμών. Η Ε.Ε. δεν κατανοεί με ξεκάθαρο τρόπο αυτή την πραγματικότητα. Για αυτό τον λόγο επιμένει για στασιμότητα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις (της Τουρκίας)», τονίζει ο κ. Ερντογάν, ο οποίος προσθέτει τα εξής: «Η Ε.Ε. έχει θέσει σε στάση αναμονής την Τουρκία για 53 χρόνια. Ασκήσατε σε διάφορες χώρες τέτοιου είδους πιέσεις. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Αποτελειώσατε αυτές τις χώρες; Δεν μπορείτε να αποτελειώσετε την Τουρκία».

Η Μέρκελ αντιτίθεται σε νέο γύρο συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, γράφει η Bild

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε σε βουλευτές του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματός της χθες ότι αντιτίθεται στην έναρξη νέων συνομιλιών με την Τουρκία για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγραψε η γερμανική εφημερίδα Bild. […] Οι γερμανοί αξιωματούχοι κατακρίνουν τους διωγμούς του Ερντογάν εναντίον αντικαθεστωτικών και δημοσιογράφων μετά το πραξικόπημα, παρότι η Μέρκελ – η οποία έχει υπ” όψιν της τα εκατομμύρια των προσφύγων που διαμένουν ακόμα στη Τουρκία – τόνισε την Παρασκευή την ανάγκη να σεβαστεί και η Τουρκία αλλά και η ΕΕ τις δεσμεύσεις μεταξύ τους.
Ο Ερντογάν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να ακυρώσει μια συμφωνία φιλοξενίας εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών εντός των τουρκικών συνόρων με αντάλλαγμα την υπόσχεση ταχύτερων ενταξιακών συνομιλιών, μετακίνηση τούρκων πολιτών σε χώρες της ΕΕ χωρίς ταξιδιωτική θεώρηση (βίζα) και χρηματοδότηση.DW: Τι θα γίνει εάν ο Ερντογάν ανοίξει τα τουρκικά σύνορα;«Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό και η απάντηση είναι ότι στην ΕΕ δεν επικρατούν οι συνθήκες του 2015. Τα σύνορα φυλάσσονται καλύτερα και το ΝΑΤΟ περιπολεί στο Αιγαίο. Ωστόσο, η Ελλάδα θα υποστεί τις χειρότερες επιπτώσεις» τονίζει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

BBC: Σοκ από τα βασανιστήρια στην Τουρκία του Ερντογάν [photos & vid]

Δικηγόροι αλλά και τα ίδια τα θύματα των βασανιστηρίων μιλούν με κίνδυνο της ζωής τους στο βρετανικό δίκτυο καθώς, όπως αναφέρεται, όσοι εναντιώνονται στον Σουλτάνο, αντιμετωπίζονται με απάνθρωπο τρόπο.

Ανάμεσά τους η δικηγόρος Selcen Bayun η οποία μέσα από το κινητό της τηλέφωνο αποκαλύπτει βασανιστήρια που μόνο ένα πολύ ψύχραιμο μάτι μπορεί να παρακολουθήσει.

Ιταλικό δημοψήφισμα:

«Δίχτυ ασφαλείας» Ντράγκι ενόψει του ιταλικού δημοψηφίσματος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει προσωρινά τις αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων, αν το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου οδηγήσει σε απότομη άνοδο του κόστους δανεισμού της χώρας, σύμφωνα με πηγές της ΕΚΤ που επικαλείται το Reuters.

Ρέντσι: «O Ντάισελμπλουμ δεν έχει μεγάλη επίγνωση του πώς πάνε τα πράγματα στην Ιταλία»

Με τον τρόπο αυτό, αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρέντσι θέλησε να απαντήσει στην τοποθέτηση του επικεφαλής του Eurogroup ότι δεν μπορεί να περιορισθεί σημαντικά η λιτότητα, διότι θεωρεί ότι δεν υπάρχει, ακόμη, η απαιτούμενη σταθερότητα. […] «Αν η Ευρώπη θέλει την ιταλική χρηματική συμβολή, πρέπει να αρχίσουν να τυχαίνουν σεβασμού οι δεσμεύσεις για το μεταναστευτικό», συμπλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Προσφυγικό – μεταναστευτικό:

Ο δήμαρχος Χίου ζητεί απεγκλωβισμό των προσφύγων της Σούδας, ενώ έρχεται νέο κύμα ψύχους και ισχυρών ανέμων

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες τοπικού δημοσιογραφικού σάιτ, η δημοτική αρχή σε περίπτωση εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών σχεδιάζει να μεταφέρει στον ανοικτό χώρο της Σούδας βαρέλια και καυσόξυλα, προκειμένου να ζεσταίνονται (!) υποτυπωδώς οι άνθρωποι που διαμένουν στις σκηνές και στα εκδρομικά αντίσκηνα κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. […] Το ανησυχητικό όμως στην περίπτωση της Σούδας είναι το γεγονός ότι επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα, είτε από τον Δήμο είτε από την Κυβέρνηση για την ασφαλή διαμονή όσων ατόμων μένουν σε σκηνές πάνω στην παραλία της Σούδας.

