ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

«Γιατί κάναμε την κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ». Κείμενο της «πρωτοβουλίας αλληλεγγύης…»

Ανακοίνωση έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η «Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων και Μεταναστ(ρι)ών» με τίτλο «Γιατί κάναμε κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο».

Σε αυτή γράφουν τα παρακάτω (παραθέτουμε την ανακοίνωση μαζί με σχόλια δικά μας)

Μετανάστες και αλληλέγγυοι πραγματοποιήσαμε κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ της Μυτιλήνης, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017, μετά το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχαν μετανάστ(ρι)ες, μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Η κατάληξη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί συνέχεια ενός αγώνα που μετράει ήδη 1.5 μήνα διαδρομής στην πλατεία Σαπφούς, όταν ομάδα μεταναστ(ρι)ών αποχώρησε διαμαρτυρόμενη από το κέντρο κράτησης της Μόριας, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε αυτό ή κανένα παρόμοιο camp.

Και αυτό, όχι γιατί διεκδικούμε κάποιου είδους προνόμιο σε σχέση με τους υπόλοιπους μετανάστες που βρίσκονται εκεί, αλλά γιατί εκεί δεν αισθανόμαστε, ούτε είμαστε ασφαλείς.

Σημείωση: Κανένας δεν αμφισβητεί ότι οι συνθήκες διαβίωσης στο κάμπ Μόρια είναι άθλιες για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εκεί. Ομως, η συγκεκριμένη ομάδα αποχώρησε από  εκεί, όχι διαμαρτυρόμενη, αλλά μετά από συμπλοκή που είχαν μέλη της με μέλη άλλων εθνοτήτων. Οι λόγοι της συμπλοκής είναι πολύ συγκεκριμένοι και ΔΕΝ αφορούν, θρησκευτικές, πολιτικές, εθνοτικές ή άλλες αιτίες. Αυτός είναι ο λόγος που, όπως λένε, «δεν αισθάνονται ασφαλείς εκεί».

Σε κάθε περίπτωση, τους έχει προταθεί η μετακίνησή τους, από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε άλλο χώρο, που  είναι απολύτως ασφαλής και τον οποίο διαχειρίζονται ομάδες αλληλέγγυων, αλλά δεν το αποδέχονται.

Στην ουσία και με διάφορες προφάσεις, τα μέλη αυτής της ομάδας, διεκδικούν για τον εαυτό τους, το δικαίωμα να έχουν συγκεκριμένα προνόμια έναντι των χιλιάδων άλλων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη Μόρια

Τα απαράδεκτα καταλύματα, το άθλιο φαγητό που προσφέρεται, η απουσία αξιοπρεπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η εκδικητική στέρηση παροχής νερού λόγω συμμετοχής σε κινητοποιήσεις. η συνεχής αστυνομική καταστολή, οι βίαιες διαμάχες μεταξύ εθνικοτήτων που καλλιεργούνται απ’ την ίδια την διοίκηση του κέντρου κράτησης, συνθέτουν το πλαίσιο του βίαιου εγκλεισμού που μας επιβάλλεται εκεί.

Στο αποκορύφωμα αυτού του κανιβαλισμού ανήκει και η σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών, ομοφυλόφιλων, αλλά και ανήλικων παιδιών που οδηγούνται σε αυτόν τον δρόμο, είτε γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος βιοπορισμού, είτε γιατί γίνονται θύματα κυκλωμάτων. Ο επίπλαστος διαχωρισμός που ορίζεται μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη, δημιουργεί συγκρούσεις ανάμεσα σε εθνικότητες λόγω των προνομίων που λαμβάνουν κάποιες εθνικότητες.

Όλα τα παραπάνω συνδέονται με την αντιμεταναστευτική ευρωπαϊκή πολιτική η οποία διεξάγει πολέμους, δημιουργώντας μεταναστευτικές ροές και ταυτόχρονα αρνείται την  ελεύθερη μετακίνηση των θυμάτων που η ίδια δημιούργησε. Σε αυτήν εμπεριέχεται η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, την οποία με χαρά προσυπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το υδάτινο νεκροταφείο της Μεσογείου, τα νησιά του Αιγαίου που έχουν μετατραπεί σε φυλακές χωρίς κάγκελα, καθώς και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα οποία στοιβάζονται μετανάστ(ρι)ες είναι τα αποτελέσματα αυτής της θανατηφόρας πολιτικής.

Σημείωση: Η, «πρωτοβουλία αλληλεγγύης» επιχειρεί να βάλει μια συγκεκριμένη πολιτική άποψη στις διεκδικήσεις της συγκεκριμένης ομάδας κάτι που προφανώς είναι απολύτως θεμιτό ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος μαζί της.

