ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Γιορτή για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την «Συνύπαρξη» και την «Ηλιαχτίδα»

Γιορτή για τ’ ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα διοργάνωσαν χθες στη Λέσβο τα μέλη της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» μαζί με την ΑΜΚΕ «Ηλιαχτίδα» με την ευκαιρία της μεγάλης γιορτής του Μπαϊραμιού των μουσουλμάνων. Σε παραλιακό κέντρο στη Θερμή, τ’ ανήλικα προσφυγόπουλα πέρασαν μερικές ώρες ξεγνοιασιάς, διασκέδασαν και χόρεψαν.προσφυγοπουλα μπαιραμ

Το μέλος της ΔΣ της Συνύπαρξης, Στρατούλα Βαΐτη, στη προσωπική της σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έγραψε για την χθεσινή βραδιά: «Πολλά χαμόγελα, πολύ χορό και πολύ νόστιμο φαγητό πρόσφεραν σήμερα η Συνύπαρξη και η Ηλιαχτίδα στους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες που γιορτάζουν το μπαϊράμ μακριά από τις πατρίδες και τις οικογένειές τους. Ευχή όλων μας, τα όνειρα όλων αυτών των παιδιών να πραγματοποιηθούν και να αποκτήσουν τη ζωή που ονειρεύονται στον τόπο που επιθυμούν».προσφυγοπουλα μπαιραμ.2

Κάθε προσφυγόπουλο και μια τραγική ιστορία. Μια τέτοια παρουσιάζει η γραμματέας της «Συνύπαρξης» Νέλλυ Χατζηδάκη, όπως της την αφηγήθηκε μια νεαρή προσφυγοπούλα. «Στη γιορτή για τα ανήλικα, ασυνόδευτα προσφυγάκια που οργάνωσαν η Συνύπαρξη και η Ηλιαχτίδα, γνώρισα δύο αδέλφια, εκείνη 17, εκείνος 14. Το σπίτι τους, στα περίχωρα της Δαμασκού, βομβαρδίστηκε και σκοτώθηκαν επί τόπου γονείς και η γιαγιά τους. Κατέφυγαν σε θεία τους, όμως ο σύζυγός της δεν τους ήθελε στο μικρό τους σπίτι. Έτσι η θεία δήλωσε ότι τον χωρίζει και τα πήρε να τα πάει στη Γερμανία.

Στην Κων/πολη όμως, τους έδωσε χίλια δολάρια να πληρώσουν τον διακινητή και γύρισε πίσω στο σπίτι της στη Συρία. Ήρθαν στη Λέσβο μια εβδομάδα πριν, μάλιστα η βάρκα τους κινδύνεψε και τους έσωσαν οι Πορτογάλοι της Φρόντεξ. Θέλουν να πάνε Γερμανία για να σπουδάσουν, έχουν λέει φίλους εκεί. Όση ώρα μιλούσαμε με την κοπέλα, δεν έχανε από τα μάτια της τον μικρό κι όταν ξεμάκραινε, τον καλούσε πίσω. Γλυκύτατα παιδιά, μακάρι να τα καταφέρουν» εύχεται η κ. Χατζηδάκη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα μέλη της «Συνύπαρξης», αξιολογώντας το μέγεθος και την κρισιμότητα του προβλήματος, εδώ και πέντε μήνες περίπου, έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον και τις δράσεις τους στα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα που κρατούνται στο κέντρο κράτησης της Μόριας. Εκτός από τις γιορτές, διοργανώνουν εκδρομές σε όλο το νησί, καθώς και θαλάσσια μπάνια αλλά και απογευματινές βόλτες στη Μυτιλήνη.

Παράλληλα, έχουν επανειλημμένα ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, να φύγουν τ’ ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα μακριά από το Κέντρο Κράτησης της Μόριας και να φιλοξενηθούν σε άλλες δομές.