Γ. Μουζάλας: Ο Δήμαρχος Χίου δεν έχει καμία πρόταση εκτός ίσως απ” το να πέσει η κυβέρνηση

Ο Γ. Μουζάλας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, εξέφρασε την ανησυχία του για τη στάση που εκδηλώνει μερίδα των νησιωτών απέναντι στους πρόσφυγες αποδίδοντας τις αντιδράσεις αυτές στην απόκρυψη των πραγματικών δεδομένων του προβλήματος εκ μέρους τοπικών παραγόντων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το αποτέλεσμα είναι, να οδηγείται η συγκεκριμένη μερίδα του πληθυσμού σε αντιδράσεις που προσομοιάζουν στις λογικές της Χρυσής Αυγής.

Υποστηρίζουν… το άσυλο απελαύνουν τους πρόσφυγες

Αν διατηρούσε κάποιος αμφιβολίες για τον πραγματικό στόχο της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό, δηλαδή τον αποκλεισμό με κάθε θυσία των προσφύγων εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, δεν είχε παρά να ακούσει χτες τον χαιρετισμό του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στο έκτο ετήσιο συμβουλευτικό φόρουμ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου (EASO), που φέτος διεξάγεται στην Αθήνα, με συμμετοχή περισσότερων από 200 εκπροσώπων οργανώσεων από όλη την Ευρώπη.

Ανησυχία για τα εχέγγυα ανεξαρτησίας των νέων Επιτροπών Προσφυγών

Σήμερα (σ.σ.: χθες) εκδικάστηκαν στο ΣτΕ οι αιτήσεις ακύρωσης κατά της απόφασης συγκρότησης και του κανονισμού λειτουργίας των νέων Επιτροπών Προσφυγών που προέκυψαν από την τροπολογία Μουζάλα τον περασμένο Ιούνιο, όπως και δύο προσφυγές που στρέφονται κατά δύο αποφάσεων των νέων Επιτροπών.

Βασανισμός πρόσφυγα στη Σάμο

Σε βασανιστήρια κατηγορείται ότι υπέβαλε η αστυνομία της Σάμου έναν εικοσιπεντάχρονο Ιρακινό πρόσφυγα, ο οποίος έχει ζητήσει διεθνή προστασία στην Ελλάδα, ενώ είχε υποστεί βασανιστήρια από μέλη του ISIS.

Η πολύ σοβαρή καταγγελία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες αναδεικνύει τόσο τις κραυγαλέες παραβιάσεις της νομοθεσίας για την προστασία των ευάλωτων προσφύγων όσο και το μείζον ζήτημα της αυθαιρεσίας και των αποτρόπαιων μεθόδων που φαίνεται ότι εξακολουθεί να εφαρμόζει η αστυνομία στα νησιά.

CNN: Έφηβοι μετανάστες πωλούν σεξ στους δρόμους της Αθήνας

Την συγκλονιστική πραγματικότητα των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών που έχουν φτάσει στην Ελλάδα, προσπαθεί να περιγράψει σε εκτενές δημοσίευμα το CNN. Οι ανήλικοι εκδίδονται για λίγα μόλις ευρώ, προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για να καταφέρουν να περάσουν παράνομα στη Δυτική Ευρώπη.

Σε άλλα θέματα:

Το πρωτοσέλιδο του Έθνους:

Κρυφή φορο-βόμβα για τους αγρότες<

Φορολογικές επιβαρύνσεις για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν την άνοιξη του 2017 για χιλιάδες κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κρύβει ο τρόπος υπολογισμού της προκαταβολής του φόρου. Και αυτό γιατί η προκαταβολή υπολογίζεται επί του φόρου που αναλογεί στο ετήσιο εισόδημα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η έκπτωση των 1.900-2.100 ευρώ. Αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών.

Και αυτό του Ελ. Τύπου:

Χωρίς επίδομα θέρμανσης θα ξεχειμωνιάσουν 600.000 νοικοκυριά

Χωρίς επίδομα θέρμανσης μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου θα μείνουν πάνω από 600.000 νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία που ήταν δικαιούχοι είσπραξης της συγκεκριμένης παροχής την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.

Kι αυτό παρά το γεγονός ότι οι τιμές στις οποίες πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ακριβότερες κατά 7 – 10 λεπτά το λίτρο σε σύγκριση με την προηγούμενη χειμερινή περίοδο! Το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν έχουν καταφέρει ακόμη να οριστικοποιήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής των αλλαγών που χρειάζεται να γίνουν στα γεωγραφικά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, ώστε να ενισχυθούν περισσότερο οι κάτοικοι ορεινών και άλλων περιοχών όπου επικρατούν πολικές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ετσι δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να εκδοθεί η νέα υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος και να τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή του συστήματος TAXISNET για την ηλεκτρονική υποβολή των σχετικών αιτήσεων.