ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα Πρώτο Θέμα

Η αστυνομία παραδέχεται βασανισμό ΑμΕΑ στο ΑΤ Ομόνοιας

Ενα ακόμη περιστατικό αστυνομικής αγριότητας, αυτή τη φορά σε βάρος μιας γυναίκας ΑμΕΑ, έρχεται στο φως της δημοσιότητας και προστίθεται στη μακρά λίστα αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας του τελευταίου διαστήματος. 

Η αποκάλυψη έρχεται από την εφημερίδα Documento και η ΕΛΑΣ άρον – άρον επιβεβαίωσε το περιστατικό υποστηρίζοντας πως διεξάγεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) σε βάρος των αστυνομικών – βασανιστών.  Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα παρουσιάζεται υλικό από βίντεο που δείχνει αστυνομικούς του ΑΤ Ομόνοιας να βασανίζουν, να εξευτελίζουν και να βρέχουν με μάνικα γυναίκα ΑμΕΑ με ψυχική πάθηση, ενώ έβαλαν και χειροπέδες στον δικηγόρο που κατήγγειλε τον βασανισμό, που σημειώθηκε στις 20 Οκτωβρίου.

Η αστυνομία, επιβεβαίωνοντας την αποκάλυψη και παρά την αναφορά σχετικά με τη διενέργεια ΕΔΕ, επί της ουσίας ομολογεί πως το περιστατικό είχε «θαφτεί», καθώς έγινε πριν από δύο μήνες και δεν είχε δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρεται: «Σχετικά με δημοσιεύματα στον Τύπο, που αφορούν σε περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, την 20η Οκτωβρίου 2019, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Το περιστατικό έλαβε χώρα πριν δύο μήνες, την 20η Οκτωβρίου. Από την ίδια ημέρα, το Αρχηγείο, μόλις έλαβε γνώση, κίνησε τις διαδικασίες διερεύνησης και ελέγχου. Οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί συνελήφθησαν. Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ολοκληρώνει τη διερεύνηση. Παράλληλα από το Αρχηγείο διετάχθη την 27η Οκτωβρίου και Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.), η οποία και αυτή ολοκληρώνεται και τα αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν».

Το χρονικό του βασανισμού και η σύλληψη του δικηγόρου

Τα όσα συνέβησαν στο ΑΤ Ομόνοιας έχουν καταγραφεί από κάμερα του αστυνομικού τμήματος. Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου (σημ: στο βίντεο αναγράφεται άλλη ημερομηνία, πιθανώς λόγω λάθος ρυθμίσεων) ο δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης βρέθηκε στο εν λόγω αστυνομικό τμήμα για επαγγελματικούς λόγους. Στο γραφείο αξιωματικού υπηρεσίας αντίκρισε μια γυναίκα, που του απευθύνθηκε και σύμφωνα με τον υπεύθυνο «θα μεταφερόταν στο Δρομοκραΐτειο».

Λίγο αργότερα, ακολούθησε ο βασανισμός της από τους αστυνομικούς. Αρχικά, σύμφωνα με το υλικό που δημοσιεύει το Documento, στις 23:20 του βίντεο αστυνομικοί εμφανίζονται να σέρνουν τη γυναίκα από τις μασχάλες βγάζοντάς την από το τμήμα και αφήνοντάς την, σε μη ορατό σημείο, απέναντι από το κουβούκλιο του σκοπού. Λίγο αργότερα (23:22) ένας εκ των αστυνομικών εμφανίζεται με μια πατερίτσα στα χέρια, η οποία ανήκει στη γυναίκα. Ανοίγει το νερό και με τη μάνικα καταβρέχει αρχικά την πατερίτσα. Στη συνέχεια πετά την πατερίτσα προς το μέρος που είχε συρθεί η γυναίκα, η οποία ακόμη δεν είναι ορατή στο βίντεο. Συνεχίζει να ρίχνει νερό προς το μέρος της.

Δευτερόλεπτα μετά η γυναίκα εμφανίζεται στο πλάνο και ο αστυνομικός αρχίζει να την καταβρέχει, ενώ αυτή προσπαθεί να προχωρήσει προς την άλλη πλευρά της εισόδου, μπροστά από το κουβούκλιο. Ο φρουρός συνεχίζει να τη βρέχει με μανία στο σώμα και το πρόσωπο, ακολουθώντας τον βηματισμό της, μέχρι που χάνεται από το πλάνο. Μάλιστα φτάνει και δεύτερος αστυνομικός που συμμετέχει στον εξευτελισμό της γυναίκας. Συνολικά η κατάβρεξη διαρκεί δύο λεπτά και τριαντατρία δευτερόλεπτα.

Στο σημείο εμφανίζεται λίγο αργότερα ο δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τη συμπεριφορά των αστυνομικών. Πρώτα ο ένας αστυνομικός στον οποίο απευθύνεται του ζητά την ταυτότητά του. Στη συνέχεια εμφανίζεται και δεύτερος αστυνομικός, ο οποίος επίσης του ζητά τα στοιχεία του. Ο δικηγόρος πλησιάζει τον φρουρό που κατέβρεξε τη γυναίκα, η οποία κατά την κατάθεσή του έπασχε από κάποια ψυχική πάθηση. Του ξαναζητάνε τα στοιχεία του και ο κ. Απατσίδης δείχνει τη δικηγορική του ταυτότητα. Υπάρχει μια κινητικότητα με τους αστυνομικούς να μιλούν μεταξύ τους και ο ένας να μιλάει στο τηλέφωνο. Τρεις ακόμη αστυνομικοί κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους και περικυκλώνουν τον δικηγόρο.

«Οι αστυνομικοί από κοινού προσέβαλαν την προσωπικότητά μου και μου φέρονταν μα σκαιό τρόπο, απειλώντας με παράνομη σύλληψη», έχει καταθέσει ο δικηγόρος στο Εσωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα πάντα με το Documento, ενώ στο 23:40:15 του βίντεο οι αστυνομικοί αρχίζουν να τον τραβούν με τη βία και προσπάθησαν να του αρπάξουν το κινητό. «Θα συλληφθείς για απείθεια, διατάραξη και συκοφαντική δυσφήμηση», φέρονται να του είπαν βάσει της κατάθεσης και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ένας από τους αστυνομικούς του περνάει χειροπέδες και τον οδηγούν στο εσωτερικό του τμήματος, αγνοώντας την ιδιότητά του, καθώς ως δικηγόρος δεν μπορεί να συλληφθεί.