ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Η εγγενής αντιπαλότητα με την ακροδεξιά

Από την κληρονομιά που μας άφησε ο Δημήτρης Πετσετίδης (Εποχή 12/2/13)

Αν κάποιος διάβαζε στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας τα πρωτοσέλιδα πολλών εφημερίδων, μπορεί να σχημάτιζε την εντύπωση ότι οι προεδρικές εκλογές της 23ης Απριλίου έγιναν στην… Ελλάδα και ο Μελανσόν ήταν ο υποψήφιος που στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη δίνη του διαρκώς και τεχνητά τροφοδοτούμενου αντικυβερνητικού μένους χάθηκε άλλη μια φορά η δυνατότητα μιας αντικειμενικής θεώρησης των πραγμάτων.

Έτσι, αφενός, οι μεν ασυγχώρητα άστοχες δηλώσεις του Ζαν Λικ Μελανσόν, ερμηνεύτηκαν κατά το δοκούν, αφετέρου, έγινε προσπάθεια να φορτωθούν στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, από την πλευρά των φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση μέσων, παρατηρήθηκε υπερβάλλων ζήλος με στόχο την απόρριψη μιας ευθύνης που δεν βάραινε ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε την κυβέρνηση. Με αποτέλεσμα να υπάρξουν τοποθετήσεις που μόνο πολιτικές δεν θα τις χαρακτήριζε κάποιος. Έδειχναν απλώς τη βιασύνη επικοινωνιακού διαχωρισμού της θέσης.

Ήταν προφανές ότι ελάχιστοι έως ουδείς ενδιαφέρθηκαν για την ουσία, ενώ όλοι σχεδόν έθυσαν στο βωμό του εντυπωσιασμού.

Τι σημαίνει ψήφος στην αριστερά

Η μάλλον προσχηματική δήλωση του Μελανσόν εν όψει του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία «δεν έχω λάβει οποιαδήποτε εντολή από όσους υποστήριξαν την υποψηφιότητά μου για να εκφραστώ αυτή τη στιγμή» [εννοείται, υπέρ ή κατά του ενός ή του άλλου υποψηφίου στο β’ γύρο] είναι ανακριβής. Για τον απλό λόγο ότι η υποστήριξη με οποιοδήποτε τρόπο, κατά την προεκλογική περίοδο ή με την ψήφο, ενός υποψηφίου της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι σαφής και αναμφισβήτητη εντολή αποδυνάμωσης της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν. Μπορεί να μην οδηγεί κατά λογική συνεπαγωγή στην υπερψήφιση του Εμμανουέλ Μακρόν στο β’ γύρο, οδηγεί, όμως, αναγκαστικά στον αποκλεισμό της υπερψήφισης της Μ. Λεπέν.

Άλλωστε, και οι δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά τον α’ γύρο, αυτό επιβεβαιώνουν: μόνο ένα 10%-12% των ψηφοφόρων του Μελανσόν προσανατολίζεται να ψηφίσει Λεπέν στον β’ γύρο. Αυτό σημαίνει ότι κατά συντριπτική πλειονότητα οι ψηφοφόροι που επέλεξαν Μελανσόν, έχουν πλήρη συνείδηση της υποχρέωσης που αναλαμβάνουν ψηφίζοντας αυτό τον υποψήφιο, με την οποία επιφορτίζουν και τον ίδιο. Συνεπώς, ο υποψήφιος αυτός δεν θα παρέβαινε κάποια δεοντολογία, αν εκφραζόταν αμέσως εναντίον της επιλογής της ακροδεξιάς υποψήφιας. Αντίθετα, η ίδια η φύση της δικής του υποψηφιότητας και της επιλογής του προσώπου του εκ μέρους των ψηφοφόρων, καθιστούσαν λογική και αναμενόμενη μια τέτοια τοποθέτηση.

