ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Γιατί η περιφέρεια «έθαψε» την «ομάδα διαχείρισης της κρίσης» στον τουρισμό;

krisis

Σε προηγούμενο άρθρο μας, γράψαμε για τις ευθύνες που έχει η περιφέρεια όσον αφορά την τουριστική προβολή των νησιών και τα πράγματα που έχουν γίνει (ή μάλλον δεν έχουν γίνει) σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Ομως υπάρχει και συνέχεια…

Τι τελευταίες ημέρες αρκετοί φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό στο νησί αλλά και επαγγελματικοί φορείς με ανακοινώσεις τους, τονίζουν την ανάγκη άμεσου συντονισμού και κοινής δράσης όλων των εμπλεκόμενων, προκειμένου να καταρτιστούν σχέδια διαχείρισης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί  Και έχουν απόλυτο δίκιο.  Κάτι τέτοιο έπρεπε να είχε γίνει από …χτες!

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ένα τέτοιο όργανο τοπικό συντονισμού και άμεσης διαχείρισης των επιπτώσεων στον τουρισμό από την προσφυγική κρίση, έχει συγκροτηθεί από …»χτες». Για την ακρίβεια από τον δύσκολο εκείνον περυσινό Σεπτέμβρη.

Τον Σεπτέμβρη του 2015 αποφασίστηκε και συγκροτήθηκε στη Λέσβο ομάδας εργασίας για την τουριστική προβολή της Λέσβου και τη διαχείριση της κρίσης, η οποία και θα λαμβάνει προτάσεις προς επεξεργασία από όλους τους φορείς του νησιού που εμπλέκονται στον τομέα του Τουρισμού

Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου, με πρωτοβουλία μάλιστα της περιφέρειας και στην οποία συμμετείχαν από πλευράς του Υπουργείου Τουρισμού ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας κ. Γ. Ζαχαράτος και η Πρόεδρος του ΕΟΤ κα. Ε. Χατζηνικολάου.

Εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Ν. Κατρακάζο και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Β. Μυρσινιά, στην σύσκεψη παρευρέθησαν επίσης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Κ. Αστυρακάκης, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου, της ΕΟΑΕΝ, της Ένωσης Ξενοδόχων, της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων, της Μαρίνας Μυτιλήνης, του Φορέα Τουρισμού Μήθυμνας, του Φορέα Ανάπτυξης Πλωμαρίου, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Βορείου Αιγαίου του Υπουργείου Τουρισμού, της ΕΤΑΛ, του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών και της Ένωσης Ιδιοκτητών ΙΧ Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων.

Στη σύσκεψη ήταν παρόντες επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κ. Κ. Γόμου, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα εθελοντισμού κ. Α. Σαραντινού, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Μ. Νικολάρα,  κ. Ι. Σπιλάνης, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης κ. Π. Παρασκευάς, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τουρισμού κ. Α. Πολυτάκη και η Προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού ΠΕ Λέσβου κ. Β. Ροδοπούλου.

Η ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε, η οποία θα συντονίζονταν κεντρικά με αντίστοιχη ομάδα του ΕΟΤ, θα έχει άμεσο στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και απώτερο σκοπό την εν γένει τουριστική προβολή του νησιού. Οπως διαβάζουμε: «Η εν λόγω ομάδα θα πρέπει να έχει μακροχρόνια διάρκεια και να απαρτίζεται από στελέχη με σχετική τεχνογνωσία».

Με άλλα λόγια: Τον Σεπτέμβρη του 2015 είχε συγκροτηθεί αυτό που σήμερα ζητάνε όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με τον τουρισμό, δηλαδή ένα τοπικό συντονιστικό κέντρο άμεσης διαχείρισης. Να σημειώσουμε ότι επικεφαλής αυτής της ομάδας ¨διαχείρισης της κρίσης» ήταν η περιφέρεια ( ως όφειλε) και η περιφερειάρχης η κ. Καλογήρου.

Τι έγινε τελικά αυτή η «ομάδα», λειτούργησε; Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τα μέλη της συναντήθηκαν μία φορά και από τότε «ούτε φωνή, ούτε ακρόαση».

Ποιος έχει την ευθύνη για την κάθε φορά σύγκλιση της ομάδας «διαχείρισης της κρίσης»; Μα φυσικά η περιφέρεια και η επικεφαλής της η κ. περιφερειάρχης!

Η «ομάδα διαχείρισης της κρίσης» αυτό δηλαδή που σήμερα ζητάνε όλοι οι τοπικοί φορείς και που συγκροτήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2015, δεν λειτούργησε ποτέ!

Γιατί όμως τελικά η περιφέρεια έθαψε όλη αυτή την προσπάθεια, πού όχι μόνο ήταν δική της πρωτοβουλία, αλλά εάν τελικά λειτουργούσε ίσως να μας είχε λύσει πολλά από τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε;

Οι κακές γλώσσες λένε ότι τον Σεπτέμβρη του 2015 όταν έγινε η σύσκεψη, που δεν είχαμε μόνο το σημαντικό πρόβλημα στη Λέσβο με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στους δρόμους της πόλης και το νησί αλλά και υπηρεσιακή κυβέρνηση γιατί ήμασταν και σε προεκλογική περίοδο, η περιφέρεια ενδιαφέρονταν διακαώς για «λύσεις» και για να εμφανίσει ότι «κάτι κάνει» και άρα αυτό να το «πιστωθεί» η ΝΔ.

Όταν όμως τελικά βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το ενδιαφέρον της απλά εξαφανίστηκε και δεν ξαναασχολήθηκε ούτε με την «ομάδα διαχείρισης της κρίσης» ούτε (ουσιαστικά) με το προσφυγικό! Ας «σκάσει η μπόμπα» στα χέρια της νέας κυβέρνησης!

Εμείς όμως δεν θέλουμε να δώσουμε βάση σε τέτοιες «αυθαίρετες» ερμηνείες, αλλά πάντα θα έχει ενδιαφέρον η ερμηνεία που θα δώσει κάποια στιγμή, ή ίδια η περιφέρεια!