ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Δέσμευση Μπαλάφα στην ΠΟΕ-ΟΤΑ για επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και μισθούς ΔΕ

poe-ota-620x320

Τη διαβεβαίωση ότι βλέπει θετικά και θα παρέμβει στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να διευθετηθούν τα ζητήματα της μη περικοπής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (αναρρωτικές και θεσμοθετημένες άδειες) και της μισθολογικής υποβάθμισης των εργαζομένων ΔΕ με εμπειρία, έδωσε στους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τους οποίους συναντήθηκε  ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην οποία συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο Νίκο Τράκα, ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών συζητήθηκαν τα αιτήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπ’ όψιν του Υπουργού και του Υφυπουργού Εσωτερικών.

Πιο συγκεκριμένα ζήτησαν:

  1. Άμεση επαναφορά της διάταξης (άρθρο 50) που αποσύρθηκε από το σ/ν για την αξιολόγηση στις μετατάξεις χωρίς την ύπαρξη κενής οργανικής θέσης.
  2. Άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη μη περικοπή του Ανθυγιεινού και Επικίνδυνου Επιδόματος (αναρρωτικές και θεσμοθετημένες άδειες)
  3. Υπολογισμό στις συντάξιμες αποδοχές του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας με τροποποίηση του άρθρου 4 του Ν.3660/2008 και συνέχιση της χορήγησης των μισθολογικών κλιμακίων που προβλέπονταν με το άρθρο 4 του Ν.3660/2008 και με το νέο μισθολόγιο (Ν.4354/2015)
  4. Άμεση επίλυση της μισθολογικής υποβάθμισης των εργαζομένων Δ.Ε. κατηγορίας που έχουν προσληφθεί ή μεταταχθεί με τυπικό προσόν την εμπειρία
  5. Στους Δημοτικούς Αστυνομικούς και στους Σχολικούς Φύλακες που επέστρεψαν με το Ν.4325/2015 να υπολογιστεί στις αποδοχές τους κι η υπερβάλλουσα μείωση
  6. Να μην υπάρχει βαθμολογική καθήλωση στους εργαζόμενους Δ.Ε. που έχουν διοριστεί με τυπικό προσόν την εμπειρία

Ο υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε για άλλη μια φορά τη δεδομένη διάθεση για συνεργασία του Υπουργείου με την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την εμπιστοσύνη που πρέπει να διέπει τη σχέση τους, ώστε η προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπική Αυτοδιοίκησης, να φέρνει αποτελέσματα. Για αυτόν τον σκοπό, ο υφυπουργός έκανε πρόταση για τη δημιουργία μόνιμης ομάδας εργασίας εκπροσώπων της ΠΟΕ-ΟΤΑ και εκπροσώπων του Υπουργείου, η οποία και έγινε αποδεκτή, για την προώθηση των ζητημάτων αυτών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπαλάφας ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχώρησε το τελευταίο διάστημα σε δώδεκα παρεμβάσεις (οι οποίες πέρασαν με ΠΝΠ και νομοσχέδια) που αφορούν την καθημερινότητα των εργαζομένων στην ΤΑ, όπως για παράδειγμα την αποδέσμευση των προσλήψεων σε υπηρεσίες που καλύπτονται από ανταποδοτικά τέλη, την παράταση συμβάσεων των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας καθώς και αυτών στα κοινωνικά προγράμματα των δήμων, αλλά και την μείωση του ωραρίου για το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου   αορίστου χρόνου προσωπικό που υπηρετεί στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς των ΟΤΑ Α ́ Βαθμού από σαράντα (40) ώρες σε τριάντα (30) ώρες. Οι παρεμβάσεις αυτές ικανοποιούν χρόνια αιτήματα της ΠΟΕ-ΟΤΑ.