Αυτή η άποψη θα μπορούσε να συζητηθεί, σε καμία περίπτωση όμως να επιβληθεί με την βία (γιατί η κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ είναι βία) και με την διακοπή της λειτουργίας της πολιτικής λειτουργίας μιας πολιτικής συλλογικότητας.

Αυτές είναι εξουσιαστικές πρακτικές, σε πλήρη αντίθεση με τις πρακτικές του κινήματος

Αξίζει να σημειωθεί, πως από την στιγμή που κατεβήκαμε στην πλατεία Σαπφούς γίναμε αόρατοι για κάθε διεθνή Μη Κυβερνητική Οργάνωση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πλήρη απουσία κάθε ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και οποιασδήποτε άλλης βοήθειας.

Παρ” όλες τις επιθέσεις που εμείς, οι μετανάστ(ρι)ες, δεχτήκαμε στην πλατεία Σαπφούς, προτιμάμε να μένουμε εκεί εκτεθειμένοι στο κρύο και σε κάθε είδους απειλή, παρά να επιστρέψουμε στο κέντρο κράτησης της Μόριας. Απειλές οι οποίες κυμάνθηκαν από την προκλητική αδιαφορία των άμεσα υπεύθυνων (όπως Ύπατη Αρμοστεία, ΣΥΡΙΖΑ, τοπικές αρχές), την απάθεια μέρους της τοπικής κοινωνίας, έως και τις εκδηλώσεις μίσους, όπως το σόου που έδωσε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Κατζανός παλεύοντας με τα πανό στην πλατεία, η συγκέντρωση στην οποία κάλεσε ο δήμαρχος Σ. Γαληνός, η στάση του αντιπροέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πουλέλλη και ο ξυλοδαρμός μεταναστ(ρι)ών από την αστυνομία.

Σημείωση: Αυτό που φαίνεται να ξεχνά η συγκεκριμένη ομάδα, καθώς επίσης και όσοι/ες εξακολουθούν να την στηρίζουν, είναι ότι την αλληλεγγύη την κερδίζεις, ΔΕΝ την εκβιάζεις.

Μέχρι σήμερα οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν από το νησί καθώς επίσης και οι χιλιάδες που βρίσκονται στην Μόρια, έχουν την αλληλεγγύη της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας και σίγουρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ομως, τα αίτια της, όπως λένε και οι ίδιοι «απάθεια της τοπικής κοινωνίας» για την δική τους περίπτωση, είναι καλύτερο να την αναζητήσουν στις πρακτικές της ομάδας τους και όσων δηλώνουν αλληλέγγυοι μαζί τους.

Αλλωστε από την πρώτη στιγμή της κατάληψης των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δηλωθεί, ότι αυτή είναι μια τυχοδιωκτική ενέργεια που όχι μόνο βοηθάει, αλλά δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την υπόθεση των προσφύγων που βρίσκονται στο νησί. Κάτι που δεν είναι σίγουρο ότι ενδιαφέρει την «πρωτοβουλία»

Στη σκακιέρα του ευρύτερου κοινωνικοπολιτικού σκηνικού έχουν όλοι ενεργό ρόλο. Αντιλαμβανόμενοι το γεγονός αυτό προβήκαμε στην κατάληψη των τοπικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να ασκήσουμε πίεση και να φέρουμε προ των ευθυνών του έναν απ’ τους βασικούς συνένοχους της παρούσας συνθήκης. Για αυτό και μέσα απ’ αυτόν τον αγώνα καταργούμε την απόσταση μεταξύ μας δείχνοντας πως η φιλανθρωπία είναι μία πλάνη και η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

Από τη μεριά μας, ως μετανάστ(ρι)ες, δεν έχουμε παρά να αναγνωρίσουμε σε αυτούς τους λίγους ανθρώπους το γεγονός ότι έσπασαν κάθε σύνορο και μας έκαναν να νοιώσουμε κομμάτι αυτής της κοινωνίας.

Σημείωση: Το τελευταίο σημείο είναι η επιτομή της αυτοαναφορικότητας!

Προφανώς η «πρωτοβουλία…»  τους μόνους που αναγνωρίζει ως; συνομιλητές της είναι «αυτοί οι λίγοι άνθρωποι», δηλαδή σε αυτά τα ίδια τα μέλη της πρωτοβουλίας!

Τέλος, αυτό που απαιτούμε είναι:

ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ HESAM SHAERI HESARI – ΤΟ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΑΠΦΟΥΣ

ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠ’ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ Ή/ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΕΛΑΘΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΤΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

-ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ Η ΔΙΑΜΟΝΗ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

-Η ΔΙΑΜΟΝΗ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

-ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Σημείωση: Για τα συγκεκριμένα αιτήματα των καταληψιών, μπορείτε να διαβάσετε εδώ