ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Η επιλογή να παραμένει το Οικονομικό Επιμελητήριο απαξιωμένο στη συνείδηση της κοινωνίας και «λίγο» για τις απαιτήσεις της συγκυρίας, είναι απολύτως συνειδητή και βαθιά πολιτική

dimosieusi-ton-xoron-ton-eklogikon-tmimaton-pou-tha-leitourgisoun-stis-ekloges-tis-11is-dekembriou-2016

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ) αποτελεί τον Επιστημονικό Φορέα των οικονομολόγων. Πρόκειται για τον χώρο που συναντιούνται όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες οικονομολόγοι, ανεξάρτητα από το επάγγελμά τους, με συνδετικό στοιχείο την επιστημονική τους ιδιότητα και τις γνώσεις τους γύρω από την Οικονομική Επιστήμη.

Ο κύριος ρόλος του ΟΕΕ, όπως περιγράφεται στον ιδρυτικό του νόμο, είναι η έρευνα και η ανάλυση των οικονομικών θεμάτων προς ανάπτυξη της οικονομικής σκέψης εν γένει, αλλά και η γνωμοδότησή του προς την Πολιτεία για ζητήματα που άπτονται του πεδίου της Οικονομικής Επιστήμης. Πρόκειται δηλαδή για έναν Επιστημονικό Φορέα – σύμβουλο της Πολιτείας. Παράλληλα, είναι επιφορτισμένος με το καθήκον να βάλει τάξη στο άναρχο επαγγελματικό τοπίο του κλάδου.

Με κύρια ευθύνη των μέχρι τώρα Διοικήσεών του, το Οικονομικό Επιμελητήριο έχει αναχθεί σε μια γραφειοκρατική μηχανή έκδοσης αδειών για το επάγγελμα του Λογιστή – Φοροτέχνη και παραγωγής επιμορφωτικών σεμιναρίων/ημερίδων, καθώς και σε μηχανισμό ανάδειξης προσώπων και πολιτικών στρατηγικών, ευτελίζοντας το θεσμικό του ρόλο.

Τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη της σημερινής διοίκησης, το ΟΕΕ έχει χάσει το κύρος του ως Φορέας απέναντι στην ελληνική κοινωνία και έχει μπει στο κάδρο της απαξίωσης από την συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων του κλάδου. Η απουσία μιας επιστημονικά άρτιας και εμπεριστατωμένης ανάλυσης από πλευράς του, για τα κομβικά ζητήματα οικονομικής φύσεως της χώρας, είναι εκκωφαντική.

Ιδιαίτερα, τη στιγμή που η χώρα εισήλθε στην οικονομική ύφεση λόγω του δυσβάστακτου δημόσιου χρέους και η οικονομική πολιτική βρέθηκε στον πυρήνα κάθε συζήτησης στη δημόσια σφαίρα, ο Επιστημονικός Φορέας των οικονομολόγων δεν φρόντισε να βοηθήσει, καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, αξιοποιώντας τον πλούτο της γνώσης του, την ελληνική κοινωνία για να μπορέσει να υπερβεί τα δεδομένα οικονομικά αδιέξοδα.

Δυστυχώς για το κύρος του ΟΕΕ, η απελθούσα Διοίκηση αρκέστηκε και αρέστηκε σε επιφανειακές δηλώσεις του Προέδρου, που μόνο στόχο είχαν την επιβεβαίωση της πίστης του στην κομματική γραμμή και την προσωπική του ανέλιξη στον κομματικό μηχανισμό.

Σε ότι αφορά το πεδίο των εργασιακών δικαιωμάτων των οικονομολόγων όλων των κλάδων (λογιστές, φοροτέχνες, εκπαιδευτικοί, μελετητές, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι), το ΟΕΕ, με μια Διοίκηση εγκλωβισμένη σε στρατηγικό αδιέξοδο και ελλείψει σχεδίου, ήταν και πάλι απών απ’ όλες τις μεγάλες διεκδικήσεις για την ουσιαστική προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των μελών του Φορέα. Δεν μπήκε καν στη διαδικασία να εγγράψει στο μητρώο μελών του τους χιλιάδες οικονομολόγους, απόφοιτους των ΤΕΙ, που εργάζονται στις ίδιες συνθήκες και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με όλους τους υπόλοιπους συνάδελφούς τους, απόφοιτους των ΑΕΙ.

Όλα τα παραπάνω περιγράφουν και εξηγούν, με τον καλύτερο τρόπο, μια κατάσταση που δεν πρέπει να ξαναγίνει πραγματικότητα στις επερχόμενες εκλογές του ΟΕΕ. Τα νούμερα είναι αμείλικτα και μιλούν από μόνα τους: Από τα περίπου 108.000 μέλη του Φορέα πανελλαδικά, στις προηγούμενες εκλογές, το 2013, τακτοποίησαν τη συνδρομή τους για να έχουν δικαίωμα ψήφου μονάχα 38.852 μέλη, ενώ τελικά στις κάλπες προσήλθαν μόλις 17.187 μέλη.

Είναι απολύτως φανερό ότι οι οικονομολόγοι έχουν γυρίσει τη πλάτη στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και οι ευθύνες γι’ αυτήν την κατάσταση βαραίνουν περισσότερο τις παρατάξεις που συμμετέχουν στο Προεδρείο, αλλά πρώτα και κύρια την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας του κ. Κόλλια (ΔΗΚΙΟ-Σ).

Η επιλογή να παραμένει το ΟΕΕ απαξιωμένο στη συνείδηση της κοινωνίας και «λίγο» για τις μεγάλες απαιτήσεις της κοινωνικοοικονομικής συγκυρίας είναι απολύτως συνειδητή και βαθιά πολιτική και γι’ αυτό έχει έρθει η ώρα τα ενεργά μέλη του Φορέα να απαντήσουν αντιστρέφοντας αυτή τη πραγματικότητα.

* Ο Κώστας Κάβουρας είναι Οικονομολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική, μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (ΣτΑ) στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας.

Περί ΣΥΝΑΡΟΕΕ 

Η Συνεργασία Αριστερών Οικονομολόγων έχει στόχο να συναντηθεί, να συνομιλήσει, να συνεργαστεί, να ενώσει τις δυνάμεις της με όλους τους επιστήμονες οικονομολόγους, μα και με αυτούς που ασκούν το λογιστικό – οικονομολογικό επάγγελμα. Δίνουμε τη μάχη ώστε το Οικονομικό Επιμελητήριο να διαδραματίσει το ρόλο που του έχει δώσει η Πολιτεία.

Εμείς που προερχόμαστε από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους παλεύουμε ώστε το Οικονομικό Επιμελητήριο να λειτουργήσει πραγματικά ως Σύμβουλος της Πολιτείας, να παρέμβει σε επαγγελματικά θέματα προς όφελος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου και να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στα μέλη του.

Στις εκλογές για την Κεντρική Διοίκηση συμμετέχουμε στο ψηφοδέλτιο της ΣΥΝΑΡΟΕΕ διεκδικώντας όλοι μαζί ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο από αυτό που έχει επιβληθεί στη χώρα μας. Στις εκλογές για τα Περιφερειακά Τμήματα τα μέλη μας συγκροτούν ευρύτερα τοπικά ψηφοδέλτια με βάση τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες και ανάγκες.