Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς ή όχι, δεν μπορεί παρά να διακρίνει ότι αυτή τη στιγμή δύο διακριτές “γραμμές” σχηματίζονται εντός και εκτός της χώρας για το μέλλον της Ε.Ε. και για το μέλλον της Ελλάδας σε αυτή.
Αυτές οι δύο ξεχωριστές “γραμμές” εκφράζονται καθαρά, από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η “γραμμή” του κ. Μητσοτάκη είναι σαφής: “Ολα με την Ε.Ε. είναι καλά και άγια, αυτό όμως που μας τα χαλάει είναι ο …”λαικισμός”: «Το μέλλον είναι να τελειώνουμε με το λαϊκισμό. Ο λαϊκισμός δεν λύνει τα προβλήματα, πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα και τελικά είναι εναντίον των λαών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε μιλώντας στους 215 ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ταυτόχρονα όμως, αυτές οι ίδιες οι δυνάμεις, αναπαράγοντας το αφήγημα περί “λαϊκισμού” κλείνουν οποιαδήποτε περίπτωση να αναπτύξει η χώρα τη δική της ανεξάρτητη φωνή εντός της Ε.Ε., να χαράξει με άλλα λόγια την πολιτική της και τις συμμαχίες της, με βάση τα δικά της συμφέροντα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλάει για εντελώς διαφορετικά πράγματα: “Είναι υπαρξιακής σημασίας ανάγκης να υπάρξει μια «νέα συμφωνία» στην Ευρώπη με κοινωνική διάσταση που θα «ξαναεμπνεύσει» τους πολίτες. «Εκτός από το δημοσιονομικό έλλειμμα υπάρχει και το κοινωνικό και η Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα»
Με βάση αυτή την γραμμή η Ελλάδα, για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία της εντός της Ε.Ε. προσπαθεί να χαράξει την πολιτική της και να διαμορφώσει τις συμμαχίες της. Και είναι ίσως η πρώτη φορά τα τελευταία πολλά χρόνια που η Ελλάδα φαίνεται να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση μιας άλλης “γραμμής” για την Ευρώπη.
Ανεξάρτητα λοιπόν από το αν διαφωνεί ή συμφωνεί κανείς, αυτή τη στιγμή είναι καθαρό ότι διαμορφώνονται στην Ε.Ε. δύο διαφορετικές γραμμές για το μέλλον της. Αυτές τις διαφορετικές γραμμές εκφράζουν με τις τοποθετήσεις τους ο πρωθυπουργός και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η “γραμμή” μιας Ελλάδας, μέσα σε μια νέα άλλη Ευρώπη, είναι αυτή που προωθεί η Ελληνική κυβέρνηση και προσπαθεί να διαμορφώσει συμμαχίες και πολιτικές και γεωγραφικές. Και είναι η “γραμμή” που φαίνεται ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα.
Η “γραμμή” μιας Ελλάδας μέσα σε μια Ευρώπη που θα συνεχίσει να στρέφεται εναντίων των λαών της, είναι η γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το τι από τα δύο θα επικρατήσει, θα είναι το διακύβευμα από εδώ και πέρα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ε.Ε.