ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Γ. Μπαλάφας: Συνεχώς φεύγει κόσμος από τη Λέσβο προς την ηπειρωτική Ελλάδα, με προτεραιότητα τις ευάλωτες ομάδες και τα ασυνόδευτα ανήλικα

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, μίλησε σήμερα Τρίτη 21 Νοεμβρίου στον ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα. Ο Υφυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε:

– Μετά από τη συνομιλία με τον Δήμαρχο Λέσβου τον κ. Γαληνό, ο κ. Μπαλάφας ερωτήθηκε σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και στο ΚΥΤ της Μόριας συγκεκριμένα, καθώς και το αίτημα του Δημάρχου για άμεση αποσυμφόρηση,

«Από το 2015 που άρχισαν οι μεγάλες ροές προς τα νησιά μας, έχουμε ζήσει τη μεγάλη προσφορά των κατοίκων της Λέσβου αλλά και όλων των άλλων νησιών, των δημάρχων, των εθελοντών, των αλληλέγγυων, των ΜΚΟ, του στρατού, της αστυνομίας, της εκκλησίας, της κυβέρνησης. Εκείνη η φάση ολοκληρώθηκε όταν έκλεισαν τα βόρεια σύνορά μας. Με κλειστά σύνορα και με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας δεν γίνεται να μεταφέρουμε όλους τους ανθρώπους που έρχονται στα νησιά μας, στην ενδοχώρα, να τους δώσουμε χαρτιά και να φύγουν προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο υπερπληθυσμός προέκυψε μετά τα μέσα Αυγούστου που αυξηθήκαν οι ροές. Συνεχώς όμως φεύγει κόσμος από το νησί προς την ηπειρωτική Ελλάδα, με προτεραιότητα τις ευάλωτες ομάδες και τα ασυνόδευτα ανήλικα. Η σταδιακή αποσυμφόρηση είναι σε εξέλιξη. Δυστυχώς, για να συνεχίσει να είναι σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να τηρούνται κάποιες παράμετροι, όπως ότι απαγορεύεται να γίνει οποιαδήποτε μετακίνηση προς την ενδοχώρα εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ασύλου.

Δεν είναι μόνο τα δικαιώματα των προσφύγων-μεταναστών που «παίζονται» στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Παίζεται πολιτικό παιχνίδι, διπλωματικό, διεθνών σχέσεων, εξωτερικής πολιτικής, ζητήματα ασφάλειας κλπ. Προφανώς, υπάρχουν πολλά κενά στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό, η χώρα μας συμμετέχει πολύ δραστήρια παντού και χρηματοδοτείται από την ΕΕ, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει».