ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα Επικαιρότητα

Βάσεις Εισαγωγής ΑΕΙ: Εξαιρούνται τα μεγάλα σου μάτια, τα πολλά σου λεφτά

 

Δύο δεδομένα που δεν ισχύουν για τον πρωθυπουργό της χώρας

Πρώτο δεδομένο: Το «ιδιωτικό ταξίδι» του Μητσοτάκης στις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν εν πολλοίς κλειστές για τους Ευρωπαίους.
Τι κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε ποσοστό εμβολιασμού, τα σύνορα τους παραμένουν κλειστά για τους περισσότερους Ευρωπαίους ταξιδιώτες, ακόμα και εκείνους που έχουν εμβολιαστεί.

Από τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις εξαιρούνται «κάποιοι άνθρωποι», ανάμεσα στους οποίους και Αμερικανοί υπήκοοι, οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ και κάποια μέλη των οικογενειών τους, ηλικίας κάτω των 21 ετών.

cNuqDn9si75eO4ciQBab

Όταν λέμε «κάποιοι άνθρωποι» δεν εννοούμε όποιοι κι όποιοι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θεωρεί τον εαυτό του «κάποιον άνθρωπο». Μήτε τα μέλη της οικογενείας του. Εξ  άλλου κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να μπει σε καραντίνα για κάποιες μέρες όταν φτάσει στις ΗΠΑ. Κάνει χρήση της θεσμικής του ιδιότητας προκειμένου να μεταβεί στις ΗΠΑ και να εγκαταστήσει τη θυγατέρα του στο Yale, για να ξεκινήσει τις σπουδές της.
Πάμε πάρα κάτω.

Δεύτερο δεδομένο: Σύνταγμα, άρθρο 16, παράγραφος 4

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά καιρούς έχει εκστομίσει -και έχει κάνει πράξη- τα εξής:

  • «Δεν μπορούν και δεν πρέπει να σπουδάσουν όλοι. Υπάρχουν επαγγέλματα δημιουργικά».
  • «Σκέφτομαι και το παιδί από το Περιστέρι , που θέλει αύριο να βρει μια δουλειά ως ψυκτικός ή ως ένα παιδί που επισκευάζει ανελκυστήρες».
  • «Δεν τρέφω αυταπάτες για μία κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στην ανθρώπινη φύση».

Ας κάνουμε φραγκοδίφραγκα τι σημαίνουν όλα τα πάρα πάνω.
Ο κόφτης Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είχε έναν και μόνο στόχο, να στερήσει την ευκαιρία σε πλήθος νέων να σπουδάσουν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Κάνοντας πράξη την αρχή ότι δεν μπορούν, δηλαδή δεν επιτρέπει πλέον ως κυβέρνηση, να σπουδάσουν όλοι όσοι επιθυμούν. Ακόμα και αυτοί που πληρούσαν προϋποθέσεις για να περάσουν τις εξετάσεις προς ΕΒΕ.

ΑΕΙ

Η βάση εισαγωγής και το πόσο θα γράψει ένας μαθητής ή μία μαθήτρια δεν είναι αυτή που θα καθορίσει το αν θα αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο που μπήκε μετά από 5-6 χρόνια. Αλλά ο πρωθυπουργός και η Υπουργός του όχι απλά δεν έχουν περάσει από Ελληνικό πανεπιστήμιο, αλλά δεν έχουν ζήσει στον πραγματικό κόσμο καν.
Με την ΕΒΕ έγινε μια τεχνητή εκτροπή προς την κατεύθυνση: «Παιδιά για να επισκευάζουν ανελκυστήρες»…

Έχω γράψει σε παρελθόντα χρόνο και το ξαναγράφω: Αν υπήρχε ένας νόμος που θα επέτρεπε στους Έλληνες γόνους, πλουσίων οικογενειών, να σπουδάσουν στα μεγάλα διεθνή πανεπιστήμια με μόνη προϋπόθεση να έχουν δώσει εξετάσεις και να έχουν περάσει σε οποιοδήποτε ελληνικό ΑΕΙ, χωρίς να ισχύει η λαιμητόμος ΕΒΕ, το πιθανότερο είναι ότι λίγοι θα τα κατάφερναν. Τότε θα βλέπαμε αν θα υποστήριζαν τη λογική «δεν μπορούν να γίνουν όλοι επιστήμονες». Μία θέση κόντρα στο Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 16, παράγραφος 4, που αναφέρει: «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια».

Στιγμιότυπο 2021 08 27 2.37.21 μμΠολλοί όμως παππούδες, γιαγιάδες, γονείς και λοιποί συγγενείς επέλεξαν τον Μητσοτάκη για Πρωθυπουργό κι ας τους προειδοποίησε ξεκάθαρα ότι πιστεύει στις κοινωνικές ανισότητες. Ενώ κάποιοι άλλοι επέλεξαν την ημέρα των εκλογών να πάνε στην θάλασσα διότι «όλοι τους ίδιοι είναι μωρέ…» Αυτοί λοιπόν που συνειδητοποιούν τώρα ότι τα παιδιά τους, εξ αιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και μόνο, στερούνται τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε ΑΕΙ και δεν διαθέτουν τα βαλάντια να τα στείλουν σε πανεπιστήμιο άλλης χώρας στο εξωτερικό, ας φάνε την τουρμπινοσκόνη του Μητσοτάκη που πέταξε εις τας ΗΠΑ, για να εγκαταστήσει εκεί την προνομιούχα θυγατέρα και μέλλουσα φοιτήτρια.

Βεβαίως και δεν μέμφομαι το παιδί για την καλή του τύχη. Μακάρι όλα τα παιδιά του κόσμου να είχαν την εναλλακτική δυνατότητα να φοιτήσουν σε πανεπιστήμιο της επιλογής τους, στο εξωτερικό.
Τον πρωθυπουργό μέμφομαι που εκτός τού να αφήνει να καίγονται δάση, οικισμοί, χωράφια και ζώα, καίει και τα όνειρα χιλιάδων παιδιών. Αλλά βρίσκει και τα κάνει…