Δεν συγκροτήθηκε το νέο ΕΣΡ- Άμεση νομοθετική παρέμβαση για να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες
Απορρίφθηκε η πρόταση για το νέο ΕΣΡ που κατέθεσε στη Διάσκεψη των Προέδρων ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτση, καθώς δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5. Η αποτυχία της συγκρότησης του ΕΣΡ ανοίγει το δρόμο για νομοθετική περέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Νωρίτερα, είχε υπερψηφιστεί η τροπολογία για την αύξηση των μελών του από 7 σε 9, με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛΛ και ΠΑΣΟΚ. Δυναμιτίζει το κλίμα η Νέα Δημοκρατία, η οποία ζητά αυξημένο ρόλο του ΕΣΡ.
Δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και πλέον η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Κατόπιν αυτού, είναι ζήτημα της κυβέρνησης πως θα ρυθμίσει το ζήτημα αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ατελέσφορης ψηφοφορίας.
Σε ψηφοφορία επί της πρότασης Βούτση υπήρξαν 12 ναι, 7 όχι, 3 παρών, ενώ απουσίασε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες. Κατά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή. Παρών ΚΚΕ και Ποτάμι.
Η Νέα Δημοκρατία «τραβάει το σχοινί», καθώς δεν δέχεται την πρόταση του υπουργού Επικρατείας να ορίσει η Βουλή τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών εάν συγκροτηθεί το ΕΣΡ, λέγοντας πως η αρμοδιότητα αυτή θα πρέπει να επιστρέψει στο ΕΣΡ.
Η πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, περιελάμβανε:
Πρόεδρος: Λαοκράτη Βάσσης (φιλόλογος, συγγραφέας, πρ. μέλος ΕΣΡ)
Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης (δημοσιογράφος, αναπληρωτής Διευθύνων σύμβουλος ΝΕΡΙΤ, πρόεδρος Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων)
Μέλη:
Βασίλης Καραποστόλης (καθηγητής πανεπιστημίου)
Γιώργος Κόλλιας (Εθνική Τράπεζα με ειδικότητα τα οικονομικά των ΜΜΕ)
Λίλιαν Μήτρου (καθηγήτρια ΑΕΙ)
Φανή Πετραλιά (δημοσιογράφος)
Γιώργος Πλειός (καθηγητής ΑΕΙ)
Γιάννης Τζανετάκος (δημοσιογράφος)
Σημειώνεται ότι η θητεία της Δήμητρας Παπαδοπούλου συνεχίζεται.
Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για το ΕΣΡ-Αλλαγή στάσης για ΠΑΣΟΚ-Ένωση Κεντρωών
Η τροπολογία πέρασε με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛΛ και ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα η Ένωση Κεντρώων, που είχε ταχθεί υπέρ χθες στην Επιτροπή καταψήφισε την τροπολογία. Επίσης καταψήφισαν ΝΔ-Ποτάμι, ενώ «παρών» ψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία συμμετείχαν 270 βουλευτές. Εξ αυτών υπερψήφισαν οι 165, καταψήφισαν οι 86 και «παρών» δήλωσαν 19.
«Εάν η ΝΔ συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, η Βουλή θα αποφασίσει για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.Εάν παρόλη την κίνηση καλής θέλησης από μεριάς μας η ΝΔ δεν συναινέσει είναι προφανές ότι επιλέγει να κάνει μεγάλη αβάντα σε όσους ωφελούνται από το καθεστώς του τηλεοπτικού χάους που εκθέτει τη χώρα διεθνώς» ανέφερε σε δήλωση του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας με δημοσιογράφους, λίγο πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.
Κατατέθηκε την Δευτέρα στη Βουλή τροπολογία με την οποία τα μέλη του ΕΣΡ γίνονται εννέα από επτά που είναι σήμερα, με σκοπό να διευκολύνει την επίτευξη συναίνεσης στην κρίσιμη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η οποία θα αποφασίσει την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του νόμου και τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.
Η τροπολογία που κατατέθηκε έχει την υπογραφή του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και συζητείται στο νομοσχέδιο για την κύρωση συμφωνίας με τον Καναδά, ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, με σκοπό να διευκολύνει την εξεύρεση συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων.
«Η Νέα Δημοκρατία καλείται να αποδείξει αν ενδιαφέρεται για την εφαρμογή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ή για τη διαιώνιση ενός καθεστώτος ανομίας και διαπλοκής.
Ο καθένας μας θα κριθεί για τη στάση του.» αναφέρει σε δήλωση της η Όλγα Γεροβασίλη.
Την ανάγκη «πολιτικής θωράκισης» του ΕΣΡ, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, υποστηρίζοντας ότι «θέλουμε η διαδικασία να προχωρήσει με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις για να εισχωρήσουν μέλη προτεινόμενα από όλα τα κόμματα».
Σε παρέμβασή του χτες, ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης είπε ότι θα είναι σαφή όλα με την κατάθεση των ονομάτων για το ΕΣΡ, ενώ για την τροπολογία σημείωσε ήταν ενήμεροι όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής εκτός της ΧΑ επειδή δεν θέλει να συμμετέχει στη διαδικασία. Δεν δικαιολογείται κανείς να μιλά για αιφνιδιασμό, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής λέγοντας ότι το θέμα είναι θέμα ουσίας, καθώς έχουμε 2,5 και παραπάνω μήνες από την ψήφιση του ν/σ για τις τηλεοπτικές άδειες και χρειαζόμαστε -βάσει του Συντάγματος- ευρείες συναινέσεις, πράγμα το οποίο είναι δύσκολο με μία οκτακομματική Βουλή. Σημείωσε ότι σεβάστηκε όλες τις διαδικασίες μέχρι να εκλεγεί αρχηγός στη ΝΔ, και με μεγάλη διακριτικότητα διαμόρφωσε πρόταση την οποία έδωσε στους αρχηγούς, καθώς ήταν το μόνο ουσιαστικό εμπόδιο για να καταλήξουμε σε συμφωνία και όχι σε βέτο. Θα δεχθούμε μετά από 3 μήνες ψήφισης του νομοσχεδίου να παραμείνει το θολό και διαπλεκόμενο το τηλεοπτικό τοπίο; αναρωτήθηκε.