ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Αφόρητες πιέσεις στην Ελλάδα για το προσφυγικό

fraxtis-660x336

Tα ναυάγια στο Αιγαίο είναι καθημερινά, ενώ ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εγγράφουν στην ατζέντα τους την «αναχαίτιση» των προσφυγικών ροών. Κλείσιμο του σημείου εισόδου στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, αναστολή για μικρά ή μεγαλύτερα διαστήματα της Συνθήκης Σένγκεν, αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων σε όλα τα κράτη κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου αλλά και στην Αυστρία και τη Γερμανία.

Πανευρωπαϊκή αίσθηση έχει προκαλέσει και η τοποθέτηση της επικεφαλής του γερμανικού αντιμεταναστευτικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που πρότεινε η αστυνομία «στην ανάγκη» να κάνει χρήση όπλων προκειμένου να εμποδίσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν στην γερμανική επικράτεια. Το κόμμα αυτό  συγκεντρώνει ποσοστό 13% στις προθέσεις ψήφου.

Υπάρχουν όμως και αντιδράσεις «Όποιος θέλει να καταστρέψει την Συνθήκη Σένγκεν, θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη και δεν θα του το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι από το νησί Βεντοτένε της κεντρικής Ιταλίας, όπου το 1944 πολιτικοί εξόριστοι, εχθροί του φασισμού είχαν συγγράψει το πρώτο Μανιφέστο για μια ενωμένη Ευρώπη.

Οπως είναι φυσικό, σε αυτές τις συνθήκες της συντηρητικής αναδίπλωσης πολλών χωρών της Ευρώπης, τις μεγαλύτερες πιέσεις τις δέχεται η χώρα μας

Όποιος κατηγορεί την Ελλάδα πως δεν μπορεί να προστατέψει τα σύνορά της, κατηγορεί την Frontex, η οποία έχει πιστοποιήσει στην Ελλάδα ότι κάνει πολύ καλή δουλειά, καθώς κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να σώζει τους πρόσφυγες, τονίζει ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα “Ντερ Στάνταρντ”.

Πριν από λίγες μέρες, ό ίδιος ο υπουργός επιβεβαίωσε μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο ότι ο Βέλγος υπουργός ζήτησε την προηγούμενη  Δευτέρα να υπάρξουν pushbacks, να σπρώχνονται οι πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία μέσα στη θάλασσα, κάτι που ισοδυναμεί με σίγουρο πνιγμό.

Τα νησιά μας και πολύ περισσότερο το νησί μας, από την πρώτη στιγμή της προσφυγικής κρίσης, αποτέλεσαν το σημείο αναφοράς για την αλληλέγγυα στάση των κατοίκων του.

Προσέλκυσε εκατοντάδες και χιλιάδες εθελοντές από όλο τον κόσμο, έγινε θετικό πρωτοσέλιδο σε μεγάλα έντυπα του εξωτερικού, ενώ η κίνηση που γίνεται για την απονομή του “βραβείου Νόμπελ”  και η υποστήριξη που βρίσκει αυτή η πρωτοβουλία σε όλη την Ευρώπη, είναι ισχυρή απόδειξη της απήχησης που βρίσκει η αλληλέγγυα στάση των νησιωτών στους πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου.

Είναι φανερό ότι οι πιέσεις που δέχεται η χώρα μας και η κυβέρνηση από τις συντηρητικές δυνάμεις της ευρωπαϊκής ένωσης είναι αφόρητες, πρέπει όμως να αντέξει, και σε αυτή την κατεύθυνσή, οι νησιώτες, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης πρέπει να είναι αταλάντευτοι ποιανού το μέρος θα πάρουν!