ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Δόση 11 δισ. ευρώ και ελάφρυνση χρέους

greecedebt

Την εκταμίευση δόσης ύψους 11 δισ. ευρώ για την Ελλάδα αναμένεται να εγκρίνει το Eurogroup που συνεδριάζει  την Τρίτη, σύμφωνα με το έγγραφο-προσχέδιο της Κομισιόν, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Από τα συνολικά 11 δισ. τα 3,8 δισ. θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου και τα 7,2 δισ. στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο λήγει ένα ομόλογο ύψους 2,3 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

Στο έγγραφο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του χρέους από το οποίο προκύπτει ότι περιλαμβάνει τις τρεις προϋποθέσεις που έχει το ΔΝΤ: επιμήκυνση της ωρίμανσης των ομολόγων, «κλείδωμα» των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα και μια περίοδο χάριτος.

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, η Ελλάδα θα λάβει τη δόση μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η χώρα θα κληθεί να πετύχει τους στόχους του προγράμματος όπως είναι γνωστοί, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για φέτος, 1,75% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Παράλληλα, όμως, καλείται να διατηρήσει το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία, προτού οι στόχοι περιοριστούν σταδιακά στο 1,5% του ΑΕΠ με ορίζοντα το 2040.

Από την άλλη πλευρά, ως αποτέλεσμα των μικρότερων δαπανών για ανακεφαλαιοποίηση, η χώρα θα διατηρήσει ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι 23 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. που είναι συνολικά το πρόγραμμα.