ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Η Ελλάδα στέκει αλληλέγγυα … οι ψωριάρηδες στέκουν χώρια…

Είναι εκπληκτικό αυτό που γίνεται τις τελευαίες ώρες στην Ελλάδα!

Από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά, στο Πειραία, στην Πλ. Βικτωρίας και μετά σε όλη τη διαδρομή μέχρι και την Ειδομένη, χιλιάδες απλοί άνθρωποι είτε συλλογικά σε ομάδες αλληλεγγύης, είτε και μόνοι τους, κάνουν κάθε στιγμή που περνάει μικρά θαύματα αλληλεγγύης.

Γράφημα του ΑΠΕ με τα σημεία συγκέντρωσης των προσφύγων
Γράφημα του ΑΠΕ με τα σημεία συγκέντρωσης των προσφύγων

Ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνονται, χώροι φιλοξενίας ανοίγουν, γιατροί και εθελοντές που προσφέρουν βοήθεια, ακόμα και αυτοσχέδιες κατασκευές για να φορτίζουν τα κινητά τους, όσοι από τους οδοιπόρους το έχουν ανάγκη, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.

image

Ομως υπάρχουν και οι …ψωριάρηδες…

Μαγαζάτορες που ζήλεψαν τη «δόξα» των συμπατριωτών μας, που τις πρώτες μέρες της μαζικής έλευσης των προσφύγων στη Μυτιλήνη, θεώρησαν ότι θα έβγαζαν τα σπασμένα όλης της …κρίσης.

Αλλοι, που αυτές τις κρίσιμες ώρες, αρχίζουν να σιγοψηθυρίζουν «εμείς τα λέγαμε, θα μας μείνουν εδώ», προσπαθώντας να σπείρουν το φόβο, το μίσος και την μισανθρωπιά

Υπάρχουν και εκείνοι οι «ανησυχούντες» . Αυτοί υπάρχουν και στον τόπο μας.

«Ανασυχούντες» όχι γιατί στεναχωριούνται και σκέφτονται τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους και τα μικρά παιδιά που βρίσκονται  στους δρόμους, αλλά γιατί αυτοί θα χάσουν τη βολή τους.

Τώρα που υποχρεωτικά θα μειωθεί ο ρυθμός αναχώρησης των προσφύγων από το νησί και οι πρόσφυγες θα παραμένουν μερικές ημέρες παραπάνω, αρχίζουν να κάνουν πάλι την εμφάνιση τους.

Είναι οι ίδιοι που το καλοκαίρι μας μιλούσαν για «τις αρρώστιες που θα μας φέρουν οι πρόσφυγες» και κλείνουν με νόημα το μάτι «ανησυχούμε μη ξαναζήσουμε σκηνές του Σεπτέμβρη».

Ευτυχώς όμως…

Οπως αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά, η Ελλάδα της αλληλεγγύης είναι η πραγματική Ελλάδα!