ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Επιπλέον μέτρα για τα νησιά θα εξαγγείλει την Τρίτη ο Αλ. Τσίπρας

fpa-nisia-708_0

Μετά την αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, αλλά και το «ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα», επιπλέον δέσμη πολιτικών που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σε ότι αφορά τις νησιωτικές πολιτικές θα εξαγγείλει αύριο Τρίτη 13/12 από τη Νίσυρο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, πιθανόν από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, καθώς επίσης και τον  Υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό.

Ο κ. Τσίπρας με το κυβερνητικό κλιμάκιο θα φθάσει στο νησί στις 10:30. Στις 11:00 είναι προγραμματισμένη σύσκεψη στο Δημαρχείο, στην οποία έχουν προσκληθεί ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, οι βουλευτές του νομού Δωδεκανήσου και τοπικοί παράγοντες. Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός θα εξαγγείλει συγκεκριμένες δράσεις για τη βελτίωση της διαβίωσης των νησιωτών.

Κατόπιν ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τα ιαματικά λουτρά που όπως είναι γνωστό έχουν ενταχθεί στην διυπουργική επιτροπή συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για την «ανακαίνιση, επέκταση, αναβάθμιση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση τους»

Από το ακριτικό νησί ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει μέτρα ενίσχυσης της νησιωτικής πολιτικής.

Την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και αναβάθμιση της τοπικής οικονομίας μέσω επενδυτικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα απαντούν σε χρόνια προβλήματα των τοπικών παραγωγών.

Την αναβάθμιση των δομών Υγείας και Παιδείας των νησιών, καθώς και στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό.

Προγράμματα για νέους εως και 40 χρονών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και σε καινοτόμες ιδέες (start-ups).

Προγράμματα για τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Συγκεκριμένα για τον πολιτισμό σε άμεση εφαρμογή αναμένεται να τεθεί πρόγραμμα που θα εκσυγχρονίζει τις υποδομές των δημόσιων μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας προβλέπεται να ανοίξει και ο διάλογος για την χάραξη ενός νέου πλαισίου για το ακτοπλοϊκό δίκτυο. τα μέτρα για τη νησιωτική πολιτική.

Πηγή: verena.gr και ΑΥΓΗ