ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα Πρώτο Θέμα

Ασφυκτιούν στη Μόρια

21:59 | 26 Αυγ. 2019

Ασφυκτική και αποπνικτική παρέμεινε και τη Δευτέρα η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και ταυτοποίησης Μόριας με τον αναπληρωτή Διοικητή, Δημήτρη Βαφέα να κρατά μεν την ψυχραιμία του, αλλά να σημειώνει στην ιστοσελίδα stonisi.gr, ότι ο πληθυσμός σήμερα αγγίζει τους 9.600 αιτούντες άσυλο, καθώς οκτώ βάρκες έφτασαν την Δευτέρα στη Λέσβο και το ΚΥΤ έχει παραλάβει τις 6 με 180 άτομα.

Σε 139 ανέρχονται οι πρόσφυγες χωρίς γεωγραφικό περιορισμό που θα μεταφέρονταν τη Δευτέρα με το πλοίο της γραμμής στην ενδοχώρα, σε 12 δομές, ενώ 26 άνθρωποι που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες, μεταφέρθηκαν μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε διαμερίσματα.

Τα παραπάνω συμβαίνουν στον απόηχο του φόνου, το περασμένο Σαββάτου, του 15χρονου Αφγανού, στην «Ασφαλή Ζώνη» του ΚΥΤ, και τις δύο συλλήψεις ομοεθνών του. Tην «ασφαλή προστατευμένη ζώνη» του ΚΥΤ για τους ανήλικους, ασυνόδευτους πρόσφυγες, δεν έχει στην αρμοδιότητά του κάποια ΜΚΟ όπως εκ παραδρομής γράφτηκε στο δελτίο Τύπου της Αστυνομίας, αλλά ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εκεί δεν δουλεύουν σε ΜΚΟ, αλλά στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ. Πάντως όλες οι πηγές αναφέρουν στην ιστοσελίδα ότι ο καβγάς που κατέληξε σε τραγωδία ξεκίνησε από ασήμαντη αφορμή. Η αστυνομία πάντως έχει κάνει ακόμα πιο αισθητή την παρουσία της, αν και αντικειμενικά δεν μπορεί να βρίσκεται εντός των κοντέινερ.

Χαρακτηριστικό της υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού, αλλά και τον ολοένα αυξανόμενων αφίξεων, όπως έλεγε ο κ. Βαφέας είναι ότι δεν υπάρχουν ούτε διαθέσιμα λεωφορεία για να κάνουν τις μεταφορές προς το ΚΥΤ. Τραγική ειρωνεία είναι ότι ξεκίνησε δοκιμαστικά να λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός, το έργο – «γεφύρι της Άρτας», το οποίο ολοκληρώνεται σε δέκα ημέρες, και αναμένεται να γίνει και σχετική σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Οι τουαλέτες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν περισσότερους από μόλις 3.000 ανθρώπους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν.