ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Αποικιοκρατική συμπεριφορά από τη Γερμανική ομάδα της FRONTEX στη Λέσβο.

Σύνθημα στο λιμάνι της Μυτιλήνης από το no border του 2009

Συμπεριφορές που παραπέμπουν σε αποικιοκρατικές καταστάσεις και αγγίζουν το όριο ανθελληνικής στάσης παρουσιάζονται εδώ και αρκετές εβδομάδες από στελέχη της FRONTEX στο κέντρο καταγραφής της Μόριας στη Λέσβο. Αλλεπάλληλα είναι τα περιστατικά προστριβών που έχουν σημειωθεί κυρίως μεταξύ Γερμανών στελεχών της FRONTEX και Ελλήνων αστυνομικών.

Τα περιστατικά αφορούν υποτιμητικές και απαξιωτικές συμπεριφορές από τους πρώτους προς τους δεύτερους, ενώ έντονη είναι η δυσαρέσκεια από αρκετά στελέχη της ελληνικής αστυνομίας τα οποία απειλούν με αναφορές.

Στην αποπομπή ενός Γερμανού αστυνομικού προχώρησε πριν από ένα μήνα η διοίκηση της FRONTEX μετά από αναφορά που υπήρξε εις βάρος του. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η αναφορά έφτασε στα γραφεία των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, αλλά και Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι οποίοι δήλωσαν εξοργισμένοι με το περιστατικό και ζήτησαν από τη διοίκηση της FRONTEX την απομάκρυνση του συγκεκριμένου Γερμανού από το κέντρο καταγραφής της Μόριας, όπου υπηρετούσε.

Σύμφωνα με την αναφορά ο Γερμανός αστυνομικός ήταν πρωταγωνιστής σε ένα περιστατικό με έντονα ανθελληνική συμπεριφορά. Σε επίσκεψη ομάδας ευρωβουλευτών στο κέντρο καταγραφής στη Μόρια ο συγκεκριμένος αστυνομικός προσέγγισε Γερμανό Ευρωβουλευτή προφασιζόμενος ότι θέλει να τον ενημερώσει για την κατάσταση.

Ο Γερμανός αστυνομικός ανέφερε στον ευρωβουλευτή πως μόνο η γερμανική αντιπροσωπεία του FRONTEX παράγει ουσιαστικό έργο στο κέντρο καταγραφής και ότι οι αστυνομικοί από άλλες χώρες δεν βοηθούν σημαντικά. Υποτιμητική ήταν η αναφορά του και για τους Έλληνες συναδέλφους τους οποίους χαρακτήρισε τεμπέληδες, αλλά και για την ελληνική πολιτεία στην οποία καταλόγισε ασυνέπεια και ανεπάρκεια στη διαχείριση του προσφυγικού. Η πραγματικότητα βέβαια είναι μάλλον αντίθετη αφού στοιχεία παρουσιάζουν την γερμανική βάρδια ως την πιο αντιπαραγωγική.

Η αναφορά εναντίων του Γερμανού αστυνομικού οδήγησε στην απομάκρυνσή του από τη Λέσβο, ωστόσο δεν απέτρεψε συναδέλφους συμπατριώτες του να συνεχίσουν παρόμοιες συμπεριφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υποτιμητική συμπεριφορά των Γερμανών απέναντι σε Έλληνες αστυνομικούς, σε άλλα στελέχη της  FRONTEX, αλλά και απέναντι στους πρόσφυγες που καταγράφονται δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του κέντρου καταγραφής.

Πρόσφατα δύο αραβόφωνοι μεταφραστές απείλησαν με παραίτηση λόγω της προσβλητικής συμπεριφοράς των Γερμανών αστυνομικών τόσο απέναντί τους όσου και κατά των προσφύγων που καταγράφονται. Παράπονα κάνουν και οι υπόλοιποι αστυνομικοί από άλλες χώρες, οι οποίοι ζητούν να μην είναι στην ίδια βάρδια με του Γερμανούς.

Το όλο ζήτημα έχει απασχολήσει σοβαρά τις ηγεσίες των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Μάλιστα υψηλόβαθμα στελέχη προσανατολίζονται στην αξιοποίηση έμπειρων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Για τις διαδικασίες της ταυτοποίησης, ώστε να απεμπλακούν κυρίως οι Γερμανοί αστυνομικοί από αυτές. Στόχος είναι να μη δημιουργούνται εντάσεις και να προχωρούν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα οι διαδικασίες καταγραφής.

Λεπτομέρεια, αλλά πολύ σημαντική αποτελεί το γεγονός πως οι Γερμανοί αστυνομικοί αποζημιώνονται με αστρονομικά νούμερα για κάθε μήνα υπηρεσίας τους στην Ελλάδα, τη στιγμή που αποδεδειγμένα είναι πιο αντιπαραγωγικοί από τους Έλληνες αστυνομικούς και ταυτόχρονα δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των κέντρων καταγραφής.