ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Δωρεάν πρόσβαση στην υγεία για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους.

vivliaria_ygeias400

Νόμος του κράτους μετά την υπερψήφισή του  στην Ολομέλεια της Βουλής το Παράλληλο Πρόγραμμα, στο οποίο προβλέπεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών – Για «ένα ακόμα νομοσχέδιο τομή για την προστασία των αδυνάτων» έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας .

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ το καταψήφισε η ΝΔ (η ρητορική της οποίας διολισθαίνει σε ακροδεξιά μονοπάτια), Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων – παρών ψήφισαν ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ποτάμι

«Είμαστε περήφανοι που φέραμε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο διέπεται από τις αρχές της καθολικότητας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της προτεραιότητας των κοινωνικών αγαθών και της κοινωνικής αναδιανομής. Αυτές είναι οι αξίες της Αριστεράς» τόνισε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις ασφαλιστική κάλυψη για τους πολίτες που η κρίση και η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων άφησαν χωρίς νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική κάλυψη καθώς και αύξηση χρηματοδότησης των νοσοκομείων κατά 300 εκατ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ κατά 700 εκατ.

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα για τη στελέχωση των ΜΕΘ και των απομακρυσμένων και παραμεθόριων αγροτικών ιατρείων, κέντρων υγείας και νοσοκομείων.

Έξι από τις 31 βουλευτικές τροπολογίες έκανε δεκτές ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο νομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.  Όλες οι τροπολογίες είναι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτές:

  • δίνεται η δυνατότητα στους διοικητές των ΥΠΕ να ανακατανέμουν κονδύλια για εφημερίες και υπερωρίες σε όλες τις δομές των ΥΠΕ
  • διευκολύνεται η κάλυψη θέσεων επικουρικών γιατρών δίνοντας την δυνατότητα στον διοικητή της ΥΠΕ να διορίζει και στον γιατρό να επιλέγει 2 ΥΠΕ για να τοποθετηθεί
  • επιτρέπεται να υπογράφονται ειδικές συμβάσεις για φύλαξη και σίτιση στις υπηρεσίες υγείας
  • εξαιρούνται από την ανάρτηση στο Παρατηρητήριο Τιμών των φαρμάκων όσα φάρμακα είναι πάρα πολύ χαμηλά (20% κάτω από την τελευταία τιμή), ώστε να μην υπάρχει έλλειψη
  • ρυθμίζεται το rebate της φαρμακοβιομηχανίας επιτρέποντας να πληρωθεί σε 4 δόσεις
  • επισκευάζονται ασθενοφόρα των νησιωτικών νοσοκομείων στα νησιά που εδρεύουν τα ασθενοφόρα και δεν χρειάζεται να μεταφέρονται στον Πειραιά.