Γιάννης Μπουρνούς: «Υπαγωγή στην Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού των Αυτοαπασχολούμενων Τεχνικών Οπτικοακουστικών Εκδηλώσεων »
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα: «Υπαγωγή στην Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού των Αυτοαπασχολούμενων Τεχνικών Οπτικοακουστικών Εκδηλώσεων »
Ο Βουλευτής Ιωάννης Μπουρνούς καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφορά με το υπόμνημα-αίτημα του Σωματείου Τεχνικών Αυτοαπασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις με θέμα: «Υπαγωγή των μελών του Σωματείου στην Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού», στην οποία επισημαίνεται το σοβαρό πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης που αντιμετωπίζει η επαγγελματική ομάδα των τεχνικών θεάματος καθώς για λόγους που σχετίζονται με το προβληματικό και αναχρονιστικό καθεστώς ασφάλισής τους, δεν συμπεριλαμβάνονται στους ωφελούμενους από την ΚΥΑ. Στο υπόμνημα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος.
Σωματείο Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις Σ.Τ.Α.Ζ.Ο.Ε. ΑΘΗΝΑ Γλάδστωνος 10, 6ος Όροφος info@stazoe.gr
Προς:
1. κα. Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού
2. κ. Υπουργό Οικονομικών
3. κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
4. κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Κοινοποίηση:
1. κ. ΓΓ Πολιτισμού
2. κ. ΓΓ Σύγχρονου Πολιτισμού
3. κα. Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
4. κ. Διοικητή ΕΦΚΑ
Υπόμνημα-Αίτημα
Θέμα: Υπαγωγή μελών στην Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού
Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,
Η πρόσφατη ΚΥΑ που εντάσσει στην Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού τους Τεχνικούς Απασχολούμενους σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις δεν προσφέρει ουσιαστική λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου μας λόγω των μέτρων καταπολέμησης της πανδημίας.
Η απόφαση ορίζει ότι η Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού θα καταβληθεί στους εργαζόμενους που είχαν λάβει πέρυσι το “Ειδικό Εποχικό Επίδομα” εξαιρώντας όλους τους υπόλοιπους (Άρθρο 1, Παράγραφος α.i).
Η προβληματική παράμετρος είναι η εξής: Οι δικαιούχοι που έλαβαν Ειδικό Εποχικό βοήθημα δυνάμει του άρθρου 22, Ν. 1836/1989 κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2019 – Νοεμβρίου 2019 είναι ελάχιστοι. Η συντριπτική πλειοψηφία των
συναδέλφων και μελών μας εξαιρείται από τα έκτακτα μέτρα, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά τους φόβους μας!
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό οφείλεται στην έλλειψη κωδικών ασφάλισης για το επάγγελμά μας. Ένα χρόνιο αίτημα που επανειλημμένα έχουμε υποβάλει στα αρμόδια υπουργεία. Στερούμενοι συγκεκριμένους κωδικούς και δανειζόμενοι κωδικούς ασφάλισης από συναφή επαγγέλματα, παρατηρούμε το φαινόμενο να μας ασφαλίζουν με τυχαίους κωδικούς όπως ενδεικτικά, DJ- στρίπερ, χειριστές ηλεκτρονικού υπολογιστή, χειριστές αεροσκάφους, σερβιτόροι, ανειδίκευτοι εργάτες κ.ο.κ με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων να μην δικαιούται το εποχικό επίδομα και κατά συνέπεια να μην μπορεί να ενταχθεί ούτε στην Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού. Μας προβληματίζει έντονα το γεγονός ότι εξαιρούνται από τα μέτρα συνάδελφοι που είχαν είτε λιγότερα από 50 ένσημα είτε παραπάνω από 210 όπως μας προβληματίζει έντονα ο συσχετισμός των δεδομένων του 2018 με τα έκτακτα μέτρα του 2020!
Η δική μας πρόταση για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της τρέχουσας κρίσης, αλλά και να επιλυθεί άπαξ και δια παντός το χρόνιο ζήτημα με τους ασφαλιστικούς κωδικούς:
-Καθολική υπαγωγή των τεχνικών εργαζόμενων σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις στα μέτρα στήριξης εργαζομένων ειδικών κατηγοριών, ανεξάρτητα από τις εργασιακές τους σχέσεις.
– Καθολική υπαγωγή των ανέργων (μακροχρόνια και μη) στα μέτρα στήριξης.
– Επέκταση των μέτρων στήριξης μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση στον κλάδο.
– Καθολική υπαγωγή των τεχνικών εργαζόμενων σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις στο Ειδικό Εποχικό Επίδομα για το έτος 2020 χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
– Άμεση ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητάς τους καθώς κινδυνεύουν να τεθούν εκτός ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και υγειονομικής περίθαλψης, εξαιτίας των ακυρωμένων δραστηριοτήτων τους.
– Άμεση δημιουργία κωδικών ασφάλισης με τρόπο που να καλύπτει όλο το φάσμα δραστηριοτήτων των τεχνικών εργαζόμενων σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις.
Παρόμοια προβλήματα προκύπτουν για το σύνολο των εργαζόμενων στον ευρύτερο κλάδο του Θεάματος Ακροάματος. Τεχνικοί κινηματογράφου και Τηλεόρασης, Ηθοποιοί, Χορευτές, Μουσικοί, Τραγουδιστές εξαιρούνται κατά πλειοψηφία από τα μέτρα στήριξης.
Καλούμε τα αρμόδια υπουργεία να κάνουν πράξη τις εξαγγελίες τους περί επιδίωξής τους να μην αφήσουν κανένα πολίτη ανυπεράσπιστο στην κρίση που έχει ξεσπάσει.
Παραμένουμε στη διάθεση σας για τυχόν διευκρινίσεις, κατευθυντήριες, αλλά και κάθε συμπληρωματική πληροφορία σχετιζόμενη με τα προαναφερθέντα ζητήματα.
Αθήνα 22 Απριλίου 2020
Ο Πρόεδρος ΤΑΣΟΣ ΜΠΟΤΣΙΟΣ
Ο Γεν. Γραμματέας ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