Από την ηθικολογία στην πολιτική

Κι αυτό, όχι για λόγους ηθικής υποχρέωσης, αλλά για πολύ συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους. Αυτό το 10%-12% που ενδέχεται να στραφεί στη Λεπέν κατά τον β’ γύρο, έχουν υποχρέωση όλοι όσοι υποστήριξαν Μελανσόν, μέσα σε δεκαπέντε μέρες να κάνουν τα πάντα, ώστε να το αποτρέψουν τελικά από μια τέτοια επιλογή. Δεν γίνεται να τους είναι αδιάφορο αν ένα τμήμα του εκλογικού σώματος, που έκανε το βήμα και επέλεξε τον υποψήφιο της αριστεράς, ενδέχεται να οπισθοδρομήσει και να βρεθεί υπό την επιρροή της ακροδεξιάς. Είναι πολιτικό ζήτημα τιμής να δοθεί η μάχη, για να μη προσμετρηθούν αυτές οι ψήφοι στην ακροδεξιά υποψηφιότητα.

Αν δοθεί αυτή η μάχη, τότε η Λεπέν δεν θα βρεθεί με ευθύνη της αριστεράς ενισχυμένη στον β’ γύρο. Η μόνη πηγή από την οποία θα μπορούσε να αντλήσει η ακροδεξιά υποψήφια, θα ήταν οι ψηφοφόροι της δεξιάς και της κεντροδεξιάς, που, σύμφωνα με τις ίδιες δημοσκοπήσεις, προσανατολίζονται κατά το 1/3, δηλαδή 33%, να ψηφίσουν Λεπέν, τώρα που ο υποψήφιός τους Φρανσουά Φιγιόν έχει αποκλειστεί από τον β’ γύρο.

 Η υποκρισία της κεντροδεξιάς

Κι εδώ αποκαλύπτεται η υποκρισία των σφοδρών επικριτών του Μελανσόν, οι οποίοι αρκέστηκαν σε μια δήλωση υποστήριξης του Μακρόν, του αντίπαλου της Λεπέν. Το ουσιαστικό ερώτημα, γι’ αυτούς και για τους εγχώριους γυρολόγους τους, είναι τι ακριβώς θα κάνουν, και πόσο αποτελεσματικό θα είναι αυτό, επί της πολιτικής ουσίας –πέρα από τις ανέξοδες δηλώσεις– ώστε να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη. Η δική τους αδράνεια μπορεί να αλλάξει το σαφές αποτέλεσμα του α’ γύρου και να δώσει ελπίδες επικράτησης στην ακροδεξιά Λεπέν, ή να την εμφανίσει επικίνδυνα ενισχυμένη ακόμα και στη δεύτερη θέση.

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, είναι διατεθειμένοι να δώσουν πολιτική μάχη αυτό το δεκαπενθήμερο, ώστε να πείσουν αυτόν τον κόσμο ότι διαφέρουν οι πολιτικές θέσεις τους, για παράδειγμα σε θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης, από τις θέσεις της Λεπέν; Είναι διατεθειμένοι να κάνουν την αυτοκριτική τους επειδή, από την εποχή του Σαρκοζί ήδη, έστρωσαν το δρόμο στην εξοικείωση με το ακροδεξιό-ρατσιστικό παραλήρημα ασπαζόμενοι σημαντικές πλευρές της ρητορικής του Εθνικού Μετώπου;

Και για να πάμε λίγο βαθύτερα, είναι διατεθειμένοι, όπως κάνει η αριστερά, να στομώσουν την επιρροή της Λεπέν στους δικούς της ψηφοφόρους εισακούοντας το μήνυμα που και αυτή η κακή επιρροή δίνει; Δηλαδή ότι η απογοήτευση από τον χαρακτήρα της ΕΕ και την καταστροφική πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει, είναι η αιτία που τους κάνει να αναζητούν (μάταια βέβαια) διέξοδο στα απομονωτικά, εθνικιστικά και ξενοφοβικά συνθήματα του Εθνικού Μετώπου.

Όποιοι νομίζουν ότι η εύκολη λύση είναι μια καμπάνια εκφοβισμού, ώστε να διασφαλιστεί η εκλογή Μακρόν χωρίς καμία ουσιαστική πολιτική δέσμευση, αντίθετα με μια ψήφο εν λευκώ, πολύ γρήγορα, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ίσως, θα ανακαλύψουν ότι το θηρίο δεν αντιμετωπίζεται με τακτικισμούς, συνεχίζει να δυναμώνει και μπορεί να αποδειχθεί ακόμα πιο επικίνδυνο.